В едно изречение (53)

* Община Троян с три награди за култура, Вероника с презентация на тема „Свободата е култура“ * 18-годишен от Априлци загина в ПТП по пътя от Велчево към Драшкова поляна * Троян отново посреща Колоездачната обиколка на България – 25 август

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.
ОБЩИНА ТРОЯН получи три награди „ПроКултура 2023/2024“, връчени й на 10-ата Национална конференция „Достъп на младите хора до култура“, провела се (12 август) под патронажа на Министерството на културата, в категориите „Община“ (за общинския принос в разширяване на достъпа до култура на младите хора), „Фестивал“ (за музикалния фестивал Jam on the River, който тази година се проведе за шести път) и „Училище“ (за иновативните методи на преподаване на музика в ОУ „Иван Вазов“ в с. Дебнево), троянското присъствие бе затвърдено и с направената от ресорния зам.-кмет на Троян Вероника Тодорова, именитата акордеонистка, създател и основен организатор на отличения Jam on the River, презентация, озаглавена „Свободата е култура“ и представяща добрите практики на Jam on the River – партньорството на различни институции, свободата на достъпа и възможностите, свободата на растежа, свободата на иновациите и творчеството; „Днес, когато повече от всякога се сблъскваме с противопоставяне и противодействие, партньорството в културните инициативи се превръща в сериозно предизвикателство. Един от най-ярките примери за това е международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, който ежегодно събира талантливи изпълнители и творци от цял свят в живописното троянско село Дебнево“, бяха встъпителните думи в презентацията на Вероника, а финалните й: „Свободата е култура, и ние я празнуваме заедно!“.

ТЕЖЪК пътен инцидент през нощта (около 23:30 ч.) на 14 август отне човешки живот по пътя от с. Велчево към с. Драшкова поляна – на сравнително прав и безконфликтен участък по стръмното непосредствено след Велчево, което подсказва, че най-вероятно е шофирано с несъобразена скорост, като не е изключено да има и някаква външна причина – 24-годишен шофьор губи контрол над колата си, напуска пътното платно и се удря в крайпътно дърво, в резултат на място загива пасажерът на предната седалка –18-годишен младеж от гр. Априлци, водачът е с леки охлузни рани, а пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни; по случая в РУ на МВР Троян е образувано досъдебно производство и причините за катастрофата се изясняват.

ТРОЯН по традиция ще е етапен град и в тазгодишната 71-ва Международна колоездачна обиколка на България – първият етап, дълъг 160 км и тръгващ от София, ще финишира в Троян в късния следобед на 25 август, неделя, като колоната ще премине през Саранци, Мирково, Челопеч, Златица, Пирдоп, Розино, Кърнаре, Троянския проход (Беклемето), Балканец, Бели Осъм и оттам към финала на централния троянски площад, а жълтата фланелка на етапния победител и временен водач в класирането и фланелките за най-добър млад състезател до 23 години (бяла), за най-активен състезател (лилава) и за най-добър катерач (на точки) ще бъдат връчени от зам.-кмета на Троян Ангел Ангелов, на следващия ден сутринта, 26 август, понеделник, от същото място ще бъде дадено началото на втория етап от Троян до Казанлък; новост е, че в близост до старт финала на всеки един от етапите, включително първия, ще има обособен фото кът, запознаващ с вълнуващи моменти от вече 100-годишната история на българския Тур (началото е през м. август 1924 г.) и тук е мястото да отбележим, че Троян е единственият град в България, излъчил петима шампиони: Лалю Цочев – 1963 г., Борис Бочев – 1964 г., Бойко Ангелов – 1986 г., Павел Шуманов – 1997 г., и Димитър Господинов – 2002 г. (последните двама не са троянци, но са печелили с екипа на нашия клуб „Хемус 1896”, който и тази година е сред 22-та отбора участници).

Т21 
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |