Държавата обяви война на Троян!

* Защо искат да национализират общинското ни ВиК дружество – ясно е, нали?! * Губернаторът Ирина Митева наду бойната тръба: „Само се питам - кой на кого извива ръцете, или някой се опитва да
 нагнетява напрежение!?”
Боят настана…
НА СКОРОШНАТА (10 март) пресконференция на кмета Донка Михайлова я попитах има ли опасност да се стигне до ситуацията „държавата срещу Троян”. Отговорът бе предпазлив и по-скоро неоптимистичен. А питането ни не бе самоцелно – ставаше дума за засиления в последно време натиск за консолидация на водния сектор, т. е. във всяка област да има само по един общ, и то държавен, воден оператор. Натиск, обясняван с изискване на Европейския съюз (ЕС) и представян като необходимо условие за получаване на европейски пари през новия програмен период (2014-2020 г.) за подобряване на ВиК сектора у нас.

НО У ПО-НЕДОВЕРЧИВИТЕ, каквито сме и ние, оставаше усещането, че зад това удобно обяснение се крие нещо съвсем друго – апетити към един от малкото печеливши и все още неразграбени ресурси в милата ни родина; или казано другояче – национализация (одържавяване) с последваща цел приватизация (от наши хора). Усещането, че, за жалост, ще излезем прави, си личи и по днешното (31 март) изявление на уважавания от нас областен управител на област Ловеч  Ирина Митева (в личния й профил във фейсбук), която здраво наду тръбата за атака на държавата срещу Троян. Но да караме подред.

УСЕЩАНЕТО НИ се дозасилваше от факта, че напъните за национализация на ВиК дружествата в България са от доста по-рано, далеч преди новия програмен период и поставеното уж императивното условие на ЕС. Припомняме – още през 2012 г. ни бе оказан здрав натиск и още тогава непокорният Троян, който бе доволен от успешното си общинско дружество „ВиК Стенето” ЕООД, излезе с обща и подкрепена от всички декларация на Общинския съвет против национализацията. Местният парламент в Троян препотвърди и сега, през 2015 г., със същото пълно единодушие, становището си, че местният воден оператор „ВиК Стенето” ЕООД трябва да остане общинска собственост. Същото пределно ясно и категорично троянско становище бе изразено от г-жа Михайлова, в качеството й на кмет и на зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на скорошната (11 март) среща на УС на НСОРБ с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и регионалния министър Лиляна Павлова.

И СЕГА НАЙ-ВАЖНОТО. Защо Троян се противопоставя на национализацията на ВиК сектора? По някакви идеологически и концептуални причини? – нищо подобно. Причината е възможно най-простата, ясната и убедителната – защото Троян има добре работещо общинско водно дружество, което от повече от 10 години, ежегодно, инвестира по около половин милион лева собствени средства в реконструкция на ВиК мрежата в общината, успява да свали водозагубите до най-ниското ниво в цялата Ловешка област и поддържа цена на водата с около 1 лв. по-ниска, отколкото в областния център Ловеч и една от най-ниските в цяла Северна България. И при евентуалната консолидация няма как да запазим тези си предимства - цената на водата в областта ще се уеднакви веднага (т. е. за Троян ще скочи с около 1 лв./куб м и троянци ще плащаме много повече), а ежегодните инвестици в развитие на Вик мрежата в нашата община ще останат в историята. Това първо. И второ – защото правото на собственика (Община Троян) да се разпорежда и разполага със собствеността си (в случая – активите на 100% общинското „ВиК Стенето” ЕООД) е гарантирано от конституцията и е свято право в цивилизования демократичен свят, към който се числим.

ТОЧНО ТОВА, второто основание, бе изтъкнато и в парламентарното питане към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, отправено на последния парламентарен контрол (25 март) от народния представител Янаки Стоилов. И министърът не го оспори, има си хас да бе обратното?! Но нищо не каза по съществената част на питането: как държавата смята да подкрепи водния сектор в областите - с нашата те са общо четири, - в които не се стигне до консолидация, т. е до одържавяване на сектора. „Спекулациите на тема цена на водата като мотив за несъгласие за влизане в асоциация и че много им били хубави малките общински ВиК дружества, са неприемливи”, заяви пък регионалният министър Лиляна Павлова. С което си призна какво (ни) крои държавата – национализация на всяка цена и никакви алтернативни начини за финансиране. С други думи – война на държавата срещу непокорните във ВиК сектора. И конкретно срещу най-непокорния – община Троян.

Днешното изявление на областния управител Ирина Митева във фейсбук, 31 април 2016 г.
СЕГА ДА СЕ ВЪРНЕМ на военните действия, подети от ловешкия губернатор Ирина Митева. Ето пълния текст на изявлението й във фейсбук: „Напоследък много се говори за реформата във ВиК сектора в България. Една от областите в страната, която няма консолидиран ВиК оператор, е област Ловеч. Кой крив, кой прав, всеки отстоява позициите си. На срещата в община Троян изявих позицията на държавата, троянци не искаха и да чуят... държавата извивала ръцете им. Вчера в Луковит коментирахме казуса с общинското ръководство, позицията е противна на троянската. На 1 април ще се проведе подобна среща в община Ловеч. Позицията е за консолидация. Само се питам - кой на кого извива ръцете, или някой се опитва да нагнетява напрежение!? Както казах миналия ден - времето ще покаже”.

Г-ЖА МИТЕВА обобщава, че „времето ще покаже” кой е крив и кой прав. Съгласен съм – времето ще покаже. И според мен, ако времето е демократично и европейско, община Троян ще запази своето общинско ВиК дружество – защото е успешно и, както казахме, защото си е нейно, общинско, и само тя има правото да се разпорежда със своята собственост. Тоест, оптимист съм, че ще спечелим войната. Защото вярвам, че, въпреки всичко, България е европейска правова държава. А пък че на някого (бил той и държавата) не му изнася как Троян се разполага със собствеността си – това си е негов (на държавата) проблем.

Генадий Маринов

18 коментара:

Анонимен каза...

Аман от неразбираеми чуждици,които използваме г-жо Митева,само да забъркаме още повече кашата.
Кажете го на български!
консолидация-обединение на няколко неща
Ами споделете какво с кого ще се обединява,та да видим има ли файда за ВиК град Троян и неговите граждани или някой иска да прилапа апетитна хапка-за без пари!

А това че си пием вода направо от реката,нито дума.

Анонимен каза...

Обединяването на всички В и К в България означава отново монопол. Троян не го желае..

Анонимен каза...

Г-н Маринов ,преди време Ви помолихме за информация за глобите и за платените заради осъждане пари от ВИК . Вие казахте че на общински съвет щяло да се даде информация . Обаче няма такова нещо . А се говори че ВИК яко се източва ,но източеното се компенсира като доят Велде и Велде затова ги осъжда .Ще ни осветлите ли .

troyan21 каза...

До №3: Аз също очаквах да се даде информация на днешната сесия на Общинския съвет, такова решение бе гласувано на предишната сесия. Знам, че съдебните дела на "Велде" срещу "ВиК Стенето" ЕООД са няколко, а общата сума на исковете е за около 700 хил. лв. Но на какъв етап са тези дела, могат да кажат двете страни, а Община Троян (общинската администрация) и Общинският съвет в Троян, който е принципал на водното дружество, не може да нямат яснота по въпроса. Така че адресирайте питането си до тях, ние от своя страна също ще потърсим информация. Това не е маловажен въпрос.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Водата остана единствения неприватизиран естествен монопол и драпането ще е яко. Вчера имаше няколко статии в различни медии по темата и в никоя не се разбра точно кое финансиране ще спре - държавното или европейското. Но щом и Париж (да, столицата на Франция) изгони концесионера преди години и върна водоснабдяването в общинска фирма, явно ще е герберасткото финансиране.

Анонимен каза...

Направете местен референдум и да се приключва с тая поредна простотия

Анонимен каза...

Сутринта по БТВ мис сВинетка (Павлова) пак нападна градовете в четирите области които са против национализацията.

Анонимен каза...

Питайте кметицата за делата на Вик с Велде България и да видите, че ВиК Стенето са загубили дела за повече от 700 000 лв. Защо не питате великата кметица Донка Михайлова? Община Троян не искат да бъде консулидирано дружеството, защото така ще им бъде резнато кранчето за прането на пари.

Анонимен каза...

Та казва г-н Гечев,че при консолидиране ще вдигнат цената на водата, за това не си дава ВиК-то.Наистина ли някой мисли, че г-н Гечев го интересува цената на водата....друга е там работата....ама нейсе.И да попитам след като напълно сме отрязано от финанси дали пък наистина няма да се качи цената на водата.

Анонимен каза...

Бойко иска да заграби абсолютно всичко

Анонимен каза...

А на хората ясно ли е, че въпросът е политически. Голям зор беше да изберете комунистка за кмет, когато цяла България гласува срещу комунизма.

Анонимен каза...

11-и, ти куха лейка ли имаш за глава, 45 общини се противят, не е само Троян. И стига с тая комунистка, национализацията на общинска фирма какво е? А после приватизацията от техен човек?

D Penkov каза...

8-ми не знам колко е велика кметицата,ама ти си много прост гербаджия.

D Penkov каза...

8-ми не знам колко е велика кметицата,ама ти си много прост гербаджия.

Анонимен каза...

То пък държавата цъФти, като са избрали Герб.
Те унищожават всичко, най-вече образованието и здравеопазването.

Анонимен каза...

Песен:
Гечев яко цоца-а-а
Чадър му прави Доца-а-а..

Анонимен каза...

Това са процедури по ограбване на населението. Вече писах в предишната статия какво ще последва. Припомням:дружествата се одържавяват, наливат се европари/разбирай наши пари от милиардните ни годишни вноски/ после срещу милиардна комисионна се дава на концесия за 35 години на избрани оператори, естествено чужденци, в София Софийска вода е френска.Зависи кой колко ще бутне. В резултат на това водата в Троян ще скочи 3 пъти. Честито на печелившите. Така стана с електроразпределителните дружества през 2006г.Чудя се още как не са продали НЕК, не че ще има кой да я купи с 5 милиардния си дълг!Не го продадоха защото е стратегически отрасъл но за сметка на това го източиха! Представята ли си, електрическа компания работи на загуба? Ти да видиш!Пример от тази седмица-булгартабак. Няма нищо случайно, тече процедура по смяна на собственост. Пеевски и Доган ще са аут и новия собстваник/а познайте кой/ ще си го купи на безценица.Повода-нямало договори за износ!? Колко трябва са си облечен с власт та да накараш международни партньори временно да откажат договори за мнос на цигари? Сградите, машините ще си останат тук, хората ще се назначат отново и с пълна сила ще се възобнови произвадствата но паричния поток ще влиза в подходящия джоб. Това да ви е вече познато?В случая милата ни майка държавата се явява в ролята на зла мащеха.Да не забравяме и факта, че същата тази държава ни глоби с 4 милиона за изградената пак с европари пречиствателна станция и сега си я иска!Е нямааааа такава държава!Не се подписвам защото не желая коментари по мой адрес.

Анонимен каза...

Нима някой е очаквал, че държавата ще подкрепя община с комунистически кмет? А тя (кметицата) какво се куми, нали преди изборите каза, че няма проблем да работи с каквото и да е правителство?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |