Районният съд в Троян – отличник през 2016 г.

* Петя Гатева: „Там, където съдебната система е добра, държавата върви“ * Магдалена Станчевска: „Троянският съд е един много добър съд“ * Заплахата от прекрояване на съдебната карта в страната стои
 
съдия Петя Гатева
Равносметка

ЗА ПОРЕДНА година председателят на Районен съд – Троян съдия Петя Гатева представи публично (16 февруари) отчетния си доклад за работата на институцията през изтеклата 2016 г. Сред присъстващите, наред с целия състав на съда, бяха и районният прокурор Георги Аргиров, началникът на троянската полиция гл. инсп. Радостина Петкова, началникът на Затворническото общежитие „Атлант“ Христо Петков. Специален гост бе зам.-председателят на Окръжен съд – Ловеч съдия Магдалена Станчевска, присъстваха и журналисти.

„ВСИЧКИ знаем, че съдебната власт е в основата на другите две власти – законодателната и изпълнителната. Там, където съдебната система е добра, държавата върви. У нас съдебната система е в сериозна криза, въпреки че и в съда, и в прокуратурата има прекрасни и способни колеги. Всички знаем колко много е оплювана съдебната система. На всички ни е известно, че кредитът на доверие към нея е много нисък. Но трябва да се отбележи, че съдебната система, за разлика от много други, е една работеща система, въпреки ниския й рейтинг и липсата на доверие към нея“, бе общият извод на съдия №1 на Троян. В същия умерено оптимистичен тон бе цялостната оценка за дейността на РС – Троян през 2016 г., съобразена с основните цели - бързо и качествено правораздаване и гарантиран достъп до правосъдие, максимална прозрачност, повишаване доверието в съдебната система.

СПОРЕД изнесените конкретни данни всички разглеждани граждански и наказателни дела в РС – Троян през 2016 г. са били 1909 (от тях 1709 новопостъпили), с 208 по-малко от 2015 г. Незавършените дела са 210, което представлява 11% от всички разглеждани през годината дела и сочи добра динамика и ефективност. В троянския съд работят петима действащи съдии (Петя Гатева, Десислава Ютерова, Даниела Радева, Светла Иванова, Антоанета Симеонова), един държавен съдия изпълнител (Анета Йонкова) и един съдия по вписванията (Камен Кузманов), съдебните служители са общо 20.

ПО ВРЕМЕ на отчета г-жа Гатева подчерта, че оценката на по-горната съдебна инстанция в Ловеч за работата на троянския съд през 2016 г. е изцяло положителна. Което се чу и в краткото поздравление на г-жа Станчевска: „Искам от името на Окръжен съд – Ловеч да ви поздравя с добрите резултати. Факт е, че Районен съд – Троян няма нарушения нито в образуването на делата, нито в насрочването им, нито в отлагането, няма и забавени дела. По нашите критерии Троянският съд е един много добър съд“.

РАЗБИРА СЕ, не всичко е розово. Отново, както и през миналата година, съдия Гатева спомена за една потенциална заплаха: „През изминалата 2016 г. се заговори за прекрояване на съдебната карта на България, което представлява реорганизиране на съдебните райони и окрупняване на съдилищата и прокуратурите. Надяваме се да не се постави въпросът за закриване на Районния съд в Троян, тъй като това може и да доведе до някакви икономии в бюджета на държавата, но ще натовари бюджета на гражданите и ще намали доверието в съдебната система, тъй като на практика ще лиши хората от възможността да ползват правосъдната ни система“, бе казано в отчетния доклад.

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Така си е!Съдебната/забележете/власт,а не просто система е в основата на другите две власти.Казано разбираемо-те са комбина,а трябва да са независими!След като са комбина,няма обективно правосъдие и това се вижда от скандалните съдебни решения.Каква е тази класация,в която РС Троян е отличник за 2016г?То тук друг съд няма.Ах,да.Може би класация между женски съдилища.Сигурно РС Троян е единствен и така е без конкуренция.Има една приказка за циганката,която хвалела всеки,но умряла та сега сами се хвалят.По отчета-показатели много и все добри резултати,но като го сравних с този от миналата година,той се дублира.Само цифрите поизменени.Негативните показатели не се споменават.Например не видях да се посочва колко решения на РС-Троян са отменени на по-горна инстанция нито за 2016г.,нито за 2015г.Може би ще получа отговор.Знам ли?

Анонимен каза...

Общоевропейска тайна е,че нормално правосъдие в България няма.Това се вижда от редица международни изследвания,класации,публикации и т.н.Само нашите/българските/представители на Темида казват обратното.Само ги интересува да не би да освободят топлите кабинети.Дали ще ги закрият или не.

Анонимен каза...

Защо да се закрива Троянският съд - за да отидат съдиите да работят в Ловеч ли защото дело от Троян така и така ще има. Не е ли по-добре да се намали броя на съдиите от пет на 3-ма или 2-ма, но съд в Троян да има.Другото е път за ликвидиране на града ни - след заводите, фабриките, земеделието, търговската мрежа, учебната база и всичко останало ликвидаторите демократи стигнаха и до съдилищата. Стига!!!

Анонимен каза...

Пожелавам на НИКОЙ да попада в ръцете на дамата от снимката, нито пък на изброените участници в статията.Под никакъв повод и за нищо.Дори и на враговете си не го желая!

Анонимен каза...

В статията няколко пъти се говори за съдебна СИСТЕМА и за съдебна ВЛАСТ. Има ли някакъв шанс да уточните за кое от двете става дума, защото разликата между съдебните власт и система е колосална?
Например в тоталитарните държави има съдебна система, която не се избира, а се назначава за да обслужва, пази и съхранява тоталитарния режим и номенклатурата на този тоталитарен режим. Както е в днешната Северна Корея например и .... в "европейска" България.
В демократичните държави единствено Народът избира кой да има власт над него и по тази причина на избори си избира представителите на тази власт било то изцяло или частично поне.
Най-зловещото е, че дори в днешната Българска конституция е записано, че единствено Суверена има правото да овластява и че никой не може да си присвоява тези му права.
Да си спомняте някога да сте гласували за съдии, прокурори или съдебни заседатели? И ако не сте, а вие не сте гласували никога - то тогава за каква съдебна власт говорите?
Най-голямата измама след 89-та година е именно това - тотално суспендиране на Конституцията в частта и за съдебната власт и която измама е с фатални последици и за държавата и за Народа.
Органите и представителите на днешната съдебна система се назначават изцяло от партийната върхушка и другите власти, което я прави тотално зависима и подчинена. Тук не става дума конкретно за троянския съд и прокуратура. Те са прекалено малки и незначителни на фона на съдебната върхушка по върховете. Дори понякога са жертви на тази порочна съдебна система.
Сигурно си спомняте случая, когато ОбС Троян със свое Решение НАЗНАЧИ съдебните заседатели на троянския районен съд? Това беше дори абсолютно беззаконие не само по отношение на Конституцията, но и по отношение на самия Закон за съдебната власт.
Спомняте ли си Г.Маринов какви подигравателни ТРИ статии написа срещу мен за да обслужи за пореден път троянската политическа мафия? А спомняте ли си как млъкна и не се обади повече, когато сезирах областния управител и окръжна прокуратура, където окръжна прокуратура върна това Решение на ОбС като пълно беззаконие? А спомняте ли си как няколко общ.съветника начело с потресаващия неграмотник А.Балев се подиграваха от трибуната на ОбС когато ги призовавах да не приемат това незаконно Решение? Е, и те млъкнаха и тихомълком си промениха Решението, съобразно Закона за съдебната власт, който пък е в пълно противоречие с Конституцията.
Дано поне сте се сетили или по-скоро усетили, че съдебната рИформа ще ви я правят до второто пришествие.
Между другото - част от подигравките на Г,Маринов и неграмотниците в ОбС бяха, че не съм бил конституционен специалист и че нямало тълкувание от Конституционния съд за овластяването от Суверена на съдебната власт.
Тогава питам - след като няма такова тълкувание, а в Конституцията пише, че всеки българин е длъжен да плаща данъци - ами защо ги плащаме тези данъци, след като за тях нямаме тълкувание от КС?

Анонимен каза...

Четвърти-Напълно съм съгласен с теб.Хубаво е все пак да посочим защо!На първо място защото професионално са слаби,но за сметка на това са злобни и отмастителни.На второ място те обслужват партии,държавните чиновници и не на последно място тези ,които плащат!

Анонимен каза...

6-ти, от неграмотни хора като теб, изказвания не искаме! Пише се "отмъстителни"!!!
Ако не искаш да ставаш клиент на съда - просто не бъди престъпник!

Анонимен каза...

Седми-плашиш ли ме?За една техническа грешка не бях чувал някой да е съден и то като престъпник.С това само доказваш колко съм прав."Отмъстителю".

Анонимен каза...

По-интересное е защо седми говори в множествено число?„не искаме”!?!Внушава мнение за множество, или пък пише от името на определен кръг или група, или просто страда от раздвоение на личността- шизофрения!

Анонимен каза...

9 ти тъкмо това щях и аз да попитам! Аз имам предложение за допуснатата техническа грешка от 6 , да вземем да го разстреляме на центъра. Това е шега разбира се подигравам се на 7-ми.

Анонимен каза...

Ало,седми!Къде се изгуби?Няма ли да коментираш нещо от името на нелегалната група"отмъстители"?

Анонимен каза...

Ще ви запозная с един от рецидивите на днешната порочна съдебна система, заради която на жителите на Троян бяха "законно" окрадени имоти за няколко милиона лева.
Още по времето на кмета Енкин, общината печели на ТРИ инстанции дело срещу мераците намалка група хора да присвоят тези имоти. 3-4 години по-късно и забележете - БЕЗ НИКАКВИ ПРОМЕНИ В ОБСТОЯТЕЛСТВАТА заради които общината печели на три съдебни инстанции, някакъв висш представител на съдебната власт ЕДНОЛИЧНО връща делото на първа инстанция с някакви "указания". Пълен правен абсурд според всички специалисти до които се допитах. Дали е бил намесен Красьо Черничкия, който стана известно, че кадрува съдебната система на България, това е без значение.
Разбира се, остана троянската управа да защити интереса на гражданите и да спре тази далавера. ОбС си изми ръцете и прехвърли "съвсем случайно" нещата на Акимов и Топалова, след което тези двамата плюс Ангел Балев тотално се осраха /или пък се облажиха здраво за умишлено бездействие и съучастие/ и Троян и жителите му загубиха тези имоти. Всичките ми призиви и настояване да заведем дело в европейските съдилища за това драстично нарушение на съдебния процес и правила останаха глас в пустиня. Троянските медии също услужливо МЪЛЧАХА, с което съдействаха за този обир на общински имоти.
Това разказано най-накратко. Та, това е днешната съдебна система, която на практика обслужва политическата мафия и бандитите и крадците с "белите якички".
Сега идете на изборите отново да овластите поредните бандити, които ще си назначат поредните удобни и зависими представители на съдебната система! Сигурно вече са ви обещали и епични рИформи на тази съдебна система и със сигурност няма да ви излъжат вече за 27-ми път.
п.п. Генерал Маринкин нали щеше да кани Моника Маковей? Или в момента няма време, защото е зает заедно с Герджиков да покриват бандитизмите и да оневиняват правителството на Борисов и ГЕРБ?!

Анонимен каза...

Не!Може би е някъде на екскурзия с "дългата"генералша.Колкото до троянските медии,те несмеят да се обадят срещу статуквото,за да нямат проблеми.Медии,които се страхуват от проблеми не са медии.Само С.Диков поддържа имиджа на будния троянец и истински балканджия.

Анонимен каза...

Кои медии?Освен вестника на Генади, други медии няма.Ако смяташ подобието на блог и другата смешка правена на WordPress за медия, то тогава си в тежка заблуда.

Анонимен каза...

14-ти, има и в-к Троянски глас, който е на двойна субсидия от общината и който вестник Румяна Моканова до такава степен го е сринала и обезличила, че дори вие не знаете, че има такъв вестник.

Анонимен каза...

Е, Митето Динушен, спонсориран от ГРОБ е мега-журналист. Къде го забравихте?
При това раздава безплатен вестник

Анонимен каза...

Ама Митето Динушката не беше ли от комунистите бре?!
К'ък гроб?! Или калинел финансира на кметицата вестник?
Нещо съм гълволяв очевидно...

Анонимен каза...

Темата беше за РС-Троян.Къде се отплеснахте?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |