Троянската Желязна лейди

* „Сега, след острата реакция на г-жа Михайлова срещу КЕВР, очаквам някой да сравни нейните твърди, непоколебими, смели действия с твърдостта на някогашния министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър“
 
Мичо Генковски
Позиция
Авторът Мичо Генковски е дългогодишен троянски управленец преди 1989 г., след промените е изключен е от БСП (преименуваната БКП), а години по-късно е сред основателите на ГЕРБ в Троян, изкарва и един мандат като общински съветник от Борисовата партия. В момента е извън политиката, но острата му обществена чувствителност е неизменна. Автор е на няколко книги за Троян и големите троянски личности. Остро перо и желан автор на Т21. От години живее в с. Орешак, където е собственик на къща за гости. Това е третата статия на г-н Генковски във вестника ни по темата „кметът Донка Михайлова“ – след „Похвално слово за Донка“ и „Не съвсем похвално слово за Донка“. Т21
НАШИЯТ КМЕТ Донка Михайлова не за пръв път действа в съответствие с интересите на троянци. Така става и сега – г-жа Михайлова категорично възразява срещу покачването на цената на питейната вода (виж „Битката за водното ни дружество продължава, Михайлова пише на КЕВР“ – бел. ред.). В случая обаче има нещо по-съществено, нещо качествено различно. Възражението е срещу решение на държавната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съгласно което цената на водата в Троян ще се увеличи и от 2,60 лв. ще надхвърли 3 лв. Решението е пряка намеса в работата на едно частно общинско дружество каквото е троянското „ВиК Стенето“ ЕООД. Пряка намеса в общинската политика на Община Троян за недопускане на увеличение на данъците и таксите през настъпващата 2024 г. Възражението на г-жа Михайлова е насочено срещу нежелано, грешно решение на висш централен орган.
   
Донка Михайлова
МАЛКО преди  произвеждането на последните местни избори кандидатът за кмет на София Ваня Григорова определи Троян, с кмет Донка Михайлова, като пример за провеждане на определени политики, основаващи се на прякото ръководство от страна на Общината на редица предприятия. Такива политики, каквито, разбира се в различна степен и мащаби, има във Виена, Париж и други  градове. Няма и не може да има нищо странно, когато градът ни се сравнява по определени показатели с общоизвестни европейски столици. Нали сме в Европа! Сега, след острата реакция на г-жа Михайлова срещу КЕВР, очаквам някой да сравни нейните твърди, непоколебими, смели действия с твърдостта на някогашния министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър и да определи Донка като Желязната лейди на Троян.

ТРЯБВА да отбележим още нещо, твърде важно не само за интересите на троянци, а и за всички български граждани – Донка Михайлова предизвиква обсъждане на най-високо ниво на проблемите при доставката на електроенергия. Нещо, което не направиха ни партии, ни синдикати, ни който и да е. Прави го нашият троянски кмет. Това вече е политическо поведение с характеристики на висш пилотаж… Преди изборите на 4 октомври тази година някои съграждани се опасяваха, че през своя четвърти мандат Донка Михайлова ще прояви умора, отегчение. Че ще изкара мандата, осланяйки се на стари лаври. Вместо това днес отбелязваме непоколебимия устрем, умелото напипване на пулса на проблемите на хората, мигновената реакция и смелостта да се опълчи на държавата.

ДОНКА МИХАЙЛОВА
не се нуждае от хвалби и допълнително насърчаване. Тя се насърчава от собствените си действия. Ние, гражданите на Троян, не можем обаче да не отбележим факта, че с действията си тя не просто изпълнява задълженията си. Защото някои ще кажат „Какво толкова, на нея това и е работата“. Не е така! Защото погледнато от другата страна, тя спокойно, без всякакъв управленски риск, без загуба на авторитет и доверие, би могла да каже – уважаеми съграждани, ще плащате по-висока цена на питейната вода, така е решило Правителството/Комисията, аз какво да направя... Кметът Михайлова избра другия път – остра реакция, открит рисков сблъсък с републиканската власт в интерес преди всичко на троянци.

И ПОНЕЖЕ става дума за троянската питейна вода, нека кажем две изречения за нашето ВиК дружество, ръководено години наред от инж. Тонимир Гечев. Неотдавна случайно срещнах  известен наш специалист във водоснабдяването. Специалист, който два пъти – първия път по времето, когато министър-председател беше Ренета Инджова и втория път, когато премиер бе Иван Костов – е изпълнявал длъжността зам.-министър на регионалното развитие. Позволих си директно да го запитам – след като явно добре познава отделните ВиК дружества в страната, как оценява работата на троянското. Отговорът беше недвусмислен – ако не най-доброто, то при всички случаи сред най-добрите, такава беше и персоналната оценка за инж. Гечев.

14 декември 2023 г.
Мичо Генковски

Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |