Кой е Пенчо Доков?

Община Троян
Музей на занаятите
Родственици на Пенчо Доков

ОРГАНИЗИРАТ

ФОТОИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА
ПЕНЧО ДОКОВедин позабравен троянски светлописец; и спомен за сина му – журналиста МИНЧО ДОКОВ

93 фотографии показват политическия и културния живот на Троян от 30-те до 60-те години на ХХ век

Откриване: 25 юни 2010 г., петък, 18:00 часа
Място: малката сграда на Музея на занаятите (бившия турски конак)

*******

РОДЕН Е НА 9 ОКТОМВРИ 1900 Г. В ТРОЯН. Семейството му се занимава със земеделие и занаятчийство. След отбиване на военната си служба за кратко става чирак в табашката работилница на Минко Стаевски, а през 1925 г. изкарва курс за изучаване на газови двигатели, организиран от Софийската индустриална камара, и постъпва на работа в Санаториума в Троян. В началото на 30-те години се отдава изцяло на фотографията, свързва се с немска фирма, от която си закупува техника и фотоматериали. После полага майсторски изпит във фотоателие „Рембранд” – Ловеч и това е крачка напред в професионалното му израстване.

УПОРИТ И АМБИЦИОЗЕН, той се стреми чрез новата снимачна и осветителна техника да преодолее инерцията на елементарното занаятчийство, свеждащо се единствено до документиране. Продължава установената традиция да се показват забележителностите на града и хубостите на балканския ни край. Софиянецът Григор Пасков отпечатва негови снимки като картички, а книжарят Дончо Керяшки ги разпространява. Прави портрети в частното си ателие, разположено в дома му. Има изключително чувство на отговорност пред историята на града ни, а обективът му не изпуска значимо културно и обществено събитие. Месец преди събарянето на стария троянски мегдан му прави уникално панорамно заснемане.


ПРЕЗ 1955 Г. ПОСТЪПВА В ДЪРЖАВНОТО ФОТО в Троян, където е едновременно и лаборант и където остава на работа до пенсионирането си. Уменията и любовта си към фотографа предава и на сина си Минчо – дългогодишен журналист и фотограф във вестник „Троянски глас”. Пенчо Доков си отива от този свят на 21 февруари 1988 г. Днес голяма част от фотографското му наследство се съхранява в троянския Музей на занаятите.

ИМЕТО МУ Е ЧАСТ ОТ ГИЛДИЯТА талантливи троянски фотографи от началото и средата на миналия век – Цочо Генковски, Стефан Стаевски, Павли Пеновски, Тодор Факиров, първата жена фотограф Парашкева Кадийска (която научила на занаят и мъжа си Христо), Минко и Пенчо Балкански, Данчо Василешки–Брадата от Орешак, Банчо Дренски (учил фотография в окопите на Дойранския фронт). Тази изложба е и в тяхна памет - чрез творбите на Пенчо Доков се прекланяме пред голямото им изкуство.

От организаторите

1 Коментара:

Анонимен каза...

Интересна статия.
Наистина в началото на онзи век Троян е имал много интелигентни граждани и е хубаво да си знаем историята!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |