Пламен Бойновски: Когато има добър екип и се работи съвместно

* „Винаги търся разбирателството и общото решение. На всички нива, включително политическите, за да се постигне най-доброто за нашия град“, твърди управителят на „Хемус Ресурс – Троян и Априлци“ ООД
 * „Това в Ловеч не може да се случи“
Интервю
Пламен Бойновски
На 23 април 2021 г. кметът на Троян Донка Михайлова заедно с колегата си от  Априлци инж. Тихомир Кукенски преряза лентата на един от най-амбициозните троянски проекти (бенефициент е Община Троян) с европейско финансиране, общо за над 6 млн. лв. Говорим за комплекса от двете новоизградени инсталации (сепарираща и компостираща) за обработка на битовите отпадъци на двете общини. Чиято голяма цел е да се намали делът на депонираните отпадъци на троянското сметище, обслужващо и  Априлци, като по този начин се намалят отчисленията на двете общини по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците за всеки тон депониран отпадък и се удължи живота на сметището. Но най-важното – да се направи решителна крачка към наистина модерно и ефективно управление на отпадъците в района. За администрирането на комплекса бе създадено общинското дружество „Хемус Ресурс – Троян и Априлци“ ООД (с 90% дял на Община Троян и 10% на Община Априлци), а в края на годината бе избран управител на дружеството – икономистът Пламен Бойновски, идващ от частния бизнес. Какво се случва с „Хемус Ресурс – Троян и Априлци“ ООД година по късно и как се развива процесът по управление на отпадъците – разговаряме с г-н Бойновски, на място в кабинета му, пригоден за това контейнер, разположен на входа на комплекса. Познаваме се и се разбрахме да си говорим на ти.
– Кажи ни най-напред нещо за себе си?
– Роден съм през 1959 г. в с. Дълбок дол, до 75-та живях в с. Борима. Завършил съм Механото в Троян и Стопанската академия в Свищов, специалност „Организация и управление на промишлеността“. 7-8 години работих в Комсомола, след това доста години в частния бизнес и от 2022 г., след спечелен конкурс, оглавих новосъздаденото общинско дружество „Хемус Ресурс – Троян и Априлци“ ООД. Два мандата бях и общински съветник, но се отказах заради лични ангажименти.

– Известен си като консенсусен човек, такъв ли си и като управител на „Хемус Ресурс – Троян и Априлци“ ООД?

– Да, не съм конфликтен човек. Винаги търся разбирателството и общото решение. На всички нива, включително политическите, за да се постигне най-доброто за нашия град. Конкурентът ми на конкурса за управител – Ганка Кукенска, сега ми е заместник и технолог на предприятието. Така работим тук – в много добро взаимодействие, резултатите се постигат, когато има екипност.

– Този комплекс (предприятие) е много сериозна придобивка за двете общини Троян и Априлци, може да се каже стратегическа придобивка, защото голямата цел е да се модернизира процесът на управление на отпадъците, да му се даде друго ниво. Така ли е?

– Така е, това е основната цел. И това е една добра идея на двете общини. Мисля, че за кратко време успяхме да постигнем целите, заложени в проекта. Главната задача бе да достигнем в предприятието обработка на всичкия отпадък, които идва от общините Троян и Априлци, в момента това е постигнато. Стигнахме до обработка на обеми от 50-60 хил. тона ежедневно – при максимално заложен капацитет от 23 тона, т. е. ние обработваме двойно повече.

В двора на „Хемус Ресурс – Троян и Априлци“ ООД
– Вярно ли е това?
– Абсолютно. Това е възможно при добра организация на работата. Линията има такъв капацитет, но когато се направи оптимизация от входа до изхода, става възможен резултат, надхвърлящ значително капацитета.

– Стана ли дружеството печелившо?

– Да, стана, абсолютно.

– Това е изненадващо, предварителните прогнози бяха, че трябва да минат години?
– С много бърз темп предприятието постигна много високи резултати, нищо че не бяха очаквани.

– Което е отлична оценка за твоята и на целия мениджърски екип работа?

– Да, това е постижение на мениджърския екип и в не по-малка степен на персонала на предприятието.

– Знае се, че с кадрите е трудно навсякъде днес, всички се оплакват от липса на работници.
– В момента при нас капацитетът за работни места е запълнен и нямаме текучество.

– Сигурно и заплатите са фактор?
– Повечето работници получават минималната заплата. Не са големи заплатите, но успяхме да осигурим, договорихме го с Община Троян, допълнителен стимул – ваучери за храна. От Общината ни осигуриха и служебен автомобил, с който сутрин и вечер возим работниците; това даде възможност за промяна в организацията – да се започва и приключва работа по-рано, което е по-удобно за работниците ни.

– В какъв обем намаляха депонираните отпадъци на сметището, след като тук заработихте с такива темпове?
– Ще дам пример. При нас ежедневно обработваме по около 50 това отпадъци и 40% отива като фракция за запръстяване на различни обекти и не се депонира на сметището. Или като количество около 20 тона дневно отиват за запръстяване, вместо в сметището.

–  Но има още много път да се извърви до пълната модернизация на процеса с отпадъците, например все още е далечно разделното събиране при източника, което обаче все някога трябва да се случи?
– Работим целенасочено в тази посока, използването на едни и същи (черни) контейнери с надписи за различни видове отпадъци, какъвто опит бе направен в Троян, не е ефективно, затова ние предложихме съвсем друг подход. Започнахме с търговските обекти – предоставили сме им контейнери за събиране на картон и хартия и това става ежедневно.

– Проработи ли?
– Да. И смятаме, че за един съвсем кратък период събираме добри количества картон/хартия, които предоставяме на съответния си партньор. Обслужваме и целия Търговски (ритейл) парк с многото обекти там. Обслужваме и немалко големи хранителни магазини, които генерират ежедневно много подобни отпадъци (картон и хартия). Поставихме на редица места и наши съдове за стъкло, елементарни на вид, но функционални и с добър дизайн – направихме ги от метални варели; такива варели сложихме до добре работещите заведения, например дискотеките в центъра на Троян.

– Значи вие си правите паралелно разделно събиране. Няма ли ревност у общинското предприятие по чистотата (ОП „Комунални услуги – Троян“)?
– Не, нищо подобно, партнираме си отлично. Работим в една посока – Троян да е по-чист, помагаме си. Когато те имат някакво затруднение, примерно в по-активните период, ние се включваме веднага било с техника или с работна ръка. Насреща също получаваме адекватна помощ, например сега от тях взехме едни съдове за събиране на пластмасови бутилки и кенчета.

– Пластмасите са най-трудния отпадък?

– Най-трудният и най-обемният. В момента сме сложили 5-6 такива съда за пластмасови бутилки и кенчета, за да видим как ще се получат нещата. Разположени са в СУ „Васил Левски“, при лавката срещу СУ „Св. Климент Охридски“ и пред три други търговски обекта, също и в четвъртък на пазара, до най-оборотната скара.

– Хората свикнаха ли да изхвърлят разделно пластмасовите бутилки и кенчета?
– Става постепенно. Първоначално пълнеха тези контейнери с какво ли не, но вече почнаха да пресяват, да хвърлят разделно.

– Преди време в Троян имаше опит за разделно събиране на отпадъците, имаше едни шарени контейнери и уж потръгна, изгради се и система за балиране на пластмасовите отпадъци на входа на сметището, но всичко това бе от ден до пладне. Тогавашният опит се провали, но сега всичко е на по-друго ниво, нали?
– Да, разбира се. Имаме и редовен мониторинг, поредният е след седмица.

– Имате ли притеснения?
– Нямаме никакви притеснения. Наскоро имахме проверка от РИОСВ – Плевен и нямаше никакви забележки към работата ни.

– Но чух, че балиращата машина не е от най-качествените и това е проблем?

– С хартията е решено – партньорът ни, на когото предаваме хартията и картона, ни предостави пресконтейнер. За пластмасите също сме се договорили с купувача и не е проблем.

– Значи имате купувачи за хартията и пластмасите, а за компоста?

– За компоста – на този етап е само за задоволяване на общинските нужди, за градини, паркове и т. н. Имаме наличен компост, но засега от граждани и фирми няма интерес. Но имам и друга идея за компоста, която трябва да обсъдим – при определено количество предаден при нас разделно събран отпадък, гражданите да получават безплатно съответно количество компост.

Пред камарите с видовете пластмасови отпадъци
– Сега един провокативен въпрос. Ти си и троянец, и ловчалия в някаква степен (работил дълги години в Ловеч). Кой от двата града е по-чист?
– Е, няма никакъв спор – Троян.

– Но нали в Ловеч вече направиха разделно събиране при източника, мисля, че използват външна фирма.
– Да, но в момента изостават от нас в Троян. Наскоро бившият областен управител Виктор Стойчев, който е ловчалия, бе при нас и в прав текст заяви: „Това в Ловеч не може да се случи“.

– Значи – стават нещата?
– Когато има добър екип и се работи съвместно – ние, с Общината и „Комунални услуги“, нещата стават. В този сектор с боклука има и своеобразен политически консенсус, което по принцип трудно се случва.

– Има едни подозрения, че доставените машини при вас (в двете инсталации) не са особено качествени, също и намеци за нечиста игра при доставките. Но ти ги опровергаваш, като казваш, че много преди очаквания срок дружеството работи на печалба?
– Смело мога да кажа, че е така. А и резултатите са видими. Още за първия месец, за 21 работни дни, ние имахме 927 тона преработени отпадъци, което двойно надхвърли капацитета.

(следва) 
Интервю на Генадий Маринов

В продължението: неочаквани находки в троянския боклук,
 проблемите пред дружеството, перспективите.
 

Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |