Десислава Ютерова е новият шеф на Районен съд Троян

* Съдия №1 на Троян има 24-годишен съдийски стаж, възпитаничка е на Пловдивския университет * Независим магистрат, който „не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на другите власти“, четем в становището на Съдийската колегия при ВСС

Десислава Ютерова
Кариера
 
ДЕСИСЛАВА ЮТЕРОВА е новият административен ръководите на Районен съд Троян. Това стана след обявения от Висшия съдебен съвет (ВСС) в края на миналата 2023 г. конкурс за поста след приключването на втория мандат на досегашния съдия №1 на Троян – Петя Гатева (според Закона за съдебната власт, чл. 167, ал. 5 , административните ръководители на органите на съдебната власт имат право на „не повече от повече от два мандата в един и същ орган на съдебната власт“ – бел. ред.). Последвалото изслушване на тримата кандидати  – Десислава Ютерова и колежките й съдии от РС Троян Антоанета Симеонова и Светла Иванова, от Общото събрание на РС Троян, състояло се на 27 юни т. г. И окончателният избор, извършен на 9 юли от Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща в момента функциите на ВСС.

„ЦЕЛТА МИ е да продължа да доразвия добрата практика в правораздавателната и административната дейност на РС Троян. Считам, че професионалното управление следва да се основава на следните принципи: добра организация, срочност и качество на нашата работа, обсъждане на предложения и опит на служители и съдии за подобряване на работата на съда, диалогичност, мотивация за постигане на добри резултати. Считам, че ролята на административния ръководител е не само пряката работа, а и сплотяване на колектива, запазването на позитивната и спокойна атмосфера в съда, което от своя страна е гаранция за доброто и качествено правораздаване“, четем в кандидатската концепция на г-жа Ютерова, представена пред Общото събрание на РС Троян и след това защитена пред Съдийската колегия на ВСС. Там е обявена е и личната й мотивация за кандидатирането за управленския пост: „Мотивацията ми да участвам в конкурса за административен ръководител/председател на РС Троян и за изпълнение на поставените цели на първо място е 10-годишният ми опит на длъжността зам.-административен ръководител и натрупания 24-годишен стаж в съдебната система и конкретно в РС Троян, както и познаване на организацията на работа и придобития опит в административната работа, финансовото и материално осигуряване“.

ОПОВЕСТЕНОТО становище на Съдийската колегия на ВСС, което всъщност е препотвърденото становище на Комисията по професионална етика към Окръжен съд Ловеч, е следното: „Съдия Десислава Ютерова е независим магистрат, който при изпълнение на служебните си задължения се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и нормите на закона, като не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на другите власти“. Сред въпросите, на които тримата кандидати за ръководител на РС Троян  трябвало да отговарят пред съдиите от ВСС, били следните: мнението им за скорошните промени в Конституцията, засягащи съдебната власт и за съдебната реформа, за неравномерната натовареност на съдилищата в различните райони на страната, за възнагражденията на съдиите, за параметрите на съдийското управление. 
 
ЗАДАДЕН бил и един въпрос, стоящ особено актуално на фона на някои не толкова отдавнашни събития на територията на РС Троян, довели и до нарочна декларация на съдебната институция в подкрепа на техен колега, обект на груби атаки: „Смятате ли, че председателите на съдилищата могат да имат активна роля при медийни атаки и злепоставящи кампании срещу магистрати и служители, работещи в ръководените от тях съдилища?“.
 
НОВИЯТ шеф на РС Троян съдия Десислава Ютерова е завършила средното си образование в СУ „Васил“ Левски“ в родния Троян и право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (1996 г.). След дипломирането си една година е съдебен кандидат в Окръжен съд Ловеч (1996/1997 г.), след това над две години работи като юрисконсулт в голяма троянска фирма (1997/2000 г.) и от 2000 г. започва съдебната й кариера като районен съдия в РС Троян. През 2014 г. е избрана за зам.-административен председател на съда, на която позиция а заварва настоящото й ново назначение. И от нас – успех и кураж!

1 Коментара:

Momchil Vlahovski каза...

В периода 2008-2013 - та година, работех с бащата на съдия Ютерова. Всеки, който познава Георги Ютеров, знае за какъв изключително добър човек става въпрос. Сигурен съм, че бай Георги е предал качествата на дъщеря си.
Успех!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |