Да узакониш Айфеловата кула или одисеята на едно „съоръжение”

* „Поискани ми бяха 30 лева. Платих и след десет дни се явих да получа скицата. Тутакси ми беше заявено - сега трябва да подадеш молба за схема. И нови 30 лева…”
 
Мичо Генковски
Помощ, обслужват ни!

Авторът Мичо Генковски живее в с. Орешак и е собственик на малък хотел (къща за гости) в най-известното и представително троянско село, общински съветник в предишния мандат, приятел и автор на Т21.

ПРЕДИ около един месец получих писмо от общинската администрация. Съдържанието на това писмо ми казваше: „Поставили сте рекламна табела на къща за гости на улично кръстовище. Или я махнете, или платете такса за разполагането й на това място!”. Прецених да оставя табелата. Разбира се, беше излишно (а и на кого ли) да обяснявам, че табелата не е рекламна, а указателна. Тя информира след колко метра от кръстовището трябва да се завие и още - на колко метра след завиването се стига до къщата. Целта на табелата -  туристите, които по телефон или чрез интернет са избрали да нощуват в моята къща, да не се лутат, а по най-лесен и бърз начин да достигнат обекта на своето пътуване. След това те ще могат да посетят Троянския манастир, Националното изложение на занаятите, музеите, механите, ресторантите. Навсякъде ще оставят по някой лев. И този лев чрез данъчното облагане ще увеличи приходите в общинския бюджет.

КАКТО и да е - приех, че табелата е рекламна. Побързах към канцелариите на Общината, за да реша проблема. Оказа се, че трябва да подам молба за издаване на скица на мястото, на което е поставена табелата. С недоумение възкликнах - как така ще искам скица на общински терен, за който, разбира се, нямам нотариален акт... Поискани ми бяха 30 лева. Платих и след десет дни се явих да получа скицата. Тутакси ми беше заявено - сега трябва да подадеш молба за схема. И нови 30 лева. Междувременно чиновничката учтиво ми поднесе черен молив и поиска да отбележа със знак „х”  на самата скица точното местоположение на табелата. Десет дни, които бяха нужни на специалистите в общината да изработят въпросната схема, безуспешно гадаех - като как ли ще изглежда тази схема. Когато получих скицата обратно, видях, че моето хиксче, драснато с черния молив, просто е оградено с кръгче със син флумастер. Бях готов да приема и това безсмислие. Когато обаче прочетох текста вдясно от „схемата” от гл. арх. (вероятно „главния архитект”) на Общината, съвсем се смаях. Гл. арх. пишеше следното: „За монтиране на рекламна табела. Да се представи конструктивно становище и схема на съоръжението”.

ОТВОРИХ тълковния речник да видя що е то „съоръжение”. Там пишеше. Първо: уреди и апарати, които се използват в специализирани дейности. И второ: постройка с определено предназначение. Синонимният речник пояснява, че съоръжението е уред, инструмент, прибор, оборудване, инсталация, уредба, машина... В българо-английския речник пък се детайлизира: машини и съоръжения, спортни съоръжения, риболовни съоръжения, отбранителни съоръжения. Моята табела, състояща се от два винкела по метър и половина и парче ламарина с размери 80 см на 60 см, т. е. с квадратура по-малка от един квадратен метър, не може да се нарече съоръжение. Риторично се запитах – абе, аз табела ли регистрирам или узаконявам Айфеловата кула.

НЕ ИСКАМ да мисля какво трябва да съдържа изискването „конструктивно становище”. Наясно съм обаче, че трябва да се обърна към лицензирано конструкторско бюро, което да командирова свой конструктор до мястото. То (мястото) да бъде заснето, да му се направят геоложки проучвания, за вида на почвата и пр. и пр. Защото конструктивното становище трябва очевидно да каже на каква дълбочина да се забият двата винкела, каква марка да бъде бетонът и как ще устои на евентуалните бурни ветрове и наводнения. Ех, ако така прецизно строяха сградите в България, нямаше да има беди и разрушения. Не знам колко по 30 лв. трябва да дам за изработването на подобно конструктивно становище. Следва изискването за „схема на съоръжението”. Боя се, че тук нещата още повече се усложняват. Може би ще трябва да се формира екип от конструктор, архитект, художник, които да оценят посоките и интензитета на осветеност на табелата, цветовата гама и още дявол знае какво. Ама чакайте - аз нали платих 30 лв. в общинската каса за схема?! Сега пък каква схема... Ужас!

В ТОЯ МИГ реших - май ще е най-добре да си прибера „съоръжението” и да сложа край на тази одисея. Мисля си - не би ли могло да се процедира по друг начин. Например, общинската администрация изпраща писмо и ми съобщава - поставил си табела и не си платил такса. Поради това те глобяваме толкова и толкова лева. Освен това трябва да заплатиш годишна такса в размер на толкова лева. И край. Разбира се, ако табелата е на неподходящо място или е естетически неприемлива моментално се премахва.

СЛУЧИ СЕ така, че някъде по това време за лятна ваканция от Чикаго беше дошъл синът на мой приятел. От него разбрах, че там, ако искаш да строиш нещо от подобен род, информираш градските власти, внасяш определена сума депозит и реализираш намерението си. След завършване на строежа, ако всичко е изпълнено в рамките на закона, депозитът се връща. Ако има нарушение - глобите са жестоки.

МОЖЕ БИ този епизод е резултат от предишното ръководство на техническата служба в Общината. Не знам. Сега тази служба има нов началник. Казват - бил разумен млад човек. Вероятно ще внесе нещо ново в управлението и практиката на този важен за всеки град сектор.  

14 август 2015 г., с. Орешак
Мичо Генковски

Още от същия автор:

28 коментара:

Анонимен каза...

Господин Генковски искали сте да минете по законовия ред.Но в администрацията на Троян действат законите на Банановите републики.Ето как се прави в Троян.Слагаш парите в джоба на главния арх.Боян Кръстев и на експерта по незаконно строителство в Общината Таня Димитрова и се прескачат всички закони в България.Ако се беше обърнал към Димитрова,то щеше да бъде още по лесно .Съпруга и има лицензирано конструкторско бюро и всички такива проекти преминават през това бюро,а Димитрова предвижва документацията без проблем през експертен съвет и за подпис пред Кмета Донка.Парите се внасят не в касата на Общината а се дават на Димитрова на ръка.Ето такъв е редът в Община Троян.И този ред се поддържа от Кмета Донка,която подписва всичко каквото им се поднесе.

Анонимен каза...

Патил съм от тази Димитрова - точно така действа.

Анонимен каза...

В техническата служба на общината е зверилник, ако нямаш пари на ръка нищо не се случва. А Димитрова само яде от баницата, която Донка й дава. Я питайте Донка вярно ли е това? Веднага ще изкрещи - нееее, не е вярно. Няма такова нещо. Също като с гонките по пътищата, всички ги виждаме само полицията не.

Анонимен каза...

Ако не дадеш на ръка Димитрова и Кръстев започват да пишат едни безумни предписания и да те разтъкават докато клекнеш и дадеш на ръка.С една дума ако не бутнеш на Димитрова и Кръстев узаконяването на айфеловата кула ще е детска игра.Ще трябва да узакониш целия Париж.И най интересното е,че Кмета Михайлова им вярва какво я лъжат и прави каквото им кажат.Михайлова това ли ти е управлението и спазване на законноста в Троян.Отдавна ти говорим за Администрацията,а Вие яко ги защитавате.На тези Димитрова и Кръстев трябва да им забраните да се доближават до общината а Вие сте им дали права да управляват.

Анонимен каза...

Браво на Мичо,че отвори вратата на тези администрация.Госпожо Михайлова най вероятно ще кажете,че това са коментари на партийни тролове.Да ама не.Това са коментари на хора които са имали работа с вашата администрация.Многократно тука се коментираше,че Банков само бърка работата.Ама вие казвахте ,че няма кой да го замени и затова не го махате.Откъде толкова бързо намерихте човек за неговото място.Четири години ви трябваха да абарисате за какво ви говорим.С тези ли мафиоти ще работите ако ви изберем втори мандат или ще ви трябват още четири години да абарисате за какво става въпрос.

Анонимен каза...

Ето, че атаките „под кръста“ срещу Кмета на общината започват ... Но въпросите остават. Къде беше г-н Генковски (бяхте общински съветник под ръководството на Акимов и нито видяхте нито решихте нормативно поставения проблем за рекламните табелки за къщите за гости с което щяхте да направите добро не само за себе си, но и за гражданите на общината ).

Анонимен каза...

Анонимковци...като сте дали пари на ръка, защо не подадохте сигнал до полиция, прокуратура? Много е лесно да се хвърля прах в очите преди избори.

TStancheva каза...

Подкрепям г-н Генковски във възмущението му от тромавите и бюрократични процедури по монтиране и узаконяване на вече монтирана рекламна или указателна табела, но не мога да подкрепя последващите коментари, които целят в това предизборно време да бъде очернен и обвинен в корупция кметът на общината - г-жа Михайлова. Недостойно е. Корупция е последното нещо, в което би могла да бъде обвинена. Г-жа Михайлова е един безкрайно открит и честен човек, отговорен и акуратен към задълженията си кмет. Тя е единственият кмет след 1989 г., който търси мнението на жителите на общината по важни и не толкова важни проблеми. Ще отбележа само последната й инициатива - обръщение и анкетна форма към гражданите относно актуализация на Генералния план за организация на движението, което е публикувано във в. "Троянски глас", на сайта на Община Троян, в сайта Троян 21, а също така е дадена възможност предложенията си гражданите да внесат и лично в Информационния център на общината. Като кмет г-жа Михайлова е единственият досега продължител на инициативата на двамата троянски депутати в 14. ОНС Илия Марковски и Никола Гимиджийски, които първи и единствени дават писмен отчет пред своите избиратели за свършеното от тях през мандата им в полза на общината и Троян. За всяко свое решение и действие г-жа Михайлова своевременно информира обществеността - от страниците на периодичните издания, Интернет и Фейсбук.
P.S. А ако наистина някои от изразилите мнение в коментарите имат доказателства за неправомерно взети суми или корупция, нека сезират компетентните органи. Всичко останало е опит за предизборно очерняне на един достоен човек.

Анонимен каза...

Боян Кръстев и Боряна Димитрова са част от тайфата, която Дилян Енкин курдиса в общината, за да минават неговите проекти и да се изпълняват неговите ходатайства, искания, проблеми

Анонимен каза...

Защо г-н Генковски не приложихте „Чикагския“ модел на поставяне на указателни табелки за къщите за гости???

Unknown каза...

Не ми се ще да се включвам в коментар в толкова безумна дискусия. Но на един странен казус се надига вълна от също толкова странни коментари.
Разбира се, нека не забравяме, че въпросната табела си е просто реклама. Не съществува идеята, че всеки може да поставя където му хрумне информация за бизнеса си. Та един дърводелски цех, да речем, със сигурност има по-голям оборот и дава хляб на повече хора, а въпреки това главната орешашка улица не е окичена с табелки по всеки стълб. Но в крайна сметка всеки може да се почувства онеправдан, обиден или просто докачен, това е негово право, нека тъгува и господин Генковски. Тревожи ме повече как скрит в опцията за анонимност хейтър вади неуместните обвинения в корупция. Хайде бе, хора, хайде спрете се. Няма си работа главният архитект, тем паче пък и кметът, ще се занимава с вашата „указателна табелка“. Едва ли и драскачът смята, че общинарите действително чакат „нещо“, ама ей така, що да не си плювне малко…

Анонимен каза...

Ако строителните дейности в общината се подлагаха на такъв щателен контрол сигурно всичко щеше да е цъфнало и вързало. Нямаше току що асфалтираните улици да се къртят след 2-3 месеца, нямаше току-що направеният воден цикъл да предизвиква наводнения. И всичко това на цени многократно надвишаващи дори тези при Енкин и Акимов. Иначе Донка Михайлова наистина много пита хората. И после си прави каквото си иска, а то е да урежда тукашни и ловешки партийни активисти....

Анонимен каза...

Госпожо Михайлова, усещам, че Тотка Станчева е новият ви пиар, само че тя е напълно луда и твърде зла. Неслучайно я изгониха от музея. Много ще изгубите с нея.

Анонимен каза...

наистина е странно,че Донка запази този архитект, срещу когото има остро недоволство, а също и той играе комбина с Пеньо Терзиев

мичо генковски каза...

Моля не използвайте написаното от мене за предизборни атаки срещу настоящия кмет на Троян. Чиновническите недомислици на отделни общински служители не са основание за подобни удари.. Имам впечатление, че г-жа Донка Михаилова се ползва с уважение и одобрение на голяма част от населението в общината. Особено ценени са нейната честност, почтеност, инициативност, активната и работа за развитието на района. Разбира се всеки има право на мнение и лична оценка. Форумът на в-к "Троян21" е добро място за изразяване на различни становища - с аргументи и факти.

Анонимен каза...

Трябва да съм сляп, за да не разбера, че г-н Мичо Генковски и част от въпросните "Анонимни" подкрепят друг кандидат-кмет и чрез очерняне му правят пиар на страниците на този вестник. Само искам да ги попитам няма ли друг начин да изтъкнат неговите качества или се страхуват, че ще изглежда твърде нисък, застанал до най-достойния кмет на Троян досега - Донка Михайлова.

Анонимен каза...

Мисля, че „някой“, ползвайки и Вас (Т21) иска парче от „баницата“и настройва хора срещу хора (общинска администрация), а той от страни се грее...

Анонимен каза...

Най-достойният Кмет е Донка Михайлова!

мичо генковски каза...

Чувствам се длъжен да дам отговор на репликите, публикувани след моята дописка.
На №5 - Задължение на кмета е да ръководи и контролира работата на администрацията. Проблем е, че той няма право и възможност да подменя и избира своите служители.
На № 6 - прав сте - през 2009 г не се вълнувах от рекламни табели. Станах общински съветник, за да се опитаме да спрем разрухата на троянската икономика, да газифицираме Троян, да привлечем инвестиции и т.н. Не успях. Попречиха ми точно хората, от които най-много очаквах подкрепа.
На г-жа Т Станчева благодаря за това, че точно е възприела написаното
На №10 - Извинете, но явно не сте чели внимателно. Самият аз предлагам - нарушил съм наредбата - глоба и последващо заплащане на годишна такса. А общината вече ми взе 60лв по чисто бюрократични съображения
На г-жа /г-ца/ Аля Тодорова - Признавам, че грамотността ми се оказа недостатъчна, за да схвана какво точно искате да ми кажете. Затова продължавам великодушно да тъгувам след Вашето толкова нежно плювване.
На 16 - Реакцията ми на една безсмислена според мен процедура не означава нито очерняне, нито подкрепа за когото и да било. Аз просто не мога да приема, че за една табела трябва да се плаща два пъти за скица, да се изисква "конструктивно становище" и "схема на съоръжението" Съжалявам - ще възразя както и да се казва кмета на Троян и въпреки цялостната ми подкрепа за неговата
работа.

Анонимен каза...

Не мисля, че някой използва Т21 , а тъкмо обратното - Т21 използва предизборните борби, за да се продава повече. Но добре е хората да знаят, че когато журналист пуска подобна статия задължително трябва да вземе под внимание и другата страна , да публикува реални документи, а не снимка от интернет с надпис"Бюрокрация".

Анонимен каза...

Безочието няма край. Да се твърди, че кмета не е отговорен за лошата администрация е все едно да кажете, че директор няма вина за лошата работа на работниците си. Но какво друго може да се очаква от кмет - комунист. Гледа само и единствено да уреди своите хора, без значение, че за нищо не стават. Какво друго да очакваме от кмет, който се е сдушил с най-големите отрепки и им играе по свирката. Сигурно ще кажете, че кметицата не е виновна за това че местният ДПС лидер работи в общината? О, грешка, не работи, назначен е. Без да има никакво образование или личностни качества да изпълнява длъжността, която заема. Не е виновна, казвате, а?

Анонимен каза...

Всеки,който се е сблъсквал с общинските служби знае как работят те.Ужасно зле.Няма нужда да го коментираме.Ама кметицата била готина.Ми вземете си я у вас,като толкова ви харесва.Що сте ни я натресли всички да плащаме за нейните изцепки.Включително всички плащаме за предизборния и пиар.

Анонимен каза...

Г-н Генковски, замислете се дали фактът, че служители от общината са ви уведомили да узаконите табелата си, не говори сам по себе си, че си вършат работата .Ако са безхаберни, както вие желаете да бъдат, утре до вашата табела може да се стройне друга ,която указва къде има платена любов.Човекът, на когото е тя ще си плати глобата и тази табела ще продължава" да краси" улицата.За да не става така в европейските държави по правило всичко се съгласува с главния архитект.По този начин се избягва хаоса и липсата на естетика.

Анонимен каза...

На някои хора името на Кмета общината г-жа Донка Михайлова започна „ да гложди“. Да не получат инфаркт...

Анонимен каза...

Абе 23-ти! Ти грамотен ли си? Малоумен ли си? Къде и кой казва, че служителите са безхаберни? Освен това ясно е казано, че "табелите, поставени на неподходящо място или естетически неиздържани се премахват". Никъде не пише и, че нещата не трябва да се съгласуват с гл архитект. Ама конструктивното становище май наистина идва в повечко.Ясно ли ти е. Или и ти реши да имаш своята минута слава. Ако е така пиши си името, за да знаем кого да славим бе, пич.

Анонимен каза...

Г-н Генковски бърка понятията "схема"и "виза". Архитектът му е дал виза, а не схема, и на визата е пишело, че се искат конструктивно становище и схема. Така че не са му искали два пъти пари за схема.
Направих си труда да потърся в сайта на общината наредбата за поставяне на преместваеми съоръжения, и видях, че е приета през 2004 г., не е нова. Някак си не е добре, че общински съветници, макар и бивши, се изненадват и възмущават от разпоредбите в общински наредби...

мичо генковски каза...

Драги /драга/ 26-ти! Отлично знам що е "виза". Виж що е "схема" по смисъла, поради който бях принуден да подам обратно току-що получената скица, не ми стана ясно. В отговор / ясно съм написал и моля четете внимателно текста преди да коментирате/ отбелязаното от мене с черен молив кръстче беше оградено с кръг чрез флумастер. Очевидно това е "схема" защото ми беше обявено, че подавам молба именно за "схема". В дясно е написано искането да представя: "конструктивно становище" и "схема на съоръжението". Забележете - отново ми се иска "схема", за която естествено ще трябва да заплатя. Така ще станат два пъти заплащане за "схема". Но помислете - за поставянето на една, извинете, "тенекиена табела" аз отправям молба за скица на общински терен, после подавам молба за "схема", след това получавам предписание да представя "конструктивно становище" и още "схема на съоръжението". Дявол знае какви още изисквания може да се предявят в името на закона и наредбите. И накрая разбира се - виза за строителство. Разбирам "адвокатската" Ви намеса в случая, но не оправдавам експертното Ви изхвърляне.
А от наредбите нито се изненадвам, нито се възмущавам. Те трябва да се спазват. Аз съм ги нарушил и следваше да бъда санкциониран.Ще се явя в общината, за да платя полагащата се годишна такса. Ако ми бъде отказано - ще сваля "съоражението".

Анонимен каза...

И статията, и коментариите на г-н Генковски тук категорично доказват, че той достатъчно компетентно е запознат както с понятията, така и с процедурата по проблема. Съобразява се и с нормативната база и категорично се обявява за спазване на законността в това число и след нейното нарушаване.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |