Валентина Милева: Вписахме БТС, мислехме – за добре (1)

* „Държавна собственост стана, по-точно ние го направихме, през 2003 г., дотогава бе собственост на самото дружество“
 * „Той ми каза: Тази организация (БТС) е паразитна и не бива да съществува“ * „Областният управител играе с тях. На 24 март са ходили при него и са казали, че съм ги посрещнала тук
 с пушки“
Интервю
Валентина Милева
В миналия брой очертахме ситуацията около чудесния някога, но от години тънещ в безвремие и застой Туристически дом „Никола Габърски“ на Къпинчо над Троян, обект с голям потенциал, голямо троянско богатство, обаче „затулен“, забатачен, неизползван във възможностите, които има (виж „БТС атакува (и) Туристическия дом“ – бел. ред.). По-долу ви представяме обещаното интервю с Валентина Милева, която е председател, от 2019 г., на троянското Туристическо дружество „Амбарица“ и стопанисва Туристическия дом. Г-жа Милева не отрича, че сега домът е държавна собственост, но е категорична, че е изграден от ТД „Амбарица“ и дружеството има пълни основания да го стопанисва, а БТС (гражданското сдружение „Български туристически съюз“), който през 2003 г. е получил правомощия, се опитва силово да тури ръка върху обекта и в момента върши самоуправство.

Ние не можем да кажем каква точно е истината и какво е решението, „казусът“ не е лесен, но в едно сме категорични – Туристическият дом „Никола Габърски“ заслужава по-друга съдба, троянци и Троян също го заслужават. Г-жа Милева дава своя отговор, готови сме да чуем и другите страни. 
 
 
– Нека започнем оттам – да поясните кое точно е вашето дружество ТД „Амбарица“, защото в Троян има още няколко и става объркване.
– Това е старото дружество от едно време, което е строило хижите в района. Нашето дружество „Амбарица“, както някои го казват – майката, през 2025 г. ще направи 110 години, основано е от Никола Габърски. Аз съм в дружеството вече 21 години. И имаме всички нужни регистрации, вкл. в Търговския регистър.

– Дружеството на Иван Ненов, Дилян Енкин?
– Точно така, това са хората, които продължиха, след комунизма вече, да водят дружеството и го запазиха до ден днешен. По тяхно време имахме същите проблеми. До 2015 г. председател беше Дилян Енкин, подаде си оставката, защото каза, че вече не издържа на това безумие в туризма, от 2015 г. председател стана Иван Ненов, а мен ме избраха за секретар на дружеството. Като почина Ненов, през 2019 г., бях избрана за председател.

– Колко членове има ТД „Амбарица“ в момента?
– 21 членове, като 4 от тях не са си заплатили членския внос, а са в Управителния съвет (УС) на дружеството, един от тях, Георги Георгиев, е дори в УС на БТС.

Туристическият дом „Никола Габърски“ в местността Къпинчо, Троян, 2023 г.
– От колко време дружеството стопанисва Туристическия дом?
– Откакто е построен. През 1966 г. е започнат строежът му, през 1970 г. е отворен.

– И оттогава е държавна собственост?
– Не, държавна собственост стана, по-точно ние го направихме, през 2003 г., дотогава бе собственост на самото дружество. Но имахме нотариален акт само за земята, че дружеството я закупува – 5 дка.

– А акт за собственост?
– Само на земята. Когато е започнато да се строи обектът, 1966 г., дружеството закупува 5 дка земя тук, на Къпинчо, и в акта пише: „Предоставя се на дружество „Амбарица“ за построяване на туристически дом“. Въз основа на този акт през 2003 г. вадим акт за публична държавна собственост, защото ние (дружеството) нямахме никакъв акт.

– Ама как е било ваше, а е станало на държавата?
– Ние го прехвърлихме на държавата.

– Грешка?
– Да, грешка е. Ние мислихме, че държавата е институцията, която ще запази обектите.

– Но тя го даде на БТС?
– Вписахме БТС в акта. Обектът си е в актива на дружеството. Всички обекти в Троян са в актива на дружеството: хижа „Амбарица“ – старата и новата, базата по ориентиране…

– С хижа „Амбарица“ е по-сложно.
– Не, тя също е строена от нашето дружество.

– Ако говорим за старата хижа, тя е правена по граждански начин, от един Хижостроителен комитет начело с Димитър Гимиджийски.
– Новата е правена по същия граждански начин, от дружеството – тогава то е наброявало 4 хиляди членове. Имало е финансова подкрепа и дарения от предприятия, но основното е от дружеството. То даже е теглило за строителството заем от банката. И за един месец са си върнали заема, намерих документи. Всичко си е троянско, всички обекти.

– И кога предоставихте Туристическия дом на БТС?
– Получихме писмо от Областната администрация: обекти в община Троян, които нямат актове за собственост, да подадат документи, за да им извадят акт за публична държавна собственост. Всички дружества си подадохме документите – първи бяхме ние, след това  ТД „Васильов“ и ТД „Балканска звезда“ в с. Чифлик. Вписахме БТС.
Мислехте – за добре.

– Вие вписахте БТС, а сега те искат да ви вземат обекта?
– Точно така. През 2014 г. станаха разправиите с БТС за хижа „Амбарица“ и по незаконен начин ни махнаха като членове на БТС, изключиха ни.

– Кого изключиха?

– Дружеството ни, ТД „Амбарица“.

– А сега член ли сте на БТС?
– Да, от 2020 г., когато председател беше Венци Росманов. Дотогава ние подавахме документи да ни включат и все ни отказваха, но той каза, че никой няма право да ни отстранява, защото това е дискриминация на дружествата. От 2014 г. до 2020 г. не сме били членове и през този период БТС прави така, че не ни внася отчетите – ние се отчитахме в Министерството на правосъдието и в НАП чрез БТС, което събира отчетите от всички свои дружества. Но ТД „Амбарица“ и ТД „Балканска звезда“ бяха елиминирани.

– С каква цел?
– Да вземат обекта, но не този (Туристическия дом)  – тогава ставаше въпрос да вземат хижа „Амбарица“.

– А каква е историята около хижа „Яворова лъка“, която сега пустее и се руши?
– Хижа „Яворова лъка“ през 2008 г. държавата отново я връща на БТС. Но те не са я декларирали в „Местни приходи“ да й плащат данъци. Досега те нямат деклариран имот, само една хижа – „Амбарица“ (новата). БТС няма никоя база декларирана в община Троян. Те нямат отчетната стойност.

– Значи от БТС разполагат с имоти, които не са техни – и ги дават ги под наем?

– Точно така. Това им е целта – да отдават под наем. А те нямат това право. Като не можеш да стопанисваш нещо, върни го на държавата – държавата ще си намери стопанин на този обект.

– Това ли е вашата теза за Туристическия дом „Никола Габърски“ на Къпинчо?
– Да, да се върне на държавата.

– А БТС какво искат?
– Обявиха, че ще го пуснат под наем. Но инвентарът в Туристическия дом е на дружеството. Как ще вземеш чужд инвентар? Но идват на 15 март – Венци Венев ме помоли да повикам всички председатели на дружества от общината и да направим работна среща. Аз се съгласих, дойдоха и Венци Венев води още пет човека свита. Това е сегашният председател на БТС, софиянец; предишният председател Венци Росманов, плевенчанинът, се отказа – той видя какво става. Сегашният има частна фирма – „Сивен“, за спортни дейности, което го вкарва в конфликт на интереси с БТС.

– И председателят Венци Венев, заедно с Георги Георгиев, са в основата на тези игри около базите тук?
– Да. Явно Георги е имал апетит за хижа „Амбарица“. Не съм го знаела. Четох едно интервю.

– Но вие не бяхте ли партньор с Георги?
– През 2019 г., когато почина председателят Иван Ненов, трябваше да направим общо събрание и да изберем ново ръководство. Избраха ме мен за председател, но тогава не избрахме секретар – звъннах в София и попитах дали не може без секретар в структурата и оттам отговориха, че може. Обаче грешката е, че аз не погледнах в нашия си устав, където пише, че дружеството трябва да се представлява от председател и секретар заедно. Членовете избраха Георги Георгиев в УС, но не са го избирали за секретар, аз го вписах като секретар, без членовете да знаят, той дойде и се съгласи – значи той още тогава е нарушил закона.

– Вие заедно сте го нарушили.
– Да, но ако е толкова честен, колкото казва, защо още тогава не предложи да направим ново общо събрание, да е както трябва. А той си премълча – и дотам.

– Но нали знаете какви слухове имаше в града за Туристическия дом? Че сте в сивата икономика, че няма правила.
– Ето го касовия апарат. Аз не мога да приема тук човек и да не му пусна документ. Приход – разход: всичко е водено, както трябва. При нас няма сива икономика и няма да го допуснем да има.

– А те какво искат сега?
– Да вземат обекта и да го дадат на техен си човек.

– Трябва да попитам и това – защо толкова години Туристическия дом стои на едно място. Има ли начин да тръгне нагоре? През 90-те години в Троян дойде инкогнито новоназначеният британският посланик Ричард Стаг, за една седмица, имах големия шанс и удоволствие да съм му домакин. Доведох го и тук, в Туристическия дом. Попита ме как е възможно това страхотно нещо и на такова страхотно място да стои в подобно състояние. Вие през годините може би сте го удържали да не грохне съвсем,  но усещането на троянци е, че сте го досъсипали.

– Не сме го развили, вярно е. Но не можехме да кандидатстваме по никакви проекти заради БТС. До 2010 г. държавата отпускаше на БТС някакви финанси. Направиха се и някакви злоупотреби – имаше голяма ревизия, оказа се, че БТС дължи над 1 милион и 700 хиляди на държавата.

– Значи, като член на БТС нямате право да кандидатствате с проекти, така ли да разбирам?
– Нямаме право. Единствено може държавата да отпусне пари на БТС. Но през 2018 г. държавата им спря лиценза.

– Т. е. те не могат да получат пари от държавата? Не е ли решението тогава БТС да бъде отстранено, държавата да си вземе имота и да го преотдаде? Вие бихте ли кандидатствали?
– Да, аз бих кандидатствала. Имам фирми и познати, които се занимават с проекти. Мога да кандидатствам и домът да се направи. Но сега, на мое място, бихте ли вкарали някакви пари, като не знаете какво ще стане утре? Запазихме дома, подписахме договор тогава (с БТС), за да може да се запази и да не го съсипят, през 2018 г., като се разбрахме да има подобрения – и ги има, ще ги видите. Казват, че искат документи. Аз документи няма да им дам, защото ги иска нелегитимен изпълнителен съвет на БТС в момента. Венев работи с два управителни съвета, единият от които е нелегитимен.

– А каква е целта?

– Да приватизира обекти. В Троянския Балкан те нямат нито една база, която да е построена от БТС. През 2014 г., когато са ни изключили (това го получаваме от бившия председател на БТС Удев), пишат, че ни освобождават от активи. Няма как да ни освободят, защото активите са на дружеството. Тези сега, на 15 март, идват с протокол да им предам имуществото, за да си го заведат. Как ще го предам, то не е тяхно! Беше уж да организираме работна среща. Идват: председателят Венци Венев, изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров и още хора с тях. На 25 март ме накараха да подпиша договор за един месец с БТС, не дружеството да подпише, а аз като физическо лице, да им плащам наем 60 лева. Каза ми го Васил Николов, който отговаря за хижарската дейност. Той разцепи дружествата в България. Поисках първо да покажа договора на адвоката си, Николов казва: трябва да го подпишеш сега и да го взема със себе си, иначе от утре почвам ремонт на дома.

– Те (БТС) какъв документ представят?
– Документ, че Туристическия дом е държавна собственост.

Факсимиле на акта за одържавяване на Туристическия дом, съставен на 19.11.2003 г.
– Ами те тогава могат и НДК така да си поискат?! Този документ означава, че Туристическия дом е на областния управител.
– Това е. С такъв документ идват, с такъв документ ходят по институциите. Искат да ми сменят партидата на ел. захранването, партидата на ВиК, които са на дружеството.

– Разбирам, че тук трябва да се намеси представителят на държавата в района – областният управител. Той какво прави?
– Нищо. Областният управител играе с тях. На 24 март са ходили при него и са казали, че съм ги посрещнала тук с пушки.

И те представят само този документ за държавна собственост ли? Къде пише, че домът е на БТС?
– Оригиналът е при нас, БТС дори нямат оригинал. Ние им предоставяме копие и те с него ходят..

– Областния управител е много важен играч в този казус. Да върнем малко до бившия областен управител Ирина Митева, която издаде една заповед, че отнема стопанисването на Туристическия дом „Никола Габърски“ от БТС. Тогава вие бяхте против.
– Бяхме, защото бяха изпратили писмата не на адрес, ние нищо не сме получавали и отпадна. След това поредният областен управител Мадлена Бояджиева, пак по същия начин, но тя каза, че сме заличени. Ние й пратихме документа, с удостоверението за актуалност, че сме действащи. Само съдът може да ни заличи. От БТС ми искат документите на дружеството – няма да им ги дам! Те за това се борят – да имат документите, за да могат да си оправят нещата.

– Виктор Стойчев, следващ областен управител, обаче е разбирал проблема?
– Да. Той ми каза: Тази организация е паразитна и не бива да съществува.

– И как ще се развият нещата?

– Ще заведа лично дело срещу Васил Николов и Валентин Николов от БТС за това, че когато дойдоха тук на 23 март, без да се обадят, започват да сменят ключалките на вратите. Попитах защо поне не са се обадили, отговорът: Защо да се обаждаме, ние сме си в имота. Смениха и ключа на входната врата. Ако бяхме отвън, не можем да влезем. Отвътре не бихме могли да излезем.

– Полиция викнахте ли?

– Да. На следващия ден.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |