Италианската посланичка Джузепина Дзара гостува в Троян

* Нейно превъзходителство посети троянския италиански завод („Копа Хидросистем“), Музея на занаятите, Националното изложение в Орешак, Троянския манастир, проведе и среща с кмета Донка Михайлова * Г-жа Дзара разказа любопитна история за българския лъв и българския… слон; заяви, че ще лобира за партньорство на Троян с подходящ италиански град * Водеше я Миро Севлиевски, стана дума и за Миро Нанков
ВИП
Срещата при кмета Донка Михайлова, на преден план вдясно – посланик Джузепина Дзара
ЕДИН много важен и едновременно много усмихнат и приятелски настроен гост имаше Троян в края на миналата седмица (4-5 октомври, петък и събота) – Джузепина Дзара, посланикът на Италия в България, която в края на годината приключва мандата си. Нейно превъзходителство бе придружавана от нашия земляк Миро Севлиевски – едно от знаковите лица на демократичния ни преход, активист на Сдружението за честни избори и граждански права, бивш депутат и министър на енергетиката, сега бизнесмен и търсен анализатор на обществено-политическите събития у нас и по света, напоследък със засилен интерес към родното троянско и особено към троянската керамика (да не забравяме, че дядо му Минко Севлиевски е бил кмет на Троян в периода 1952/54 г.); който познава г-жа Дзара от първото й дипломатическо назначение в София като първи секретар в посолството в периода 1994/98 г.

В Музея на занаятите – директорката Елеонора Авджиева (вдясно) посреща гостите
ОКАЗА СЕ, че чаровната и темпераментна (може ли иначе!) италианка, говореща отличен български, има още една троянска „връзка“, адаш и приятел на своя сегашен гид, също Миро – големия български пътешественик Миро Нанков. „О, Миро Нанков, аз танцувах някога с него, беше много забавен!“, възкликна г-жа Дзара във фоайето на троянския Музей на занаятите, който беше втората спирка от посещението й, първата бе заводът на италианската компания „Копа Хидросистем“, една от промишлените емблеми на града ни.

Посланикът и нейният троянски гид Миро Севлиевски
Посланикът следи беседата на уредничката Венета Керешка
В МУЗЕЯ високата гостенка изслуша с интерес беседата, изнесена от уредничката Венета Керешка, като специално внимание обърна на троянската керамика и сподели, че нейният роден град е близо до известен керамичен център в Италия, и на бижутата, нейното пристрастие. Преди обиколката из залите на Музея г-жа Дзара бе приветствана от директорката Елеонора Авджиева, която подчерта уникалността за България на троянската културна институция. „Какво е уникалното тук – че ние не акцентираме толкова върху практическата стойност (на представените занаяти и занаятчийски изделия), а на художеството, на художествената им стойност. Ние много се гордеем с нашия музей и имаме изключително щедрата подкрепа на общинското ръководство, особено в последните десетина години“, заяви г-жа Авджиева. И двамата гости – г-жа Дзара и Миро – бяха отрупани с музейни подаръци: книги от богатата издателска листа на Музея на занаятите. На следващия ден, в събота, Нейно превъзходителство продължи „художествената“ си троянска визита с посещение на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак и Троянския манастир „Успение Богородично“, прочут (и) със стенописите си, дело на най-големия български възрожденски художник Захарий Зограф.

Рисунките на лъв и слон върху една от фасадите в
Троянската обител, впечатлили някога г-жа Дзара и вероятно
рисувани от Захарий Зограф, днес не съществуват
СЛЕД музейното посещение бе официалната част от гостуването на г-жа Дзара – в кабинета на кмета Донка Михайлова, като в разговорите участваха и зам.-кметовете инж. Николай Райковски и Вероника Тодорова. А тази среща започна с един забавен разказ на гостенката, насочен към България и българите. Тя припомни как при едно предишно нейно посещение в Троянския манастир – преди доста години, довел я Иван Станчов, големият български дипломат и демократ и също приятел на Троян – се впечатлила от манастирски стенопис (върху фасадата на източното крило, вероятно и той рисуван от Захарий Зограф, а днес, кой знае защо, несъществуващ – бел. ред.) и попитала игумена защо наред с българския лъв е нарисуван и слон. „Лъвът е символът на България, но защо до него има слон, това не е типично животно за България?“, полюбопитствала. А игуменът отговорил: „Тези две животни символизират качествата на българите. Лъвът е силата, а слонът е търпението.“. Чу се реплика, че това не звучи особено ласкаво за българите. Но г-жа Дзара, усмихвайки се, демонстрира изисканата си дипломатичност: „Не, той (игуменът) подчерта, че след търпението идва силата.“.  

Кметски дарове за г-жа Дзара
Още кметски дарове за г-жа Дзара
Дарове и за г-н Севлиевски
„БЛАГОДАРЯ, че сте наш гост, чест е за нас, вече и удоволствие! Специално благодаря и на Миро Севлиевски за това, че посредничеше за Вашата визита в Троян!“, бяха приветствените думи на домакина г-жа Михайлова. След което кметът постави един делови въпрос – възможно ли е г-жа Дзара да посредничи за установяване на партньорски връзки, а ако се харесаме – и за побратимяване, с някой подходящ италиански град. С уговорката, че нас много ни вълнува „зелената тема“ и бихме се радвали „да обменим идеи, практики и опит в това отношение“. И уточнението: „Темата е свързана с глобалното затопляне и зелената трансформация. Очевидно е, че предизвикателството на глобалното затопляне ще ни поставя с все по-ускорени темпове тези въпроси. И би следвало да мислим, ние, градовете, както в посока как можем да ограничим замърсяването, така и в посока как можем да приспособим градовете си към тези предизвикателства. За нас е много интересна и темата за реките, работим по един голям проект, свързан с мястото и ролята на реката в нашия град, традиционно в годините тази тема е подценявана. Бихме се радвали да видим добри примери от Италия, които да приложим и в нашия град. И тъй като Вие сте човек, който има особен интерес за подкрепа на партньорските отношения между бизнеса, ще бъдем благодарни, ако Троян бъде включен във всякакъв тип посреднически контакти на бизнеса между Италия и България.“.

ОТГОВОРЪТ на г-жа Дзара: „Благодаря за тази прекрасна среща, за мене е голямо удоволствие да бъда тук отново. Идеята да има такова сътрудничество е много важна. По принцип ще мисля с кой град в Италия може да се случи такова сътрудничество. Например, мисля, че има няколко градчета в Италия, където се произвежда италианска ракия, това е допирна точка с Троян. Има едно градче в Северна Италия, което е свързано с италианската революция за освобождение на Северна Италия от австрийците, тук също има допирни точки. Друго – един град в Италия, където се прави страхотна керамика и може да има интерес (към керамичен град като Троян). Друга възможност – град от провинция Реджо Емилия, където е базирана фирмата (собственик на „Копа Хидростем“), от фирмата могат да посредничат за партньорство с Троян, за още бизнес контакти. Наблизо е и градчето Модена, където се произвеждат чудесни керамични плочки. Има много идеи, но очаквам официално писмо с Вашето представяне и Вашите идеи и на база на него ще започна търсенията и разговорите си.“.

Дебелата книга с рецепти за пица и паста бе за зам.-кмета Вероника Тодорова
РАЗБИРА СЕ, след кметската среща имаше и подаръци – троянски за г-жа Дзара (течни и други) и италиански за кметския екип (особено впечатли една дебела готварска книга за паста и пица, падна се на зам.-кмета Вероника, вероятно заради споделеното, че три години е учила музика в Италия).

Генадий Маринов 
 
Още по темата Троян - Италия:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |