И депутатите ни срещу ВиК национализацията

* Д-р Лалева, д-р Йорданов, Ачков, Горов и Гумнеров обещаха подкрепа на троянската позиция срещу подготвяните промени в Закона за водите * Донка Михайлова: „Вярвам, че здравият разум ще надделее – затова разчитаме на вашата помощ”

ПО ПОКАНА на троянския градоначалник Донка Михайлова и на председателя на Общинския съвет Минко Акимов в Троян се проведе среща (28 май) с всички народни представители от Ловешкия многомандатен район - д-р Станка Лалева, д-р Анатолий Йорданов и Христофор Ачков от ГЕРБ, Димитър Горов (БСП) и Кирил Гумнеров (независим). На срещата присъстваха и председателите на постоянните комисии „ТСУ и инвестиционна политика” и „Бюджет, финанси и икономика” в местния парламент - инж. Дилян Енкин и Йордан Данков.

ПОВОД ЗА СБИРКАТА, състояла се в кметския кабинет, бе скорошната Декларация на Общински съвет - Троян срещу подготвяните промени в Закона за водите; и по-конкретно – срещу идеята за одържавяване на общинските ВиК дружества. Г-жа Михайлова очерта пред петимата парламентаристи стъпките, които Общината е предприела до този момент и отправи към тях настоятелна молба за обединяване около обща позиция и за съдействие при решаване на този проблем. Г-н Акимов пък представи декларацията, изпратена вече до Народното събрание.

КМЕТЪТ ЗАПОЗНА присъстващите и с проведените до момента срещи - в Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ) и с председателя на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски. Г-жа Михайлова акцентира върху факта, че предлаганите промени, т.е одържавяването на ВиК дружествата и свеждането до минимум ролята на общините в управлението на водния сектор, не е в интерес на хората. От 23 общински ВиК дружества около 10 работят добре, сред тях и троянското „ВиК – Стенето” ЕООД, което в нашия случай означава: значително по-ниска цена на водата за населението; ежегодно инвестиране на 600-700 хил. лв. средства на дружеството в реконструкция на водопроводната мрежа, нещо, което от държавно дружество не може да се очаква; постигнато в годините непрекъснато снижаване на водозагубите, в резултат на което Троян от община с продължителни и трайни затруднения и с режим на водата вече няма подобни проблеми; и т.н.

„ТОВА, ЗА КОЕТО НСОРБ и ние настояваме, е да се въведат критерии за качество (цена, разширяване на мрежата, качество на водата и др.) и когато се докаже, че едно общинско дружество отговаря на тези критерии, то не би трябвало да бъде закривано”, подчерта Донка Михайлова. Коментиран бе и друг въпрос – как едно общинско дружество ще бъде ликвидирано по силата на закона; то е създадено от принципала – Общинския съвет, и ако той не желае да гласува ликвидацията, какво следва?! Отговор на този въпрос законът не дава. И още – какво се случва с европейските проекти; на практика Община Троян инвестира в изграждане на определено съоръжение (напр. новата пречиствателна станция), плаща наложените финансови корекции (в случая това са 1 млн. и 800 хил. лв.) и в крайна сметка това съоръжение трябва да бъде подарено на държавата. „Много са въпросите, на които не получаваме отговор, но вярвам, че здравият разум ще надделее – затова разчитаме на вашата помощ”, обобщи троянската позиция г-жа Михайлова.

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ пък бяха единодушни в позицията си, че застават и се обединяват около становището на Община Троян. Инж. Енкин предложи да се разговаря и да бъдат привлечени в подкрепа и народните представители от Плевенския район. Решено бе да се подготви текст с конкретни предложения за промяна в законопроекта, който ще бъде представен на депутатите.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Маса дебили и олигофрени!

Анонимен каза...

а ти къв си бе льоло

Анонимен каза...

2, коментарите във форума за Минак, Енкин и останалата група потвърждават пост 1, ти явно живееш на друга планета.

Анонимен каза...

Ще ги видим дали ще отстоят позицията и дали ще гласуват против промените..ако не го направят значи 1 е абсолютно и безспорно прав и всичи тези са дебили и олигофрени.Призовавам вестника да следи каква позиция по въпросния проектозакон ще имат Лалева,Йорданов, Ачков, Горов и Гумнеров и да ни информира

Анонимен каза...

Хайде да видим дали ако Бойко Борисов е за одържавяването, Станка и компания ще гласуват против?!?

Анонимен каза...

Много умен ход от страна на Донка Михайлова. А да ги видим сега народните избранници.Пък и единият нали е сват на Сашо Данков. Браво, Донке.Но ти не разчитай на тях, търси друга подкрепа.

Анонимен каза...

Станке, кво стана с Лидл мари?По изборите пришки ви излезнаха да разправяте как ей сега почват да копаят.

Анонимен каза...

Преди известно време ББ предложи народните представители да минават задължителен психо-тест. Със сигурност си има основания за това. Но такъв закон би бил недоносче, ако изпусне най-високите етажи в управлението на държавата. :):):)

Анонимен каза...

Добра инициатива от страна на кмета и пр.ОС,НО защо И бай Дилян е там,без него не може ли?Донке ,отърви се от октопода покрай теб ,много лош пиар за теб .Мина грубо казано 1 година и нищо след 3 години пак има местни избори ,припомням да не сте забравили.........

Анонимен каза...

Абе кви депутати бе хора ,всичко зависи какво ще сънува Б.Б.,нашите представители са безгласни букви/////////////

Анонимен каза...

Тая кметица няма ли да престане с безсмислените по комунистически срещи? Знаем, че това го могат другарите. Ама нека вземе да направи нещо друго, нещо от предизборните си обещания. Например да вдигне пенсиите, както обещаваше в Орешак!

Анонимен каза...

Ми да не се емчат като са безгласни букви!!!!!!!

Анонимен каза...

Да вдигне пенсиите?! За пръв път чувам, че кметовете раздават пенсии. Май на предизборното събрание в Орешака сте задрямали и сте сънували предизборни обещания за вдигнати пенсии.

Анонимен каза...

Ако този закон се приеме, ще ощети хората за сметка на концесионерите, на които държавата ше предостави ВиК за управление.
Пладнешки грабеж на инфраструктура и създаване на монопол. Следват пощите и БДЖ. И така докато и малкото останало от инфраструктурата се разграби, даде на свойте и монополизира.
/ Да даде храница, на свойте дечица /
Държавата е напълно абдикирала!

Анонимен каза...

Единствената и преразпределителна функция на държавата се свежда до простата формула - " Да вземем вашето, и да го дадем на НАШИТЕ." Точно като по време на национализацията след 1944.
Пък нямало комунизъм...

Анонимен каза...

15ти постоянно пиша точно това :
След 1944 до 2009 няма управление без БКП,но сега мина всякакви граници!Бат Б.Б. чете из мемоарите на Тодор Живков,и спазва заръките на някогогишния си работодател>>>>>>>>>

Анонимен каза...

Да 16-ти, напълно си прав.Че той си е един от тях, дясна ръка на татето накрая, а от 1982 до 1990 е заемал различни постове в МВР.
Бих му предложил ето тези мемоари за четене:

http://chitanka.info/text/2898/3#textstart

Анонимен каза...

Браво на Общината! Да проследим сега как гласуват нашите избранници. Кое им е по скъпо - ние или партийките им? Гена, чакаме разпечатката от гласуването.

Анонимен каза...

Бат Бойко за национализация - ха,ха, ха!

Анонимен каза...

А отречете й сега на Михайлова, че се бори за интересите на града. И знае как да го прави за разлика на всички преди нея.

Анонимен каза...

Ха да ги видим сега, тези хубостници от ГЕРБ/разбирайте народните представители/, дали ще гласуват така както са заявили пред ръководството на община Троян или ще гласуват каквото им наредят шефовете им.
Въпрос на морал!

Анонимен каза...

Минко Акимов и Морал !?!??!?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |