Инж. Гечев: Ако не се спре с поливането, ще стигнем до режим

* Домакинства, които обичайно изразходват по 5-6 куб. м питейна вода месечно, сега достигат до 30-40 куб. м и причината е поливането, безотговорно и както сочат фактите – безконтролно
Дай вода
инж. Тонимир Гечев
АКО ПРОДЪЛЖИ безконтролното използване на питейната вода за други цели – основно за поливане по селата, ще се стигне до воден режим в Троян. Това заяви управителян на троянското общинско водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев в отговор на питането ни (15 август) във връзка с засушаването, продължителните жеги и водната криза в съседни общини и области, където водният режим вече е факт (Ловеч, Плевен). А предупреждението е стряскащо, тъй като вече над 20 години Троян не знае какво е режим на водата.

ИНЖ. ГЕЧЕВ
напомни, че има изрична кметска заповед, № 1143 от 15 юли 2024 г., забраняваща използването на питейната вода за други цели („поливане на зелени площи, миене на улици, МПС, балкони, пълненето на басейни и други подобни“ – бел ред.) и нормативни разпоредби на по-високо ниво, че използването на водата за питейни нужди е приоритетно пред използването й за всякакви други цели. Но че тук (в община Троян) в горещите летни месеци се прави точно обратното – домакинства, които обичайно изразходват по 5-6 куб. м питейна вода месечно, сега достигат до 30-40 куб. м и причината е поливането, безотговорно и както сочат фактите – безконтролно, тъй като забранителната заповед си остава само на книга и не се следи за спазването й. Специално бе подчертано, че отговорността за изпълнението на споменатата заповед е възложена на кметовете и кметските наместници на съответните селища в общината, но че в тази посока има сериозни проблеми, т. е. контролът е неефективен или изобщо го няма. 
 
Заповедта на кмета, забраняваща използването на питейната вода за други цели
ПОСОЧЕН бе и конкретен пример – собственик на имот в близкото до града с. Балабанско полива дистанционно с питейна вода тревните си площи и потреблението му достигнало 100 куб. м за последния месец. Рязко е скочило потреблението на питейна вода и от хипермаркета „Лидъл“ в града – 1380 куб. м за последния месец при обичайните 150-200 куб. м, като причината, според инж. Гечев, е поливането на околните зелени площи. Друг сериозен потребител на питейна вода за други нужди са автомивките в Троян, които никак не са малко и в горещите дни се ползват по-интензивно.

„НИЕ НАПРАВИХМЕ своето – водния цикъл, инвестициите в ремонт на водопреносната мрежа в продължение на години и свеждане на водозагубите в Троян до едни от най-ниските в страната. Но пак казвам – не се ли спре сега с използването на питейната вода за други цели, ще стигнем до режим“, категоричен бе троянският воден шеф.

ПОПИТАХМЕ
инж. Гечев, на базата на питания на граждани, отправени и до Т21, дали Община Троян също има своя „заслуга“ с поливането с питейна вода на тревните и цветни площи основно в централната градска част. Отговорът бе, че на площада има кран към питейния водопровод, който се използва (и) за тази цел, но не потвърди, че в момента зелените общински площи се поливат с питейна вода, т. е. че и Общината нарушава кметската забрана.

УПРАВИТЕЛЯТ
на „ВиК Стенето“ ЕООД ни даде съгласието си в скоро време да направим обширно интервю за случващото се във ВиК сектора в общината – проблемите с качеството и доставките по селата (не е тайна, че в някои части на общината де факто има воден режим), други невралгични точки, неотложните ремонти, продължаващия натиск за тотално одържавяване/национализация на водния сектор в страната, от което най-потърпевш би бил Троян, колебанията в партньорството на водното дружество с Общината, цената на водата и т. н.  

Т21
 
  
Бележка на редактора 
 
РАЗБИРА СЕ, потърсихме мнението на инж. Тонимир Гечев и по неизбежната тема за язовира в с. Черни Осъм, Троянско – която пак бе подета тия дни във връзка с проблемите с питейната вода в Плевен и Ловеч. „Наближат ли избори, задължително се заговаря за язовир в Черни Осъм. Същото е и сега – популистка предизборна пушилка“, бе коментарът на троянския воден шеф.  
 
ЯЗОВИРЪТ – чието строителство преди години започна, но злополучно спря, като за това време, ако не друго, както твърдят запознати, се построиха доста частни вили – си има своите поддръжници. На различни нива, включително експертни и управленски, също и сред жителите на Троян. Но всички те, поддръжниците на черноосъмската язовирна идея, подминават „удобно“ и абсолютно безотговорно един съществен факт – че язовир над Черни Осъм означава евакуация на селото, т. е. селото трябва да бъде преместено/изселено. Защо не го казват?! Защо не казват също, че основната причина за водните режими в Ловеч и Плевен са продънените водопреносни мрежи, които пък са продънени заради местно управленско безхаберие и некадърност?!
 
Генадий Маринов 
 

Още по темата воден режим:
 
Още по темата ВиК Троян:
 
Още по темата за опитите за национализация на ВиК сектора: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |