Гечев спечели и във Върховния съд

* Обвиненията срещу управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД за нанасяне на тежки имуществени щети на дружеството в размер на 79 хил. лв. отпаднаха окончателно * „Искът и делото срещу мен бяха абсолютно неоснователни и решенията и на трите съдебни инстанции го доказаха“
Темида Тема с продължение
НА 1 ЮНИ 2022 Г. тричленен състав на Върховния касационен съд на Република България с председател Блага Иванова окончателно оневини управителя на троянското общинско дружество „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев. Като потвърди отсъжданията за невиновност на Великотърновския апелативен съд (от 23 декември 2021 г.) и на първоинстанционния в случая Ловешки окръжен съд (от 14 януари 2021 г.) и отхвърляйки протеста на Апелативна прокуратура – Велико Търново. Решението на върховния съд не подлежи на обжалване.

СТАВА ДУМА за образуваното през 2020 г. срещу управителя на „Вик Стенето“ ЕООД наказателно дело от общ характер (НДОХ №70/2020). Инж. Гечев бе обвинен, че в периода 2013-2015 г. не е осъществил с грижата на добър стопанин оперативното управление и опазването на капитала на „Вик Стенето“ ЕООД, защото „не е предприел действия по доброволното и незабавно изплащане на дължимата сума към „Лесопласт“ АД (сега „Велде България“ АД) по 16 граждански дела и от това последвали значителни щети за дружеството в размер на 79 хил. лв.“. Срещу управителя бе предявен иск за същата сума, 79 хил. лв., като ищец бе общинското дружество чрез принципала си Общински съвет - Троян. Казано по-просто – търсените 79 хил. лв. включват комисионните на частните съдебни изпълнители, другите разноски и лихвите по изпълнителните дела. „Беше ясно от самото начало, че доколкото има вина за забавяне на плащанията по делата ни с „Лесопласт“ в оня период, тя е на тогавашния адвокат на дружеството Кремена Добрева. Искът и делото срещу мен бяха абсолютно неоснователни и решенията и на трите съдебни инстанции – в Ловеч, Велико Търново и София, го доказаха“, коментира пред Т21 инж. Гечев.

ДА ПРИПОМНИМ. Първоинстанционната оправдателна присъда на Ловешкия окръжен съд по делото срещу инж. Тонимир Гечев, както стана ясно, бе произнесена на 14 януари 2021 г. На последвалата на 28 януари сесия на Общинския съвет в Троян председателят инж. Петко Пенков внесе предложение за обжалването й пред Великотърновския апелативен съд. При гласуването предложението бе отхвърлено, а групата съветници на БСП излезе с нарочна декларация, в която се заявяваше: „Отказът на Общинския съвет да търси по-нататък по съдебен път справедливо решение за средствата на абонатите на ВиК дружеството приемаме за отказ от правосъдие в интерес на г-н Гечев. Най-странното е, че председателят на Общинския съвет - инж. Петко Пенков, който е вносител на тази точка от дневния ред, гласува против собственото си предложение. За подаването на въззивна жалба гласуваха единствено и само съветниците от групата на БСП, всички останали групи – на ГЕРБ, „Глас народен“, ДПС и ВМРО, не подкрепиха предложението. Със своето решение Общинският съвет на практика лиши гражданите на Троян от възможността 79 260 лв., съзнателно причинени вреди на дружеството, да бъдат възстановени и да се върнат към гражданите“. По-късно все пак се стигна до въззивна жалба, а след потвърждаването на оправдателната присъда от търновските магистрати – и до нова жалба, този път от апелативната прокуратура, до Върховния касационен съд. Проточилата се близо две години съдебна сага приключи окончателно с решението на върховните съдии на 1 юни 2022 г.

ТОВА е поредното тежко съдебно преследване срещу управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД – на 4 октомври 2011 г. в зрелищна полицейска акция бе атакуван офисът на дружеството и иззети компютри и счетоводни документи, последва масирана проверка на служебните автомобили и инвентар и обиск в жилището на управителя; след това от прокуратурата повдигнаха обвинение за длъжностно присвояване (на дизелово гориво от служебните автомобили) и бе образувано наказателно дело. Което дело, в крайна сметка, също завърши с оправдателна присъда. „Най-накрая истината излезе наяве”, коментира пред Т21 тогава инж. Гечев; а на питането ни къде според него е причината за полицейско-прокурорската атака, отговорът бе: „Зад цялата работа се крият апетитите на местни троянски „величия” към водното дружество. За хубава жена и за работеща фирма винаги има мераклии”.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |