В едно изречение (58)

* Започва ремонтът на Дома за стари хора в Добродан * В петък се открива Есенният салон на ДТХ * Националното изложение в Орешак продължава да е губещо

Хубава работа, (ама) троянска
Рубриката на Т21 – „В едно изречение“, стартирала през м. февруари м. г., бе замислена само за печатното ни издание, но впоследствие решихме да я „прехвърлим“ и в сайта на вестника. Заглавието подсказва – кратки новини в едно изречение, разбира се, по значими троянски теми. И още нещо: по възможност преобладаващо добри новини, има ги (и тях). Надяваме се да ви е интересно, приятно четене.  
ЗАПОЧВА пълномащабният ремонт на сградата и дворното пространство на Дома за стари хора в с. Добродан, една от най-значимите и търсени социални услуги в нашата община, съобщи в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова (30 септември), а ситуацията е твърде сложна и деликатна, тъй като строително-ремонтните дейности ще вървят без да се прекъсва дейността на дома, в който са настанени около 30 души и грижите за тях са 24-часови, финансирането (1,7 млн. лв. с ДДС) е по Плана за възстановяване и устойчивост, бенефициент по проекта е Община Троян, строителната фирма „Вертикал 90“ ЕООД (Габрово) с управител Симеон Кръстев е избраната за изпълнител, срокът за изпълнение – една година, „Тревожа се за този проект. Тази вечер ще заспя с мисъл за него и знам, че много сутрини ще се събуждам пак с тази мисъл. Трябва да обновим сградата и да подобрим енергийната й ефективност, като продължим да осигуряваме грижа за възрастните хора от дома. В същото време в сградата трябва да продължим да приготвяме храна за Домашния социален патронаж, която всеки ден трябва да стига до над 240 възрастни от всички населени места в общината. Имаме намерение нито за ден да не прекъсваме и двете услуги, защото хората разчитат на тях. Имаме ясен план как да го направим без да спираме отопление, електрозахранване, водоподаване… Дано да ни върви без особени проблеми!“, коментира кметът (символичната първа копка ще бъде направена на 10 октомври от 11:00 ч. – бел. ред.); ремонтът включва цялостно саниране на сградата и постигане на енергиен клас В, дейности за повишаване на комфорта на обитателите, цялостна подмяна на обзавеждането, изграждане на сектор за рехабилитация, подобряване на достъпността на архитектурната среда, подобрения и естетизация на дворното пространство.

НА  11 ОКТОМВРИ, петък, от 17:30 ч., в троянската галерия „Серякова къща” се открива традиционният Есенен салон на Дружеството на троянските художници, който сега се осъществява с подкрепата на Община Троян и Турклуб „РеМарк“, а както обикновено събитието ще бъде съпътствано от музика на живо, този път в изпълнение на композитора и пианист Краси Тодоров – член на групата Jeremy, подгрявала британците от Queen на турнето им през 2016 г.; „Потопете се в уникалната атмосфера на този интересен петък, броени дни преди Празника на Троян – Петковден!“, канят домакините от галерията, показаното на Есенния салон в Серяковата къща ще може да бъде видяно в рамките на един месец, до 10 ноември, вход свободен.

ЕДИНСТВЕНОТО общинско дружество с отрицателни финансови резултати за първото шестмесечие на 2024 г. е Националното изложение в Орешак („Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак“ ЕООД, НИХЗИ), стана ясно от внесената от кмета Донка Михайлова информация на септемврийското заседание на Общинския съвет в Троян (26 септември) – за отчетния период дружеството има 99 хил. лв. приходи (което е с 27 хил. лв. повече от същия период на 2023 г., но представлява едва 39,3% изпълнение на настоящия годишен бизнес план от 252 хил. лв.), а задълженията му възлизат на 152 хил. лв. (64 хил. лв. от тях са от заема, взет от друго общинско дружество, „Общински пазари“ ЕООД) и коефициентът на рентабилност на приходите е 1.12, което означава, че на 100 лв. приходи са вложени 112 лв. разходи; становището на новото ръководство на НИХЗИ (от м. юли управител е Доротея Гюрджийска-Иванова) е, че „Националното изложение е изградено при други икономически и демографски реалности – при други икономически потребности на обществото“ и „от дейността си институцията (може да) осигурява средства само за уреждане на текущи задължения“, а изводът е, че са „необходими други източници на финансиране, за да се покрият общите разходи на дружеството и да се разгърне дейността до желаното ниво“.
Т21
  
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |