Битката за водното ни дружество продължава, Михайлова пише на КЕВР

* Държавният регулатор силово ни налага 11% по-висока цена на водата за 2024 г. – дали „тънката“ цел не е да се ускори национализацията на „ВиК Стенето“?! * „Взимането на такова решение намирам за остро нарушаване на интересите на гражданите на общината ни“, реагира кметът на Троян
Сблъсъци
ЯВНО атаката на държавата срещу немногото общински водни дружества в страната и в частност срещу троянското „ВиК Стенето“ ЕООД продължава. Като този път ударът идва от държавния регулатор КЕВР, научихме от коментар на кмета Донка Михайлова в профила й във фейсбук. „В понеделник (11 декември) поставих проблема с цялата му острота пред министър-председателя акад. Денков. Утре (14 декември) в 14:00 ч. съм на среща с министъра на регионалното развитие г-н Цеков, където отново ще го поставя, наред с други проблеми. Резултатът засега е, че предстоят срещи за обсъждане на този и на проблемите на доставката на електроенергия на най-високо държавно ниво“, информира г-жа Михайлова.

АТАКАТА най-общо се състои в това, че КЕВР, чийто несменяем от доста време председател е бившият депутат Иван Иванов, се опитва силово да наложи на „ВиК Стенето“ ЕООД, т. е. на жителите на община Троян, доста по-висока цена на водата и ВиК услугите за 2024 г. – по-висока с 11% спрямо цената, заложена в приетия по-рано от КЕВР бизнес план на троянското водно дружество за периода 2022/2026 г. Не е трудно да се прозре „тънката“ цел зад това на пръв поглед нелогично действие на регулатора – от години държавата се опитва да прилапа „непослушните“ общински водни дружества и да ги вкара в големия държавен воден холдинг (виж „Донка Михайлова: „Пак искат да ни национализират“ в бр. 15 на Т21 от 19 април 2021 г. – бел. ред.). Благовидният предлог е, че такова е изискването на ЕС, за да се ползват европейски субсидии за ВиК сектора. Но подозренията са, че не е точно така – причината са нечисти апетити и скритата цел на национализацията на ВиК сектора е последващата… приватизация.

ОСОБЕНО силен е натискът към троянското „ВиК Стенето“ ЕООД, което се обяснява (и) с доброто състояние на дружеството (активи, финансови резултати, организация), което го прави трън в очите на ловешката областна структура на държавния холдинг. Разбираем е и троянският отпор на всички нива – кмет, Общински съвет, водно дружество, обществено мнение. А реакцията не е самоцелна и си има чисто практически/икономически основания – по ниската цена на водата в община Троян ( с над лев в сравнение с Ловеч например), редовните инвестиции в реконструкция на ВиК мрежата, които при влизане в холдинга ще бъдат блокирани (и дори да се получат някакви европейски субсидии, то те ще бъдат насочени към най-слабите звена на ВиК системата в областта и за най-силното звено, Троян, няма да има нищо, вместо да бъде насърчено, ще се окаже наказано и потърпевшо), възможността да се провежда собствена общинска политика в сектора, която през годините доказа ефективността си.

КАКВО се случва в момента? КЕВР е взел споменатото решение за вдигане на цената на ВиК услугите за 2024 г. със споменатите 11%. „Взимането на такова решение, без да се проведе обсъждане със собственика Общински съвет Троян и без реалната възможност за обществено обсъждане, намирам за остро нарушаване на интересите на гражданите на общината ни. Намирам, че не следва с нормативен документ да се определя автоматично вдигане с процента на инфлация на цената на услугата на отделно търговско дружество, без да е гарантирано, че със същия процент се вдигат доходи на хората, приходи на общини и институции и др.“, коментира г-жа Михайлова. А троянските аргументи срещу взетото на закрито заседание на 24 ноември 2023 г. решението на КЕВР, са изложени в кметско писмо до регулатора, изпратено на 13 декември.

НЕОДОБРЕНИЕТО е в няколко посоки. КЕВР вече е приел бизнес плана на „ВиК Стенето“ ЕООД до 2026 г. и сегашното „служебно изменение на одобрените цени“ води до споменатото увеличение от 11% надвишава значително заложения ръст с инфлационния процент и ще ощети троянските потребители. Наложеното увеличение на цените на ВиК услугите няма да промени/увеличи възнагражденията на служителите във „ВиК Стенето“ ЕООД, тъй като увеличението с 15% вече е одобрено от Общински съвет Троян и разчетено в бизнес плана на дружеството. Очаква се служебното увеличение на цените да доведе до повишаване на несъбираемостта на вземанията на дружеството. Поскъпването на ВиК услугите неминуемо ще повлияе върху цените на другите услуги и производства в община Троян. Определената от КЕВР  социална поносимост на цената на водата от 5,5 лв./куб. м с ДДС не отговаря на реалната социална поносимост за района и е твърде висока при средномесечен доход на член от семейството 615 лв. Неправомерно е КЕВР да приема краткосрочните материални активи (напр. устройствата за дистанционен отчет и приходните водомери) да се отчитат като инвестиции за ВиК дружествата, защото тези „така наречени“ инвестиции също влияят на цената на услугата (напр. за 2022 г. „ВиК Стенето“ ЕООД отчита инвестиции от 887 хил. лв. в активи публична общинска собственост, от които 27% или 229 хил. лв. са за устройства за дистанционен отчет и приходни водомери).

ПИСМОТО на кмета Донка Михайлова до КЕВР, което доби статут на Отворено писмо след огласяването му във фейсбук, завършва с напомнянето, че „ВиК Стенето“ ЕООД е еднолично дружество с ограничена отговорност със 100% общинско участие в капитала, в което Община Троян упражнява правата си чрез Общински съвет Троян“. И че с решението си на закритото заседание на 24 ноември съвсем краткия срок до общественото обсъждане на 30 ноември „това право на собственика на „ВиК Стенето“ ЕООД – Общински съвет Троян и Община Троян, на практика беше отнето“. Обобщено – троянската битка за общинското водно дружество продължава.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

S.Iliev каза...

Браво Донке, браво КМЕТЕ - така се работи! Хващаш смело бика за рогата и натискаш! И още - дано успееш да "победиш" ОНЯ фигурант, спортния министър и да осигурите(Ти и Общинският съвет) достатъчно средства за довършване на Новата спортна зала до края на 2024г - троянци го заслужават отдавна!
Здраве и успехи!!! Весели празници!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |