Похвално слово за Донка

* „Днес опозиция на властта в Троян сякаш няма. И не за друго, а защото опонентите на кмета днес нямат по-добри идеи, нямат лидери, които да противостоят на Михайлова“ * „Всеки, който отрича или не признава видимите безспорни резултати от кметската дейност на Донка Михайлова, не просто е необективен. Той е тенденциозно черноглед“

Мичо Генковски
Позиция
Авторът Мичо Генковски спази „традицията“ си да даде оценка за поредния (втория) троянски кмет след промените през 1989 г., завършващ трети пореден управленски мандат. През 2007 г. той нарече трите мандата на тогавашния кмет инж. Дилян Енкин „12 години нищо“ и едноименната му статия във вестника ни (виж в бр. 18 на Т21 от 9 май 2007 г. – бел. ред.) със сигурност повлия на местните избори и в някаква степен помогна инж. Енкин да сдаде властта на Минко Акимов. Сега, през 2023 г., г-н Генковски оценява настоящия кмет Донка Михайлова, завършваща третия си мандат, с „Похвално слово за Донка“; което (слово), справедливо или не, вещае следващ четвърти мандат на г-жа Михайлова.

За автора. Мичо Генковски е дългогодишен троянски управленец преди 1989 г., след промените напуска, по точно изключен е от БСП (преименуваната БКП), а години по-късно е сред основателите на ГЕРБ в Троян, изкарва и един мандат като общински съветник от Борисовата партия. В момента е извън политиката, но острата му обществена чувствителност е неизменна. Автор е на няколко книги за Троян и големите троянски личности. Остро перо и желан автор на Т21. От години живее в с. Орешак, където е собственик на къща за гости. Настоящият текст, както ни сподели г-н Генковски в кратката си придружителна бележка, е провокиран от някои опити „за омаловажаване на съществения управленски принос на кмета (Михайлова)“.
Т21
ДОНКА МИХАЙЛОВА  – първата жена кмет на Троян скоро ще приключи своя трети мандат (още една дама е заставала на кметското кормило, Петрана Делийска, в едни по-ранни години на соцпериода, но тя е била назначена и не е печелила избори за поста, а кметуването й е съвсем кратко, непълни пет месеца, 1955-1956 г. – бел. ред.). Време е за оценки. Ние, избирателите, трябва да оценяваме градоначалниците на нашия град не по това как се отнася кметът към мен, към теб, към всеки един от нас поотделно, а по това какво той, кметът, е направил за изграждането и развитието на Троян.

Донка Михайлова, сн. в-к „Капитал“
МИХАЙЛОВА несъмнено направи много. Тя реализира много нови, впечатляващи идеи. Прояви управленска съзидателна активност, каквато никой през последните три десетилетия не е проявявал. Изяви се като истински стопанин на града ни, с ясен поглед за нещата, които трябва и могат да бъдат свършени. Прилага различни от други градове подходи при управлението на градското стопанство, които видимо осигуряват по-добри резултати в сферата на комуналните, социалните и други дейности.

ПЪРВИЯ МАНДАТ тя беше избрана с известно колебания и обяснимо недоверие. Много бързо обаче спечели доверието на съгражданите си, разшири значително кръга на своите симпатизанти. Нещо повече. Тя  постепенно се изяви като отличен дипломат с умението си да привлече за решаването на много проблеми дори своите опоненти. Днес опозиция на властта в Троян сякаш няма. И не за друго, а защото опонентите на кмета днес нямат по-добри идеи, нямат лидери, които да противостоят на Михайлова. Донка Михайлова умело доведе опозицията до сякаш непробуден летаргичен сън. Затова тя ще бъде избирана и за напред. Затова троянци свойски я наричат не госпожа Михайлова, а просто Донка. Така се наричат близки хора, свои хора, които се подкрепят. Имат си доверие. Не може да бъде иначе.

ТЯ ОБНОВИ Троян с десетки километри преасфалтирани улици и тротоари. Преустрои така наречения Малък пазар. Откри нов мост през р. Бели Осъм. И тук, както и в други случаи, тя отново прояви своята политическа гъвкавост и спечели благоразположението на централната власт, забележете  -  гъвкавост, а не коленопреклонност или чинопоклонничество. Троянци отдавна свикнаха с кръговото движение през две важни и доста натоварени пресечни места в града. Под ръководството на Донка Михайлова Общината активно съдейства за изграждането на хипермаркет „Лайф“, на новата гордост на Троян – Търговския парк, обособен на площадката на някогашния голям завод за електродвигатели „Елпром“. Разбира се, тук трябва да отдадем заслуженото на нашите съграждани, братята Мондешки, които привлякоха и организираха включването в парка на няколко утвърдени търговски вериги; построяването на Търговския парк ни кара по-бързо да преживеем разрухата, до която доведоха „Елпром“ Банев и тия, които управляваха завода преди и около Банев.

СПИСЪКЪТ може на свършените работи може да продължи. Добре е обаче да кажем –  всеки, който отрича или не признава видимите безспорни резултати от кметската дейност на Донка Михаилова, не просто е необективен. Той е тенденциозно черноглед. Липсват му достойнство и чест. Сигурен съм – всеки, който сега или през следващите месеци излезе на улицата, за да демонстрира своята непризнателност към свършеното от Донка на полза Трояну, ще бъде посрещнат с ироничен присмех от множество троянци. Защото те със собствените си очи виждат размаха, с който се осъществяват промените. Виждат как се създава един впечатляващ екстериор, забележим и от местните хора, и от гостите на общината.

ВЕЧЕ се разбра, че за тази година Михайлова е подготвила истински строителен взрив. Вижте само – ударно начало на започналото обновление на главната улица на с. Орешак постави общинското ВиК предприятие,  ръководено от  инж. Тонимир Гечев. Високото темпо продължи фирмата, която сменя тротоарните плочи пред домовете на орешачани. По-бавно, но с амбицията да завърши в срок, върви строителството на магазин „Била“ в града. Приключват подготвителните работи преди истинското издигане фасадата на новата спортна зала. Започна реализацията на проекта за ново застрояване на Централния градски пазар (Големия пазар). Е, как да не си помисли човек, че 2023-та е годината на Донка Михайлова. Тя започна тази година с летящ старт, сигурен съм ще я продължи с неотслабващо темпо и ще я завърши с неудържим финален спринт. Политическата школа, през която е минала, практическият опит, който е придобила, умението й бързо да се ориентира и мигновено да реагира при възникнал проблем – всичко това я формира като зрял управленец. Днес Донка Михаилова е безспорен, авторитетен, непоклатим лидер на Троянската община.

КАЗВАТ, че възпитанието започва от семейството. Родителите на Донка – Янка и Иван Топалови – бяха известни, признати специалисти в сферата на образованието. Високо морални, нравствени граждани, те се радваха на любовта на троянци. Не съм толкова близък приятел с г-жа Михайлова, но вярвам, че в духа на семейните традиции тя няма да допусне чиновническа нечистоплътност в общинската администрация.

ПИША това изцяло хвалебствено слово за троянския кмет и в един миг се питам – дали не преувеличавам. Дали пък не е необходимо някой да отвори прозорците на троянския Бял дом (Общината). Да пусне малко свеж въздух, да попроветри. Сигурно ще се наложи един ден – някога, но не сега! Защото вече казах – наоколо не се вижда оня, който би могъл да отвори прозорците. Ако някой го вижда, нека напише похвално слово за него.

18 април 2023 г.
Мичо Генковски

Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |