Учителка пенсионер е новият управител на НИХЗИ – защо?

 * Иван Хаджийски: „Каня г-жа Джабраилова на публичен разговор за развитието и бъдещето на Националното изложение. Ако оценката й е реална и отговаряща на експертизата й, няма защо да се страхува от кандидат, който е оценен на 3.57“
 
Иван Хаджийски
Гореща тема Позиция
Един от неуспелите кандидати в провелия се на 15-17 март 2021 г. конкурс за управител на общинското дружество „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак“ ЕООД – художникът Иван Хаджийски, пожела да сподели чрез Т21 становището си за въпросния конкурс. Без да ангажираме с позицията му вестника, му даваме трибуна, като сме готови да дадем думата и на всяка друга от страните. Правим го, защото Националното изложение е нещо много важно за Троян и района – знакова културна и туристическа институция, която трябва да се изправи на крака. Т21

ВЕЧЕ почти една година Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ) е с временни управители: първо Радион Букарев, а след него и до момента  Иванка Джабраилова. През това време се търси управител. Търси го лично кметът Донка Михайлова и докато тя търсеше „човека“, се проведе един конкурс (без успех) и беше насрочен втори. През това време спря да работи сайтът на изложението. Фейсбук страницата му замлъкна. А г-жа Михайлова обяви, че временно изпълняващият длъжността управител Радион Букарев е показал чудеса от героизъм да стабилизира дружеството. Сизифовските усилия на вр. и. д. г-н Букарев се изразяваха в това да вземе заем от 80 хил. лв. от друга общинска фирма – „Общински пазари” ЕООД, да погаси задълженията на НИХЗИ и шест месеца да получава заплата от над 2500 лв. За времето си на вр. и. д. г-жа Джабраилова логично вършеше същото - получаваше над 2500 лв. (заплата + пенсия).

ПРОВЕДЕНИЯТ на 17 март конкурс за избор на управител беше предварително решен (вероятно в кабинета на кмета) от представителите на общинската администрация. Приближените кметски служители без експертизата да оценяват обективно предложените управленски програми избраха посочения от кмета кандидат – пенсионираната начална учителка г-жа Джабраилова. Управленските качества на пенсионерката фаворит е, че „на първо място е представителна красива спокойна грамотна, умее да се държи на ниво, честна и с още много качества” (според приятелски коментар във фейсбук). Но, милички общински чиновници, пенсионерката не се явява на конкурс за „Най-красива баба”, а за управител на най-голямата и успешна туристическа и културна, национално значима атракция в района - Националното изложение - Орешак.

ТАЗИ успешно работеща до скоро културна институция, превърнала се в център на редица международни събития, беше доведена до финансов и кадрови колапс под управлението на кмета на Троян Донка Михайлова. Като конкурсът за пореден път показа кадровата й немощ и на екипа, който й приглася.

КАКВО е Националното изложение в Орешак? Единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България. Целият изложбен комплекс е разположен в чудесен парк от 50 дка. Изложението има девет изложбени зали с обща експозиционна площ от 4200 кв. м. Националното изложение е уникално както с експонатите, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Изложението е създадено през 1971 г. и оттогава, вече 50 години, традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. То е фактор за изграждане на естетически вкус, в борбата против безвкусицата, стандартизацията и националното обезличаване на художествената продукция. Кое от това разбрахте, уважаеми г-жо Михайлова и г-жо Джабраилова? Къде е споменато, че то трябва да се превърне в пенсионерски клуб?

ЗА ДЕВЕТ години кметът Михайлова създаде послушна и вярна администрация с опасно ниска експертиза. Всеизвестна е нейната неприязън към Общинския съвет, защото той е непреодолима пречка за властовите й мераци. С променлив успех, използвайки способността си на манипулатор, създавайки интриги между отделните политически групи, подлъгвайки отделни общински съветници с примамливи, но фалшиви обещания и държейки с желязна ръка послушанието на съветниците от БСП, тя доста често умишлено подвежда общинските съветници да гласуват удобни за нея предложения. При г-жа Михайлова личи една ясно изразена тенденцията да не зачита Общинския съвет и да не изпълнява взетите от него решения. Водена от личната си неприязън към управителя на „ВиК Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев, една година отказваше да изпълни решението на Общинския съвет и не подписваше договор с дружеството за ВиК оператор. Решението на Общинския съвет бе от 26 април 2019 г., а договорът бе подписан едва на 24 февруари 2020 г.; резултатът от този деструктивен инат бе пропуснати приходи от одобрен вече бизнес план.

КМЕТЪТ Михайлова вече 11 месеца не иска да изпълни решението на Общински съвет - Троян да учреди безвъзмездно право на ползване на сградите на Националното изложение, с което вкарва дружеството в един  абсурд. От това безотговорно поведение произлиза сложен правен казус, при който работещият там екип ползва помещенията незаконно. Незаконно развива търговска дейност и също незаконно  отдава помещения под наем. Това принуждава екипа на НИХЗИ, ходейки на работа и съвестно изпълнявайки задълженията, си да извършва редица нарушения, които са наказуеми според българското законодателство. Това поведение на кмета е перманентно, арогантността и пренебрежението към общинските съветници са неприкрити и е учудващо каква е тази сила, която ги спира да възстановят нормалността.

НЕ ЗАЩИТАВАМ личен интерес и да съм управител на Националното изложение – Орешак не ми е детската мечта. Боли ме за институцията, която г-жа Михайлова се опитва да подчини и обрече на профанизация. Тя навсякъде тръби как дава път на  талантливите, знаещи и можещи млади хора. Представям един от кандидатите, които се явиха на конкурса: Анелия Дякова (33 г.) – средно образование с направление „Екологичен туризъм”, бакалавър по информационно брокерство и магистър по информационни технологии от Университета по библиотекознание и информационни технологии, специалист по фирмено управление от УНСС, с международно признати сертификати за владеене на английски и немски език. Това младо момиче, според оценката на общинските съветници в комисията по избора (които за щастие не са под кметски контрол), е представило най-добрата икономическа визия за развитието на тази знакова културна институция.

КАК ЩЕ ОБЯСНИ г-жа Михайлова избора на своите „послушковци“, които предпочетоха пенсионираната начална учителка, без каквато и да е експертиза и със съмнителен управленски капацитет (обзалагам се, че половината администрация е била впрегната да й сглобява сносна управленска програма). Изложението ще вегетира институционално и необратимо ще бъде доведено до състоянието на вестник „Троянски глас” и „Комунални услуги - Троян”. Безсмислени лошо работещи субекти в непреодолима зависимост от настроенията на кмета. Важно е протежетата да са изпълнителни и да са верни. Но съветвам г-жа Михайлова да не подценява интелигентността и търпението на гражданите на Троян, те вече научиха тези номера, а и да не се заблуждава, че е в ролята на пианиста от бара, на когото ще простят, защото толкова може.

20 март 2021 г., Троян

Иван Хаджийски,
кандидат за управител на НИХЗИ - Орешак

П. П. Ако за Иванка Джабраилова мястото на управител на НИХЗИ - Орешак е поредното чиновническо назначение, за мен това е кауза. Затова ще се опитам да попреча на поредното чиновническо бездушие на кмета и безгласието около нея. Обвинявам г-жа Михайлова за нарочния избор в комисията на представители от общинската администрация с изключително ниска експертиза за този конкурс. Това значи зависимост от кметското желание и предизвестен порочен избор. Готов съм да публикувам моята професионална биография и програмата си за развитие на дружеството и ако победителката има самочувствие, отговарящо на оценката, дадена й от изборната комисия, нека направи същото. Каня г-жа Джабраилова на публичен разговор за развитието и бъдещето на Националното изложение. Ако оценката й е реална и отговаряща на експертизата й, няма защо да се страхува от кандидат,
който е оценен на 3.57.

Начало

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |