Валентина Милева: Вписахме БТС, мислехме – за добре (2)

* „Няма как да го продадат, защото е публична държавна собственост. С нея може само Министерският съвет да оперира. Заради това навремето направихме така – за да се запази имотът“ * „Човекът, който купи Резиденцията, е тукашен общински съветник“

Валентина Милева
Интервю
В предишен брой очертахме ситуацията около чудесния някога, но от години тънещ в безвремие и застой Туристически дом „Никола Габърски“ на Къпинчо над Троян, обект с голям потенциал, голямо троянско богатство, но „затулен“, забатачен, неизползван във възможностите които има ((виж „БТС атакува (и) Туристическия дом“ – бел. ред.). По-долу ви представяме втората част от обещаното интервю с Валентина Милева, която е председател, от 2019 г., на троянското Туристическо дружество „Амбарица“ и стопанисва Туристическия дом. Г-жа Милева не отрича, че сега Туристическият дом е държавна собственост, но е категорична, че е изграден от ТД „Амбарица“ и дружеството има пълни основания да го стопанисва,  а БТС (гражданското сдружение „Български туристически съюз“), който през 2003 г. е получил някакви правомощия, се опитва силово да тури ръка върху обекта и в момента върши самоуправства.

Ние не можем да кажем каква точно е истината и какво е решението, „казусът“ не е лесен, но в едно сме категорични – Туристическият дом „Никола Габърски“ заслужава по-друга съдба, троянци и Троян също го заслужават. Г-жа Милева дава своя отговор, готови сме да дадем думата и на другата страна.  

– Това влизане във владение (на Туристическия дом от хората на БТС) не трябва ли да стане след предизвестие?
– Да. Съдът трябва да издаде решение на кого е. Но те ме карат аз да водя дела. Ще заведа дело като гражданско лице, че вечерта ни оставиха без достъп. Изключиха тока от ел. таблото, сложиха камери.

– И какво ще стане с дома в крайна сметка?

– Трябва да търсим някакъв начин да се действа законно. Ето го документа, според който нашите хора, троянци, са си купили имота и са започнали да строят дома.

– А може ли да се окаже, че целият този екшън е за добро?
– Не. Няма как да е за добро.

– За добро – имам предвид да бъде притиснат областния управител, държавата да си върне правомощията и да се играе на чисто.
– Да. Обаче има и друго – хората искат евтиното. Големият хотел на Къпинчо (частният „Къпина 1“ – бел. ред.) вече е затворен. Единствени на Къпинчо, които работим, сме ние. С треньорката на тази група ученици, които предстои да дойдат сега, работим от 8 години. Тя казва: аз не искам лукс. Туристическия дом е за такива неща, за социална дейност, за такова е и строен.

– А защо Общината не проявява интерес?
– Нямам представа. Чудя се, като БТС нямат лиценз от държавата, как Общината отпуска субсидия на техните дружества. Те нямат право. На какво основание Общината им отпуска, като са си дали обектите под наем. Всичките хижи са дадени под наем.

– Отпуска се субсидия на гражданска структура. Те са регистрирани като граждански сдружения, вършат някаква обществена дейност. И явно имат право на общинска субсидия.

– Ама нямат това право, защото нямат лиценза.

Факсимиле на съдебната регистрация на ТД „Амбарица“ в Регистъра за сдружения с нестопанска цел, 1991 г.
– Може би нямат туристически лиценз, но като гражданско сдружение си имат регистрация.
– Ние също имаме. Но на нас ни спряха субсидията.

– Защо?
– Това питам и аз. Откакто Донка Михайлова е кмет, ние субсидия не сме виждали.

– Аргументът?
– Че не сме имали договор с БТС. След като ни изключиха.

– А смятате ли, че би било добре Общината да си вземе обекта, да си е троянски – да се деактува от държавна в общинска собственост? Мисля, че ако има натиск в тази посока, може да се получи. Или ще стане по-лошо?
– По-лошо ще стане. С Резиденцията какво стана?!

– Продадоха я.
– Продадоха я за без пари, за 150 хил. лева.

Актуална гледка към Резиденцията в местността Къпинчо, Троян, 2023 г.
– Дали? Тогава (2019 г.) се казваше, че тази цена не е ниска тая, защото трябва голяма инвестиция след това.
– Аз бях управител там. 2011 г. приех от Дуца (Даниела Дочева). Резиденцията беше в разкошно състояние – отвън не гледай, говоря за вътре. Всичко беше запазено – персийски килими, кристали. По времето на кметовете Дилян Енкин и Минко Акимов хората го запазиха. Когато дойдоха изборите (през същата година), Недка Топалова – тогава тя беше зам.-кмет, поиска да отключа Резиденцията. Проблемен тогава беше само покривът, който течеше. Той трябваше да се оправи и Резиденцията можеше да функционира. Казаха, че пари за ремонта има. Но спечели Михайлова – и пари нямаше. Всичко се изнесе отвътре.

– Кой го изнесе? Продадоха ли го?
– Аз съм ревала, защото виждах какво става.

– Но след това имаше консенсус да се продаде.
– За да вземе обекта човекът, който трябва. 11 дка е  само земята. Човекът, който купи Резиденцията, е тукашен общински съветник.

– Как съветник? От Благоевград някаква фирма.

– Да, подставено лице.

– А кой е тоя съветник, който стои зад фирмата купувач?

– Троянец е.

– Какво е това, далавера с общински имот под носа на всички ни?
– Купена е на безценица, а новият собственик ще я продаде за милиони – само да му мине договорът, защото имаше клауза за колко години какво трябва да направи (и докога не може да  се продава). На този човек, който се яви да купува Резиденцията – аз работех в „Местни приходи“ до 2020 г. – дойде подставеното (троянско) лице и му декларира имота. Тогава ми светна какво е станало.

– Как да завършим? Какво ще стане с Туристическия дом?
– Ще се борим и ще си запазим собствеността. Защото това е на троянци и е строено от хората на Троян.

– Но ще бъде ли възродено?
– Ние хотел няма да правим. Икономическа дейност нямаме право да правим. Без проект няма да стане. Тука над 1 милион лева трябва да се вкарат.

– А иначе стабилна ли е сградата? Добре ли е строено?

– Да, стабилна е. Всичко е бетон.

– Да приемем, че се развият добре нещата и вие вземете обекта от държавата при едни чисти условия, но тогава всичко трябва да стане малко по-различно – по-модерно, по-уютно, по-направено? Защото не е редно да е така, както е в момента.
– Не малко. Много по-модерно! Ние имаме приятели, които биха застанали зад гърба ни.

– Друг начин е Общината да си го върне.
– Вече го казах – при този вариант ще стане по-зле.

– Ако решат да го продадат?

– Няма как да го продадат, защото е публична държавна собственост. С нея може само Министерският съвет да оперира. Заради това навремето направихме така – за да се запази имотът.

– А сега кои са най-близките действия?

– Ще видя какъв договор са ми изпратили за наем (от БТС). И искам да попитам откъде ми имат трите лични имена и ЕГН.

– А досега плащали ли сте им наем?
– Не, не сме им плащали наем. Никое дружество не е.

Туристическият дом „Никола Габърски“ в местността Къпинчо, Троян, 2023 г.
– А имало ли е договор за наем?
– При нас са се сключвали договори за безвъзмездно ползване, след това, през 2018 г., беше до изясняване на случая.

– Значи от БТС не могат да претендират за някакви финансови вземания със задна дата? Защото Ема Гатева така я вкараха в съда.
– Аз съжалявам, че тогава Ема тръгна против нас, не дойде в дружеството, да седне – Ненов още тогава щеше да й даде хижата. Защото тя е работила в дружеството, аз намирам документи – и никой нямаше да й иска да плаща.

– Значи все пак светъл лъч има? Няма да се давате?

– По никакъв начин.

– А знаете ли кои са хората, които дойдоха да ви изгонят от дома?

– Валентин Николов (който е и съветник на президента Радев), Васил Николов (назначен от председателя Венев за отговарящ за хижарската дейност и маркировките) и Радован Радованов.

– Те представиха ли се като хора на БТС, които идват да си влязат в правата. Легитимираха ли се?

– Не.

– И сега очаквате ли пак гости?
– Всеки ден очаквам. А си назначиха и охрана тука – двама троянци. Казват, че БТС нямат пари, а откъде вземат пари за охрана?   
 
(край)
 Интервю на Генадий Маринов


Венци Венев
Предстоящо

Очаквайте – другата гледна точка. Интервю с председателя на БТС Венци Венев, пристигнал специално в Троян, за да разясни своята позиция и позицията на ръководената от него организация по казуса с Туристическия дом в Троян и по други наболели въпроси, свързани със стопанисването на туристическите обекти и с организирания туризъм в България.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |