Новият подземно-наземен паркинг в центъра – на дневен ред

* Съветниците единодушно гласуваха предложението за частично изменение на застроителния и регулационния план, засягащо няколко поземлени имота и улици в центъра на града * Кметът Михайлова: „Предлагаме да вървим към подземен паркинг, ако, разбира се, осигурим финансиране, което може да бъде само външно“ * Инж. Хитров: „Дълго обмисляхме техническото решение“
Добрата новина
От доста време паркингът на Общината се задъхва от коли и промяна е наложителна
С АБСОЛЮТНО мнозинство – 26 „за“ от 26 гласували – на сесията на троянския Общински съвет миналата седмица, 27 юни, бе прието предложението на кмета Донка Михайлова за стартиране на процедура за изработване на Подробен устройствен план (план за частично изменение на застроителния и регулационен план  в кв. 306, 305 и 86), засягащо няколко поземлени имота и улици в центъра на града. Или казано по-ясно – за обособяване на терен за изграждане на нов обществен паркинг на две нива (подземно и наземно) в района на сегашния пределно амортизиран и претоварен т. нар. „паркинг на Общината“.

„ЦЕЛТА – според формулировката в кметското предложение – е да се създаде градоустройствена основа, която да послужи за работно проектиране за изграждане на съвременен паркинг на две нива с необходимите комуникационно-транспортни решения.“ Предвижда се и нова улична регулация в района, която ще се съобрази със съществуващите на място улици, реализираното застрояване и елементите на съществуващата техническа инфраструктура, като се предвижда (специален) вход за подземното ниво на гаража“.

ПРЕДИ споменатото единодушно гласуване разяснения пред общинските съветници дадоха вносителят г-жа Михайлова и работещият от доста време по идеята за новия паркинг инж. Николай Хитров, директор на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация. Като изрично бяха подчертани два важни момента: реализацията на този мащабен и скъп може да стане единствено с външно (нетроянско) финансиране; има и по евтин вариант – надземен гараж с метални конструкции на няколко нива, което обаче би било в ущърб на естетиката на централното градско пространство и е отхвърлено като възможност.

Донка Михайлова
ЕТО КАК коментира кметът Михайлова: „Една идея, която обсъждаме отдавна и за която искаме становището на общинските съветници – да се опитаме да изградим паркинг на две нива на мястото на съществуващия паркинг в централната градска част, който е най-натовареният паркинг в общината ни. Считаме, че ако се справим с процедурата, имаме шанс следващата година да търсим финансиране от държавния бюджет. Досега не сме тръгвали към това решение заради високата стойност на проекта, но сега има такъв шанс“. И какво уточнение направи за естетиката на бъдещото съоръжение: „Коментирахме и вариант за двуетажен надземен гараж – той би бил по-евтин, особено ако е от метални конструкции. Но считаме, че тази разлика в цената би била за сметка на естетиката на красивия ни площад и някак си едно такова (надземно) съоръжение не би се интегрирало добре в площадното пространство – затова се отказахме от тази идея. И ви предлагаме да вървим към подземен паркинг, ако, разбира се, осигурим финансиране, което може да бъде само външно“.

инж. Николай Хитров
ИНЖ. ХИТРОВ очерта параметрите на бъдещия паркинг и припомни предварителната работа по осигуряването на терена: „Дълго обмисляхме техническото решение. Ще ви припомня само – когато се взе решение да изкупим обратно тези парцели, поехме ангажимент да направим едно общо площадно пространство. Имотите, които участват в новия проект за площадното пространство, са: имотът, отреден за Съдебна палата (троянска Съдебна палата бе голямата мечта на първия демократично избран кмет на Троян след промените през 1989 г. Константин Фичев, като материализация на демократичната идея за разделение на властите и преодоляване на съществуващата и до момента ситуация съдът и Общината да са настанени в една и съща сграда, идеята получи някакво развитие във времето, имаше и обещания от правосъдното министерство за финансиране на проекта, но до реализация не се стигна и де факто идеята пропадна – бел. ред.) и два имота за обществено обслужване. Те трябва да бъдат обединени в един урегулиран поземлен имот, като се проведат съответните процедури в Агенцията по кадастър (това означава да се премахне улицата покрай военния блок, тъй като там е пешеходна зона и да се оформи друга тупикова улица към централния площад). Идеята е да обединим имотите за Съдебна палата и паркинг в един общ парцел, който ще бъде отреден за новия паркинг. Денивелацията на терена сега е около 3 метра и ако на нивото на сегашната улица се изгради площадката за наземното ниво на бъдещия паркинг, то подземното ниво ще бъде обособено с доста по-малко разходи. След като идеята бе огласена в социалните мрежи, получи добра оценка от гражданите, имаше и конкретни предложения за организация на движението. Така че нека изчакаме процедурата и окончателния проект и тогава ще можем да се произнесем кое решение е най-доброто“.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |