Великолепната четворка е ясна

* Испания и съдията разплакаха Германия * Петлите си отмъстиха на мореплавателите за 2016-а * Англия продължава, очаквахме повече от швейцарците * Нидерландия надделя над комшиите, те – с вдигнати глави
 
Борислав Доротеев
Цар Футбол 
Евро 2024
Едно 19-годишно троянско момче, Борислав Доротеев, завършил преди месец 12. клас на тукашното СУ „Св. „Климент Охридски“ („Климента“, както го знаят възпитаниците и приятелите), е влюбен в спорта, най-вече във футбола. Тренирал е седем години, играе любителски и сега, но мечтата му е спортната журналистика, а пример – друг възпитаник на „Климента“, не много по-големия по възраст Калоян Кюркчиев, който вече е име в спортната журналистика у нас и от няколко години е в екипа на бТВ. Първият спортен/футболен материал на Борислав бе по горещата футболна тема – Европейското първенство 2024 в Германия, и беше посветен на осминафиналните сблъсъци (виж „Осминафиналите – големите изненади бяха на път, но не се случиха“ – бел. ред.). Сегашният му е за четвъртфиналните сблъсъци, излъчили голямата четворка (Испания, Франция, Англия, Нидерландия), която ще определи новия европейски шампион. Т21
ИСПАНИЯ
Дузпа или не – това е въпросът
ПЪРВИЯТ четвъртфинален мач на Евро 2024 противопостави домакина Германия и най-добре играещият отбор от началото на първенството Испания. Очакванията бяха, че това ще се окаже мачът на турнира, финал преди финала. Срещата започна напрегнато още от първите минути, след като звездата на германците Тони Крос фаулира Педри и полузащитникът на Испания трябваше да напусне принудително. Второто полувреме тръгна с гол на Дани Олмо, а асистенцията беше на 16-годишния суперталант Ламин Ямал. Този гол отвори мача, но следващо попадение нямаше до 89-ата минута, когато при разбъркване в наказателното поле на Испания на точното място се оказа Флориан Виртц. В продълженията станахме свидетели на най-спорната ситуация от началото на турнира – при изстрел към вратата на Симон топката се отби от ръката на испански футболист в наказателното поле. Но дузпа за Германия не бе отсъдена. В 119-ата минута Мерино се разписа с глава, за да изпрати домакините на първенството да го догледат вкъщи. Тъжен финал на кариерата на Тони Крос, но той ще се запомни като един от най-добрите халфове във футболната история.

ФРАНЦИЯ
Франция ликува
СБЛЪСЪКЪТ между Франция и Португалия не отстъпи по драма въпреки липсата на голове. За моя изненада Франция игра по-пасивно и на моменти дори се бе прибрала и разчиташе на контраатаки. Голямата тема в тази среща бе противопоставянето на Кристиано Роналдо и Килиан Мбапе. Въпреки че Португалия контролира по-голямата част от мача, до гол не се стигна. Много добро представяне на двете защити. А победителят бе определен с изпълнение на дузпи. Там нервите на Жоао Феликс не издържаха, той уцели страничната греда и се превърна в единствения пропуснал за Португалия. Но това бе достатъчно за французите, които реализираха всичките си удари и продължават към мегасблъсък с Испания. И този мач даде своите жертви, след като най-вероятно Кристиано Роналдо и Пепе изиграха последният си минути на Европейско първенство. Със сигурност има голямо разочарование в португалския лагер. От своя страна Франция получи своето отмъщение за финала на Европейското през 2016 г.

АНГЛИЯ
Героят на Англия – вратарят Джордан Пикфорд
В ДРУГИЯ поток Швейцария се изправи срещу Англия. Англичаните влязоха по-добре в мача, но така и не се стигна до гол. Сушата продължи до седемдесет и петата минута, когато Брел Емболо засече успешно центриране във вратарското поле на Покфорд и 1:0 за Швейцария. Радостта на швейцарците обаче не трая дълго, защото след пет минути Букайо Сака блесна в миг на гениалност и изравни с изстрел извън наказателното поле. И тук всичко трябваше да се реши с дузпи. Джордан Пикфорд спаси първия удар на швейцарците, изпълнен от Аканджи. За мен бе малко странно да дадеш първата си дузпа на централен защитник? Трите лъва отбелязаха всичките си наказателни удари и продължават напред.

НИДЕРЛАНЦИЯ
Втори гол и лалетата продължават напред
ТУРЦИЯ и Нидерландия закриха четвъртфиналната фаза с не толкова драматичен край на мача като другите три, но срещата бе изключително динамична и интересна. Турция не бе далеч от това да хвърли още една бомба, след като водеше на почивката с 1:0 с пореден гол на защитник. Нидерландия отговори чак в 70-ата минута чрез Стефан де Врай. Шест минути по-късно турците си вкараха автогол при едно центриране. Успяха да се съвземат и да създадат няколко добри положения до края на мача, но така и не успяха да ги реализират. Да, Турция отпадна, но трябва да е доволна от представянето си на това първенство. Отборът на комшиите е млад, играе добре и със сигурност може да се окаже голяма изненада на следващите първенства.  

7 юли 2024 г., Троян
Борислав Доротеев
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |