Търси се майстор...

* „Струва ми се, че това е единственият начин градът ни да се появи на картата на света. Да получи слава и известност. Да привлече нови туристи от различни краища“

Мичо Генковски

Тема с продължение Позиция

Авторът Мичо Генковски е дългогодишен управленец преди 1989 г., общински съветник в мандат 2007/2011 г. Негово бе предложението (2009 г.) за удостояването посмъртно на Иван Хаджийски и още 13 заслужили троянци с най-високото троянско отличие – почетен гражданин на Троян. Общественик и троянофил с остро гражданско чувство и остро перо. Автор на няколко книги за успешните личности и успехите на Троян. От години живее в с. Орешак и има малък хотел на метри от Националното изложение. Т21

ДА! Търси се майстор, който да извая по-нататъшната съдба и развитие на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак.  Дано новото лице на Националното изложение да е достатъчно интелигентно, културно, с подходящи оперативно-ръководни качества. Дано има ясна представа за отговорността, с която се нагърбва. Дано е зареден с идеи - новаторски по своята същност, значими по своята мащабност, перспективни по своята цел.

МОГА да кажа „какъв“ трябва да бъде новият управител, но не мога да кажа „кой“ да бъде - за съжаление не познавам качествата и възможностите на повечето кандидати. Професионалната ми работа обаче е била пряко свързана с изграждането и функционирането на Изложението от основаването му до края на 80-те години на миналия век. Непосредствено ръководех строителството на трите масивни изложбени палати, които дадоха нов облик и позволиха разгръщането на нови инициативи. Активно участвах при организирането на всички творчески изяви в Изложението заедно с представители на Министерството на културата, на Окръжния съвет за култура, на Общинския народен съвет, на Музея на занаятите. Поради това не просто си позволявам, но и се чувствам длъжен да споделя своите впечатления за състоянието и надеждите за нов възход.  

ВСЪЩНОСТ, в интерес на истината трябва да се отбележи, че реанимацията на НИХЗИ започна успешно да се осъществява от доскорошния управител Иван Чакъров. Не е пресилено да отбележа - той беше възможно най-подходящият избор за тази длъжност: бързо схвана спецификата на дейността, проявяваше дипломатичност, успешно разшири географията на международните изяви. Затова повече съжалявам, че Изложението изгуби един вече изграден управител, отколкото съм доволен, че е разкрито финансово нарушение, което предстои съдът да определи. За съжаление отделни черти в характера му караха да се забележат у него, богослова, нежелани фарисейски наклонности, които смущаваха. Видимо някои страни от работата на г-н Чакъров са се нуждаели от по-непосредствен и твърд контрол.

НАЦИОНАЛНОТО изложение е специфичен, уникален културен институт. В генезиса на своето раждане той беше замислен като витрина на постиженията на майсторите на художествени занаяти от страната. Музеят на занаятите беше методическият център и координатор на съвременното развитие на занаятите, при строго спазване на националните традиции. Изложението и Музеят заедно се грижеха за  естетическите изяви на майсторите, обогатявани от академичните познания на проф Атанас Божков, доц. Виолета Василчина, Ганко Цанов и др. Третата опорна база на художествените занаяти беше Задругата на майсторите, която сдружаваше народните творци, правеше ги близки хора, с еднакви цели, но с огромно богатство на индивидуални творчески виждания. В Троян тези виждания се реализираха в Ателието на майсторите, което функционираше под вещото ръководство на Иван Николов. Координирането на усилията в тази насока се осъществяваше от Петко Съйчевски - директор на Музея на занаятите. Изложението, Музеят и  Ателието на майсторите имаха задача да превърнат Троян в национален център на народните художествени занаяти. В града ни всяка година на празника на Свети Спиридон се организираше национално тържество за Деня на майстора. Идваха творци от цялата страна. Тогава се обявяваха и резултатите от Националния конкурс „Троянски майстор“. Награди получаваха занаятчии от различни краища на България, а градът ни два дни живееше под знака на празника.

ПИША всичко това защото ми се струва, че новият управител трябва да го знае и защото трябва да се опита да възстанови ролята и значението на Троян като национален център на художествените занаяти. Тази роля вече десетилетия наред е изгубена. Следя изявите на народните занаяти в страната и ми се струва, че за такъв център претендират и Пловдив, Габрово, Добрич. За да овладее градът ни тази позиция отново, е нужно преди всичко да се постигне единодействие и еднопосочност на усилията на Музея и Изложението. Тясноведомствената дейност на двата единствени института в страната не може да донесе успех без активизиране на общите усилия. Очевидно това няма да стане без координиращата роля на Общината, която трябва да постави целите, да определи задачите и средствата за постигане на исторически полагащата ни се позиция на лидери.

ВТОРОТО направление, което според мен предоставя възможност за ново развитие, е мащабното разгръщане на международна дейност. Наличните във фонда на Изложението дарени и откупени експонати са достатъчна основа за организиране на първо време на постоянна международна изложба. Обстоятелството, че  България е член на Европейския съюз, ни дава основание за разгръщане на идеята - организиране в Орешак на Международен музей на занаятите. Съвместно с Министерството на външните работи и Министерството на културата може да се потърси посредничеството на чуждите посолства, на европейските и нашите културни центрове за съдействие при реализирането на подобна идея. Разбира се, известността на много страни по света извън Европейския съюз и техните постижения в областта на народното художествено творчество е възможност за осигуряване и на тяхното участие в един по същество световен музей на занаятите. Струва ми се, че това е единственият начин градът ни да се появи на картата на света. Да получи слава и известност. Да привлече нови туристи от различни краища.

ЕДИН бегъл поглед показва, че сградният фонд се нуждае от грижи, поддръжка, обновление и...разширение. Северната  палата в края на комплекса стои неизползвана, руши се, а би могла с едно вътрешно преустройство да предложи нови експозиционни и складови площи.

ВСЕКИ от участниците съгласно регламента е представил своите идеи за развитие на Изложението. Съвсем естествено той ще следва своите идеи. Онова, което предлагам, е споделяне на възможни насоки, които, разбира се, по никакъв начин не натрапвам. Вероятно до отпечатването на тази дописка вече ще има определен управител. Поздравявам го и му желая да добави нови красиви троянски шарки в палитрата на Изложението.

25 март 2021 г.

Мичо Генковски

Начало

Още по темата:

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Браво за статията,но този стил на писане и разбиране на проблемите е за едно отминало време.Време, в което имаше ценностна система и истински ръководни кадри.Към днешна дата ВСИЧКО е БУТАФОРИЯ.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |