Кой (ли) ни натиска за национализация на ВиК дружествата?

* „От национално ниво преди 10-12 години е излязло решението за консолидиране на сектора”, заявил ръководителят на Управляващия орган на ОПОС * А защо е напънът, не е трудно да се досетим – във ВиК сектора има и ще има много (европейски) пари и апетитите за усвояване не са никак малки
Хубава работа, ама българска
НА НЯКОЛКО пъти в последните дни – първо на сесията на Общинския съвет на 24 ноември и сега, 2 декември, в коментар на кмета Донка Михайлова във фейсбук – стана дума за един национален проблем, пряко засягащ и Троян. Проблем, за който ни бе внушавано, че (ни) е наложен от Европейския съюз. Става дума за блокирането на европейските субсидии за реконструкция на ВиК системите (канали и съоръжения) на тези водни дружества у нас, които са общинска собственост, каквото е и троянското „ВиК Стенето“ ЕООД и още 20-ина в страната. И за масирания натиск на всички нива – правителство, областни управи, регионални ВиК сдружения и т. н. – „непослушните“ ВиК дружества да се влеят в създадения държавен ВиК холдинг. С други думи, натиск за насилствено одържавяване или иначе казано – национализация, при положение че според Конституцията и цялостната нормативната уредба в България всички видове собственост (държавна, частна, общинска) са равнопоставени.

ТРОЯНСКИЯТ Общински съвет не се поддаде на натиска и преди време гласува „ВиК Стенето“ ЕООД да си остане общинско и срещу присъединяване към държавния ВиК холдинг. Последователно тази позиция бе отстоявана на всички местни управленски равнища – местен парламент, кмет, местни партийни структури, ръководство на дружеството и т. н. Бе предприет и един превантивен ход – основните ВиК съоръжения бяха извадени от капитала на водното дружество и присъединени директно към Община Троян, т. е. при евентуална национализация, за по-благозвучно я наричат консолидация във ВиК сектора, тази немалка общинска собственост да си остане наша, троянска.

А ЗАЩО Троян даде такъв отпор! Неслучайно! Първо – факт е, че троянската канализационна мрежа е по-добра от във всичките останали седем общини на Ловешка област, където водните дружества са консолидирани; и при евентуалното ни присъединяване към държавния ВиК холдинг шансът към нас да се насочат субсидии е равен на нула – субсидиите ще отидат към най-слабите звена. Второ, но не по важност – според експерти моментално с присъединяването на „ВиК Стенето“ ЕООД към холдинга цената на водата в община Троян ще поскъпне рязко. Трето – сравнително добрата общинска ВиК структура, в която години наред целенасочено се инвестира, ще ни бъде отнета в полза на държавата.

СЕГА да се върнем на внушенията, че натискът за включване на общинските ВиК дружества, разбирай и троянското „ВиК Стенето“ ЕООД, в държавния ВиК холдинг идва от ЕС. В своя неголям фейсбук пост от 2 декември г-жа Михайлова сподели, че – като представител на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), чрез която се осигуряват европейските средства за подобряване на водната инфраструктура у нас – присъствала на първото заседание на новия състав на комитета. И споделила несъгласието си с публикувания на 30 ноември т. г. Законопроект за водоснабдяването и канализацията, поставящ наново въпроса за закриване на общинските ВиК дружества. Което (поредното поставяне на въпроса за национализацията на ВиК дружествата) не е изненада.

ИЗНЕНАДА било чутото за пръв път от ръководителя на Управляващия орган на ОПОС у нас Галина Симеонова, че „от национално ниво преди 10-12 години е излязло решението за консолидиране на сектора“ и съответно за лишаването от европейско финансиране“. С други думи – идеята за национализиране на общинските ВиК дружества в България е наше, българско (отпреди 10-12 години), а не на ЕС. А защо е напънът за национализация, не е трудно да се досетим – във ВиК сектора има и ще има много (европейски) пари и апетитите за усвояване не са никак малки.

Генадий Маринов
Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |