Осминафиналите – големите изненади бяха на път, но не се случиха


* Швейцария прати еврошампиона Италия у дома * Англия бе на ръба, но оцеля срещу Словакия, Португалия пък се измъкна „на косъм“ срещу Словения * Германия, Франция, Испания и Нидерландия взеха своето * Здрав сблъсък между Турция и Австрия закри кръга, комшиите заслужено ликуваха

Борислав Доротеев
Цар Футбол Евро 2024
Едно 19-годишно троянско момче, Борислав Доротеев, завършил преди месец 12. клас на тукашното СУ „Св. „Климент Охридски“ („Климента“, както го знаят възпитаниците и приятелите), е влюбен в спорта, най-вече във футбола. Тренирал е седем години, играе любителски и сега, но мечтата му е спортната журналистика, а пример – друг възпитаник на „Климента“, не много по-големия Калоян Кюркчиев, който вече е име в спортната журналистика у нас и от няколко години е в екипа на бТВ. Първият спортен/футболен материал на Борислав, надяваме се да има и следващи, е посветен на горещата футболна тема  – Европейското първенство 2024 в Германия. Разказът му за случилото се на осминафиналите, приключили снощи (2 юли, вторник) със здравия сблъсък между Австрия и Турция, четете по-долу. Т21

ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцарците детронираха европейския шампион Италия
Първият осминафинален мач от Евро 2024 срещна Италия и Швейцария. Той се проведе в Берлин на Олимпиащадион. И двата отбора завършиха на второ място в своите групи. Швейцария откри резултата 37-ата минута благодарение на Ремо Флойлер. Второто полувреме започна с леден душ за Италия, защото допуснаха гол едва 27 секунди след подновяването на играта. Мачът завърши 2:0, а Италия разочарова само с един точен изстрел. Наградата за играч на мача получи голмайсторът на второто попадение Рубен Варгас. Най-голямата изненада на турнира дотук.

ГЕРМАНИЯ

Вторият мач от деня противопостави домакина Германия срещу Дания. Срещата започна с множество изстрели към вратата на датския страж Шмайхел, но датчаните запазиха равенството да 36-ата минута, когато мачът беше временно прекъснат поради силния дъжд над Дортмунд, града домакин. Второто полувреме започна по-силно и наситено със събития, тъй като Дания откри резултата, но голът беше отменен заради засада след преглед от системата ВАР. Две минути по-късно Германия получи дузпа, която бе реализирана от Кай Хаверц. Джамал Мусиала направи резултатът два на нула в 68-ата минута. Германия контролираше мача до края му и справедливо продължава напред.

АНГЛИЯ

Противникът на Швейцария беше определен от двубоя между Англия и Словакия. И въпреки неубедителната си игра в груповата фаза и особено в споменатия мач срещу Словакия, Англия влезе в осминафиналния сблъсък като фаворит. Словакия откри резултата в 25-ата минута чрез Иван Шранц. Англичаните не показаха добра игра, за да изравнят и бяха на две минути от отпадане. Тогава на сцената излезе Джуд Белингам, който реализира красив гол със задна ножица и така прати мача в продължения. Още в първата минута от първото продължение Хари Кейн вкарва и Трите лъва преминаха в следващата фаза от турнира.

ИСПАНИЯ

Испания се изправи срещу дебютанта Грузия. Грузинците поведоха чрез автогол в 18-ата минута и като че ли грузинската приказка на това първенство бе на път да продължи. Но голът не оказа влияние на играта на испанците и те изравниха преди края на полувремето. През второто реализираха още три попадения, не оставяйки никакво съмнение, че са фаворит за европейската купа.

ФРАНЦИЯ

Мачът между Франция и Белгия се очакваше да е най-интересният осминафинал. Белгийците играха прибрано, очаквайки своя шанс на контраатака, но това се оказа грешна тактика. Франция контролираше мача и издебна своя момент в 85-ата минута, когато Ян Вертонген си отбеляза автогол. Белгия разочарова отново, а Франция заслужено продължава напред.

ПОРТУГАЛИЯ

Мачът между Португалия и Словения беше с много драматичен край. През редовното време Португалия контролира мача, но така и не успя да стигне до чисти положения за гол. В 105-ата минута Ян Облак спаси дузпа на Роналдо, което в някаква степен разцентрова португалската суперзвезда. Пепе допусна по-сериозна грешка няколко минути по-късно, когато не успя да подаде и словенецът Сеско се оказа сам срещу вратаря Диего Коща. Коща спаси и доведе мача до дузпи, където именно стана големият герой, спасявайки три удара на Словения. Кристиано Роналдо реализира първата дузпа за мореплавателите, след което се извини на феновете за пропуснатата. Бруно Фернандес и Бернардо Силва също вкараха своите, но Португалия трябва да покаже много повече срещу Франция, ако иска да играе на полуфиналите.

НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландия доминира в мача срещу Румъния и победи с 3:0. Резултатът можеше да е по-разгромен, ако лалетата не бяха направили доста пропуски. Румъния отпадна, но го прави с високо вдигната глава. Спечели група с Белгия и допусна втори гол срещу Нидерландия чак в 83-ата минута.

ТУРЦИЯ

Турция ликува, Австрия си тръгва
Австрия и Турция закриха осминафиналната фаза на Евро 2024. Демирал откри резултата за Турция в 57-ата секунда, ставайки автор на най-бързия гол в елиминациите изобщо на европейски първенства. Демирал вкара и за крайното 2:0 в 59-ата минута. Австрия бързо върна попадението, но не успя да направи достатъчно, за да изравни резултата. Вратарят на Турция също се оказа герой за страната си, спасявайки чисто положение за Австрия в последната минута и правейки едно от спасяванията на турнира. След представянето му в груповата фаза имаше големи очаквания към този отбор на Австрия, но в крайна сметка те не бяха оправдани. Турция от своя страна ще се сблъска с Нидерландия на четвъртфиналите има предпоставки за „кървав“ мач.

НА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ


В потока на фаворитите нещата загрубяват, защото един срещу друг ще се изправят Германия срещу Испания и Франция срещу Португалия. Другият полуфинал ще се определи от двойките: Швейцария – Англия и Турция – Нидерландия.

3 юли 2024 г., Троян
Борислав Доротеев

1 Коментара:

Momchil Vlahovski каза...

Денят, в който се е родил Борислав, ние като футболна нация, отбелязвахме една година от последното участие на България на голям футболен форум. С други думи Борислав и всички български млади хора на възраст 20-28 години са чували ,че България е участвала на европейски и световни първенства,но никога не са я гледали ,просто защото падението на футбола у нас продължава 20 години.
А и как да е иначе след като в неизменния(очаква се тази година да постави световен рекорд по поредни спечелени шампионски титли) 13 кратен шампион на България,проекта от делиормана, български футболисти вземат участие само в мачове без никакво значение, като финал за Суперкупата на Бълагрия, например. В същият този проект като цяло бели физиономии няма.
Същото важи и за вторият в класирането на АПФГ отбор на литексотлойчдесепреместинасофияисепрекръстинацскатиресофия. Там от едно време белите играчи не са на мода, а откакто сложиха тире ,започнаха и българи да не пускат в мачовете. Най-фрапанто бе дербито, така да го нарека, между двата отбора, на оня стадион къде наскоро го сринаха. В имената на 22-та на терена, включително и на резервните скамейки,имаше всичко на всичко трима(3) българи,като в течение на мача нито един не взе участие.
И какво се случва на практика ? Сегашният селекционер на А отбора ,от който силно очакваме да спре падението, в последната контрола на отбора, сглоби състав в с футболисти предимно от клубния отбор,който същия ръководи.Да, футболистите на Черно море играещи във въпросния мач бяха преобладаващи в състава на Илиан Илиев. Черно море завърши на трето място в изминалия сезон.
Тоест приноса на шампиона и вицето към националния отбор на България е 0. Тази тенденция ще се запази за предстоящия футболен сезон, както и за в бъдеще. Хубавото е,че Борислав тепърва навлиза в живота. Пожелавам му много положителни фуболни емоции, и дано когато стане на моята възраст има шанса да види страната ни там където днес гледа 3-те наши големи съседа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |