В едно изречение (50)

* Наргис Илиева от ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“ спечели първо място в национален конкурс * „Аякс“ на Владо, Милена и Лора отпразнува 30-годишнината си * Дариха на читалището архива на „Троянски дневник“

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ВЪЗПИТАНИЧКАТА на Професионална гимназия по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“ – Наргис Илиева, спечели първо място в националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ (тематично направление литература), организиран от Фондация „Еврика“ и провеждащ се за 26-ти път, като във фокуса на отличеното есе на Наргис е българската следа в овладяването на космоса, „Гордея се с нея и вярвам, че най-големите (й) успехи предстоят! В ПГМЕТ Троян всяко дете открива своите силни страни. Гордост на Троян!“, коментира във фейсбук научният ръководител на Наргис и преподавател по физика в училището Теодора Дудева, конкурсът тази година бе включен в програмата на МОН за извънкласни дейности  и се проведе под патронажа на първия български космонавт – нашия земляк Георги Иванов, а награждаването на лауреатите ще се състои в Националния политехнически музей около Деня на народните  будители – 1 ноември; организаторът Фондация „Еврика“ е гражданска, нерелигиозна и неполитическа организация, основана през 1990 г. с цел подпомагане на даровити деца и млади хора при реализиране на проекти в областта на науката, техниката и управлението, разпространение на научни, технически и икономически знания, подпомагане на обучението, специализацията и международното сътрудничество в областта на науката и техниката и др., председател на фондацията е акад. Кирил Боянов.

ЕДИН от най-успешните клубове в спортната история на Троян, превърнал се в една от спортните емблеми на града ни – Клубът по биатлон и стрелба (КБС) „Аякс“, чиито открития и възпитаници са звездите на българския биатлон Владимир Илиев, Милена Тодорова, Лора Христова, Стефани Йолова, Емилия Йорданова и много други и чийто президент от началото и до днес е известният троянски бизнесмен и спортен меценат инж. Минко Топалски, клубът, в който са „проходили“ на писалките и за пръв път хванали пушката стотици троянски деца, отпразнува тържествено своята 30-годишнина, на празненството (6 юли) присъстваха настоящи и бивши състезатели, треньори и деятели на клуба, приятели и съмишленици, а сред ВИП гостите бяха олимпийската ни шампионка и дългогодишен председател на Българската федерация по биатлон Катя Дафовска и кметът на Троян Донка Михайлова; „Благодарим Ви за приноса в развитието на спорта на територията на общината и за вложените усилия, благодарение на които троянските спортисти прославят името на Троян по света“, четем в почетната грамота, връчена на рожденика от Община Троян.

В ПОНЕДЕЛНИК, 8 юли, архивът на предаването „Троянски дневник“, вървяло по местната кабелна телевизия от 1997 г. до 2004 г., първото телевизионно предаване в Ловешка област, излъчвано на живо (от Троян и за Троян), създадено, продуцирано и водено от Николай Ганков (вечна му памет), бе предаден на местното НЧ „Наука 1870“, чийто секретар над 20 години бе г-н Ганков – общо 247-те касети VHS, съдържащи над 700 часа видеозаписи от предаването, бяха връчени от Христо Ганков и Иванка Ганкова, сина и съпругата на Николай, на настоящия читалищен секретар Станка Марешка; до решението за необичайното дарение се стига след големия интерес от излъчените архивни кадри на „Троянски дневник“ на тазгодишната 16-та церемония по връчването на приза за „всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности“, учреден в памет и на името на Николай Ганков,, предстои архивните кадри, съдържащи репортажи, интервюта и записи на различни троянски и други събития от споменатия период в края на миналия и началото на настоящия век/хилядолетие, да бъдат прехвърлени на цифров носител и описани в специален регистър, след което ще влязат във фонд „Краезнание“ на читалищната библиотека.  

Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |