Ще закриват ли съда в Троян?

* Съдия Петя Гатева: „На практика това ще лиши хората от възможността да ползват правосъдната ни система”
 * Изцяло положителна оценка за работата на троянските съдии
 в годишния доклад

Съдия Петя Гатева
Правосъдие

ИЗЦЯЛО положителна бе оценката за работата на Районен съд – Троян през изтеклата 2015 г. в годишния отчетен доклад на административния ръководител на съдебната институция Петя Гатева. Докладът бе представен миналата седмица (18 февруари) пред колеги и журналисти. Статистиката сочи 90,44% приключени граждански и наказателни дела от общия брой на всички внесени за разглеждане дела през годината (2091 бр.) и 92,75% приключени наказателни дела от внесените за разглеждане 799 бр.

„ОТЧЕТЕНИТЕ положителни резултати се дължат на създадената организация на работа на съдиите и съдебните служители и тяхната подготвеност за своевременно, качествено и отговорно изпълнение на задълженията”, бе оптимистичната оценка на съдия №1 на Троян. Г-жа Гатева направи още едно важно обобщение – посочените резултати доказват, че „делата са разглеждани в разумни срокове и за осъществяване на бързо правосъдие в Районен съд – Троян”.

В ОТЧЕТА бе дадена и висока персонална оценка на целия съдебен състав: петте съдии – административния ръководител съдия Петя Гатева, заместника й съдия Десислава Ютерова, съдиите Даниела Радева и Светла Иванова и най-новото попълнение съдия Антоанета Симеонова, заела овакантената пета щатна бройка (г-жа Симеонова идва от прокуратурата – до миналата година е била в състава на Районна прокуратура – Карлово, след което печели конкурс и от 20 април м. г. е назначена като съдия в Районен съд – Троян), държавния съдебен изпълнител Анета Йонкова и съдията по вписванията Камен Кузманов.

Г-ЖА ГАТЕВА даде добра оценка на техническата обезпеченост на Районния съд; и сравнително добра оценка на условията на работа – тук изключението е за съдията по вписванията, който дели офиса си със служител от Агенцията по вписванията и е наложителна промяна. Но бе подчертано, че финансирането на съда е недостатъчно, което обаче е проблем за цялата система. Докладът на съдия Гатева е изключително подробен и тук нямаме възможност да се спрем на него в детайли (желаещите могат да се запознаят с него в сайта на Районен съд – Троян troyan.court-bg.org - бел. Т21).

НО ОПТИМИСТИЧНИЯТ тон свърши дотук. В края на доклада си съдия Петя Гатева отправи едно тежко предупреждение – че съществува реална опасност от закриване на Районен съд – Троян. Заради прекрояване на съдебната карта на Република България, реорганизация на съдебната система и тенденцията на окрупняване на съдилищата и прокуратурите. „Надяваме се да не се постави въпросът за закриване на Районния съд в Троян, тъй като това може да доведе до някакви икономии в бюджета на държавата, но ще натовари бюджета на гражданите и ще намали доверието в съдебната система. На практика това ще лиши  хората от възможността да ползват правосъдната ни система. Ще доведе до затрудняване на нотариалната дейност, ще бъде ликвидирана и адвокатската дейност, което, от една страна, ще принуди действащите на територията на общината адвокати да потърсят реализация в друг град, а от друга страна - ще се наложи гражданите на общината да ангажират адвокати от другаде и неминуемо ще се стигне до оскъпяване на адвокатската услуга. Ако се стигне до закриване на съда в Троян, пряко ще се засегнат работещите в тях магистрати и съдебни служители. Възможно е да напуснат града, следвайки новата си работа. Същото се отнася и за служителите от съдебната охрана и от пробационната служба и като цяло това ще допринесе за задълбочаване на проблема с миграцията”, бяха точните думи на г-жа Гатева.

РАЗБИРА СЕ, закриването на Районния съд в Троян не е на дневен ред, това бе подчертано и от присъстващия на отчета зам.-председател на Окръжен съд – Ловеч и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Магдалена Станчевска. Но не е невъзможно. И ако се случи, Троян ще загуби много.

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Браво, обслужването там е на ниво и служителите са дружелюбни и любезни.

Анонимен каза...

Айде стига глупости. Ще го закриват.
То искаха и човек при ПТП да не може да съди виновният водач, а директно застрахователя. Това означаваше цяла България да се изсипе в София за дела.
Мислете малко. Стига само сте закривали.
От над 20г само се закрива и руши. Така не се отива към по-добро!

Анонимен каза...

Ами явно искат всичките рушвети да остават само в София и големите градове където ще са само наши хора, разбирайте най близките до управляващата в момента мафиотска структура България,ГЕРБ,БСП,ДПС и т.н.в зависимост кой повече се е изръсил на изборите.

Анонимен каза...

Като искат да закриват, нека започнат с полицията. Поне наполовина да ги разтикат. И без това всеки си паркира където и както иска и спират след знаците, но наказани няма!

Анонимен каза...

Ало 4-ти вчера в 11 часа имах работа в централната градска част.След 15 мин установих,че няма къде да си оставя колата(да паркирам).Паркинга на центъра и всички улички бяха натъпкани с коли.Къде са на Дона паркингите.Ама иначе е пратила копойте си да тичат из града и да глобяват подборно за неправилно паркиране.Нали Дона знае как да продължи.Къде са и паркингите.

бай Иван каза...

Ало,5-ти като сте си накупили по 2-3 коли ,ама няма къде да живеете как да има място да паркирате и малко повече възпитание в обръщението към хората има г-н и г-жа.

Анонимен каза...

Бай Иване колко коли имам то си е моя работа.Не ти е работа да гледаш в чуждата паница.Нямам спомени да си ми давал пари да си купя колите,а освен това си плащам и данъци за удоволствието.Не си ти човека който да ми дава акъл дали ми е ниско или високо възпитанието.И вместо да даваш акъл питай Дона къде са и паркингите като е тръгнала да глобява.Значи ние сме длъжни да спазваме всякакви наредби иначе глоба, а общинските чиновници вместо да лъжат и да се чудят как да рекетират гражданите да им бутнат някой лев за да свършат работа да си размърдат мозъците и Дона вместо да се хили да си види подчинените какви я вършат.

Анонимен каза...

То както е тръгнало,да се закрие и града.По лесно е да е село(то и сега си е такова).Данъците ще са по малко,общинските лапачи ще са по малко и всичко ще е по-малко.И накрая и България ще е-спомен.

Анонимен каза...

ВИЖ ЗА ИЛИЯН ПЕЕВСКИ

http://lovechmedia.com/novini/%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d0%ba%d0%b8/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82-%e2%84%961-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%bc%d0%b0/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |