В едно изречение (49)

* Неда Личева, керамик трето поколение, откри своя изложба в Националното изложение в Орешак и поясни защо я е кръстила „Jazzy“ (Джазово) * Добра новина – получаваме субсидия по ОПОС за рекултивация на запълнените 1-ва и 2-ра клетка на Депото за твърди битови отпадъци

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.

ТРОЯНСКАТА керамичка Неда Личева, трето поколение керамик след дядо си Цонко Тодоров и майка си Марияна Личева, в петък, 28 юни, откри в Националното изложение в Орешак своята изложба „Jazzy“ – съдова керамика, над 90 предмета в различни техники, „Неда Личева – млад и талантлив човек. Точно преди година, на 23 юни 2023 г., този млад и талантлив човек заедно с майка си откриха тук съвместната си изложба, наречена „Завръщането“, изключително събитие. Сегашната изложба – мисля, че можем да я наречем „Заявяването“, макар че Неда й е сложила друго заглавие“, сподели на микрофона директорката на Изложението Иванка Джабраилова, а плевенският художник Николай Неделчев-Кокала, който официално „преряза лентата“, сподели: „Познаваме се много назад в годините, нейната майка ми беше преподавател по керамика в троянското Художествено училище, по-късно с Неда се срещнахме в Художествената академия, специалност керамика. Тя е от силно модерните автори в българската керамика“; от своя страна Неда разбули „загадката“ около името на изложбата – „Казва се „Джазово“ (Jazzy), защото, първо, в ателието докато я работех постоянно слушах джаз и името си дойде само. Отделно аз много обичам да експериментирам с техниките (като в джаза)“, кметът Донка Михайлова пък коментира събитието във фейсбук с думите „Чудесна изложба… Грабнаха ме нейните ръждясали ламарини с керамика. Изложбата беше повод на благодаря за всичко на досегашния управител на изложението Иванка Джабраилова“.

ПРОЕКТЪТ ни за рекултивацията на 1-ва и 2-ра клетка на Депото за твърди битови отпадъци (което е на община Троян, но се ползва и от община Априлци – бел. ред.) получава финансиране от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това означава, че след една година неприветливият терен на депото ще се превърне в красива зелена ливада. Беше сложен за подготовка проект. Сега ни предстои и по-сложното - самата рекултивация“, сподели във фейсбук добрата новина кметът Донка Михайлова, а на кметската пресконференция през м. март т. г. директорът на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация инж. Николай Хитров даде подробни разяснения по темата: „В тенденцията през последните години за устойчиво развитие на територията важен дял заема ефективното управление на отпадъците. През м. август м. г. бяхме поканени от Управляващия орган на ОПОС за рекултивация на 1-ва и 2-ра клетка на нашето Депо за твърди битови отпадъци, което (подобна рекултивация) се предвижда само за общини, където капацитетът (на клетките) е пред приключване – по разчетите нашият капацитет е до 15 април т. г. Друг важен фактор е да притежаваме разрешително за строеж и одобрен проект. Община Троян доста по рано, предвиждайки нещата, подготви такъв проект, извършени са съгласувателните процедури и имаме разрешение за строеж. Целта ни с рекултивацията на двете клетки е да преустановим дейността им, да възстановим площите – общо 12 хил. кв. м, и да намалим риска от по-нататъшно замърсяване на околната среда“; инж. Хитров уточни, че безвъзмездната субсидия по програмата е 1,250 млн. лв., но финалното биологично рекултивиране ще бъде дофинансирано от двете общини (порядъкът е 350-400 хил. лв.).

Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |