Пореден опит за национализация на ВиК сектора

* Управляващите отново преповтарят голямата измама – че от ЕС го искали * Подобно „изискване от Брюксел, не е поставяно в процеса на преговорите, а е предложено от българска страна“, разобличават от НСОРБ * Сред най-потърпевшите ще сме ние: „Три месеца след този акт гражданите на Троян ще започнат да плащат 55% по-висока цена на водата“, предупреди кметът Михайлова
Гореща тема
ПЕТИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ

МИНИСТЕРСКИЯТ съвет (служебният кабинет Главчев) е на път да внесе за гласуване в Народното събрание поредния пети проект на нов Закон за водоснабдяването и канализацията (Закон за ВиК) – след предложените вече от 2020 г., 2022 г. и 2023 г., които след сериозен обществен отпор не стигнаха до окончателна законова реализация. Но проблемът, довел до споменатия отпор, е вписан и в новия законопроект, един вид – пременил се Илия, пак в тия. Става дума за поредния опит да се наложи силово (законово) консолидация на целия ВиК сектор в страната и обединяването на всички ВиК оператори, включително общинските като троянския „ВиК Стенето“ ЕООД, в големия общо държавен холдинг. Или казано по-разбираемо, тъй като схемата е същата – национализация чрез закон на ВиК сектора.

„ОТНОВО
се предлага консолидация, да се разбира национализация, на общинския дружества“, коментира кметът на Троян Донка Михайлова в профила си във фейсбук. И да припомним – през годините г-жа Михайлова в пълно единение с Общинския съвет, ръководството на „ВиК Стенето“ ЕООД и гражданството на Троян бе част от националния отпор срещу консолидацията, нещо повече – троянци бяха в челото на съпротивата. Което не мина без натиск и опит за разправа – имаше размахване на пръст на областно и национално ниво, опити да скарат Троян с общините с консолидирани ВиК дружества в Ловешка област, вменяване на вина как заради нас областта, а и държавата ще загубят едни големи европейски пари, предназначени за ВиК сектора ни, нарочни медийни публикации и т. н.  

ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА

НО ЗАЩО
е всичко това и какво се крие зад този тъй жилав и несекващ към консолидация (национализация на ВиК сектора у нас? Казвали сме го вече, казвали са го и други, но ще повторим съмненията си: след национализацията ще последва приватизация, така се случва у нас и всъщност цялото „упражнение“ е заради нечисти интереси в този толкова перспективен и печеливш (и все по-перспективен и печеливш с оглед на климатичните промени) сектор – заради алчност и нищо друго. Но „национализаторите“ твърдят друго, което е основен аргумент и за този пореден проект за нов Закон за ВиК – че отказът от тотално одържавяване на ВиК сектора ще ни лиши от сериозни европейски субсидии, които пък са много важни за наложителното му реновиране и са гаранция за доброто му бъдеще. Нещо повече – одържавяването на ВиК сектора било условие, наложено ни от Европейския съюз за получаване на европейските средства, т. е. ЕС искал национализацията. И точно тук лъсва голямата измама, за която ще стане дума по-нататък.

МИХАЙЛОВА: НИКОЙ НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА

НО НЕКА чуем какво каза в интервюто си по БНР на 10 юли, ден след обявеното предстоящо внасяне на законопроекта, г-жа Михайлова, говорила в качеството си и на зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което, бранейки интересите на общините, също е срещу пълното одържавяване на ВиК сектора (14 са общинските ВиК дружества в страната, сред тях, казахме, и троянското „ВиК Стенето“ ЕООД, което е и най-успешното, доказващо се с най-ниската цена на водата – около 3 лв./куб. м при около 6 лв./куб. м в държавното ловешко дружество и като цяло в Ловешка област, с най-нисък процент на течове/водозагуби и най-много инвестиции, при това направени със собствени общински средства – бел. ред.).

„ОБЯСНЕНИЕТО на държавната власт вече пети път, когато се внася предложение на проект на Закон за ВиК, обяснява точно това – че Европа иска консолидация. Истината е, че този път ние сме под натиск от Европа не по друга причина, а защото в Плана за възстановяване и устойчивост има подобен тип изискване. Искам обаче коректно да цитирам текста в Плана за възстановяване, който казва, че Закона за ВиК следва да създаде „предпоставки за консолидация при предоставяне на ВиК услугите. В Плана за възстановяване никъде не се казва какви трябва да бъдат тези предпоставки и по какъв начин трябва да бъде извършена консолидацията. Никой не ни задължава да бъдат създадени 28 консолидирани района, както предвижда законопроектът. И никой не ни задължава в тези райони да имаме единна цена на водата. Още повече че в немалко европейски страни няма подобна консолидация, сред тези страни са Франция, Австрия, Чехия, Дания, Финландия, Румъния и там общинските ВиК дружества си работят (без държавата да ги притиска) и работят“, категорична бе г-жа Михайлова.

ОЩЕ ЩЕТИ ЗА ТРОЯН

КМЕТЪТ
на Троян ясно заяви в националния ефир и какви ще са последиците, ако троянското общинско ВиК дружество бъде консолидирано/национализирано: „Ако общинското дружество „ВиК Стенето“ ЕООД бъде консолидирано с останалите ВиК дружества в държавната „Асоциация Ловеч“, три месеца след този акт гражданите на Троян ще започнат да плащат 55% по-висока цена на водата (както споменахме – близо 6 лв. за кубик вместо досегашните около 3 лв. – бел. ред.). И поради това че нашето троянско ВиК дружество и Община Троян инвестират значително повече средства в реконструкцията на ВиК мрежата всяка година, вероятността темпът на инвестициите (след евентуалната консолидация) при нас ще бъде намален (със сигурност ще е така, тъй като инвестициите ще бъдат насочени към най-слабите звена на ВиК сектора в областта, а добрите и още повече най-доброто, троянското, ще получат най-малко, с други думи при евентуалното цялостно одържавяване и консолидация на сектора добрите ще бъдат наказани за сметка на лошите – бел. ред.). Ние имаме значително по-ниска водозагуба, защото успяхме с един голям европейски проект и с ежегодните инвестиции със собствени средства да обновим 85% от ВиК мрежата в града, в момента проектираме обновяване и на останалата част и това ни позволява да работим далеч по-ефективно“.

ЕДНАКВА ЦЕНА НА ВОДАТА – ЗАЩО?!

КАКВО още каза кметът Михайлова по възловия за гражданите въпрос – за цената на водата при евентуалната консолидация: „Гражданите на Троян ще трябва да плащат точно толкова, колкото плащат гражданите на Ловеч и на останалите шест общини на територията на Ловешка област. Тъй като преди време бе приет един закон, който за мен се явява основна пречка пред нашето съгласие да се консолидираме. Според този закон на територията на един обособена територия цената на водата следва да бъде една и съща“. Направи и важно уточнение: „За първи път в този пети законопроект се предвижда в цената на водата да бъде въведена една постоянна ставка, която гражданите следва да плащат независимо дали ползват или не ВиК услугите. Тази тема още не е изведена в публичния дебат, но по нея предстоят сериозни дискусии. Тоест всеки ще трябва да плаща една постоянна такса заради това, че е присъединен към мрежата, така както е при плащане на електроенергията“.

ДЕ ФАКТО СИ Е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ

ДРУГ ВАЖЕН момент, на който г-жа Михайлова обърна внимание: „За нас много чувствителна е темата, свързана с лишаването на българските местни власти от правото да управляват свои активи. Защото ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните държавни райони, ние ще бъдем лишени от правото да управляваме своите активи, които са осигурени със средства на данъкоплатците от общинските бюджети. Считам, че тази практика е в противоречие с българската Конституция, която гарантира равнопоставеност на държавна, общинска и частна собственост. И ако се стигне до приемане на този законопроект, ние ще упражним своето право и чрез Общинските съвети да обжалваме закона в Конституционния съд“. „С този закон – каза още кметът на Троян, – отиваме към пълна национализация на дейността на ВиК дружествата, защото законът формално остава материалните активи собственост на Общината, но той ни лишава от правото да управляваме тези свои активи.“ Което на практика води до почти същия резултат, както при национализацията на активите на общинските ВиК дружества, която бе заложена в някои от предишните законопроекти; тоест – уж няма да има национализация, а де факто се подготвя да стане точно това.

СТАНОВИЩЕТО НА НСОРБ

НА ПРОВЕЛОТО се ден по-късно, 11 юли, заседание на УС на НСОРБ, на което г-жа Михайлова бе основен докладчик, се приело становище по проекта на Закон за ВиК и набелязани мерките, като основната е, че „законът трябва да отчита правото на различни форми на собственост и да дава гъвкава рамка за стопанисване и експлоатация на ВиК съоръженията“. И по конкретните: да не се въвежда механично окрупняване на така наречените обособени територии до 28; да се запазят правомощията на Общинските съвет в в рамките на Асоциациите по ВИК; да няма възможност за принудително закриване на общински ВиК оператори без волята на собственика (Общинския съвет); да се въведе диференциация на цената за всяка самостоятелна ВиК система; да не се налага като водещ държавния интерес (над общинския) и МРРБ да не може да стопира всяко едно решение в сектора.

ГОЛЯМАТА ИЗМАМА

ОЩЕ ВЕДНЪЖ и на това заседание на УС на НСОРБ било подчертано нещо твърде важно – че „окрупняването (одържавяването), обосновано в предходен вариант на законопроекта с „изискване от Брюксел“, не е поставяно в процеса на преговорите, а е предложено от българска страна“. Именно това е голямата измама, за която споменахме – че изискването за тотална консолидация (одържавяване, национализация) на ВиК сектора е наложено от ЕС. В тази връзка ще припомня материала ми „Кой (ли) ни натиска за национализация на ВиК дружествата?“ от м. декември 2022 г. Статията е по повод лансирания тогава пореден проект за нов Закон за ВиК и масираната атака срещу общинските ВиК дружества, включително нашето троянско „ВиК Стенето“ ЕООД, за включване в държавния воден холдинг все с аргумента, че такова е изискването на ЕС и завършва с красноречив цитат, изобличаващ измамата: „Изненада било чутото за пръв път от ръководителя на Управляващия орган на ОПОС у нас Галина Симеонова, че „от национално ниво преди 10-12 години е излязло решението за консолидиране на сектора“ и съответно за лишаването от европейско финансиране“. С други думи – идеята за национализиране на общинските ВиК дружества в България е наше, българско (отпреди 10-12 години), а не на ЕС. А защо е напънът за национализация, не е трудно да се досетим – във ВиК сектора има и ще има много (европейски) пари и апетитите за усвояване не са никак малки“.

Генадий Маринов


Още по темата ВиК Троян:
 
Още по темата за опитите за национализация на ВиК сектора: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |