Троянска снимка в европейска изложба в Пиза

* Кадрото е от откриването на паметника за загиналите във войните за национално обединение троянци (2 юни 1938 г.) и е дело на троянския майстор на обектива Пенчо Доков

По света и у нас

МАЛКО предистория. Преди две години, през 2012 г., Музеят на занаятите (МНХЗПИ) - Троян направи забележително представяне в залите на Националния етнографски музей. Тогава беше поканен да се включи в проекта EuropeanaPhotography. В продължение на година музейни специалисти сканираха снимки от музейния архив и съпътстващите ги данни и предоставиха за международен обмен 50 снимки от съхранявания в МНХЗПИ фотоархив на големия троянски фотограф Пенчо Доков (1900 г. - 1988 г.) и 128 снимки от музейния фонд „Възраждане”.

НА 2 АПРИЛ фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” съобщава в своя бюлетин, че след броени дни в Италия предстои откриването на изложбата „Нашето вчера (1839-1939): животът през обектива на първите европейски фотографи”, организирана в рамките на проекта EuropeanaPhotography. Изложбата ще е в Музея на графиката в Пиза (в прочутата историческа сграда Палацо Ланфранки) и ще започне днес (11 април 2014 г.). А най-важното за нас е, че сред фотографиите от цяла Европа е включена и една снимка от Троян, представяща вълнуващ момент от новата градска история - откриването на паметника на загиналите във войните за национално обединение троянци, станало на 2 юни 1938 г.; снимката е дело на споменатия  майстор на обектива Пенчо Доков. („С чувство за отговорност пред историята на града, обективът му не изпуска значимо културно и обществено събитие в Троян”, четем в представянето на автора – бел. Т21).

В небето над Троян при откриването на паметника, 2 юни 1938 г., снимка Пенчо Доков
Множеството следи самолета на поручик Добри Доневски, снимка Пенчо Доков
И НЯКОЛКО думи за троянското събитието, запечатано от г-н Доков и представящо града и страната ни в изложбата в Палацо Ланфранки. Съграждането на паметника на загиналите във войните за национално обединение е стъпка от оформяне на модерния облик на града ни. Този монумент не е обикновена каменна пластика, а израз на признателността към съгражданите ни, пожертвали се за големия национален идеал – освобождението на всички земи, в които живеят българи. И с него малкият Троян заявява своята цивилизованост, стремеж към единение и ново начало след опустошителните войни (1912-1919 г.). Откриването на паметника е на 2 юни 1938 г. и ще бъде наречено във вестник „Хемус” „Голям народен празник в Троян”.

НА 3 МАРТ тази година в Музея на занаятите беше представена откритата през миналата година грамотата завет, която е била положена в основите на паметника. А присъствалите на събитието научиха цялата история на паметника – от идеята за неговото построяване, откриването му, последвалото демонтиране и преместване (в градинката под Вила „Ванна”) до нещата в наши дни. А в презентацията бе направена оценката, че паметникът на загиналите във войните за национално обединение е един от символите на модерното градско развитие на Троян (вече е под печат изследването по темата на директорката на МНХЗПИ Елеонора Авджиева, озаглавено „Паметникът мъченик” – бел. Т21).

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Гена, айде вземи оправи рожденната дата !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |