БТС атакува (и) Туристическия дом на Къпинчо

* БТС и председателят Венев – явно апетитите са големи
  * Наблизо има друг троянски обект, стопанисван или по-точно казано съсипван от БТС – някогашната база на троянските ориентировачи, на няколкостотин метра от Туристическия дом. Който иска, нека отиде и види на какво е заприличала
Боят настана
Туристическият дом „Никола Габърски“, местността Къпинчо, Троян, 30 март 2023 г.
ПОМНИТЕ ЛИ: БТС СРЕЩУ ЕМА И ХИЖА „АМБАРИЦА“

ПОМНИТЕ ли какво се случи с хижа „Амбарица“, перлата на Троянския Балкан, троянската туристическа гордост, строена от троянци, с троянски средства и троянски ентусиазъм и любов, а после насила одържавена? Намери се едно троянско момиче, Ема Гатева, която направи невъзможното и върна към живот забатачената и съсипана хижа. И тогава БТС (Български туристически съюз) – някаква неясна структура със статут на обикновено гражданско сдружение, което обаче се е обявило за правоприемник на някогашното държавно БТС и кой знае защо до ден днешен се разпорежда с държавни имоти (хижи и други) за милиони левове (явно някой в държавата го допуска/затваря си очите за този абсурд, защо е друг въпрос) – се опита да изгони Ема. И предяви иск за десетки хиляди левове наеми, без да се съобразява с основното – че хижарката инвестира много повече хиляди и възроди хижата, върна я към същината й, върна я на туристите. Последва едно грозно и тежко няколкогодишно съдебно дело, което БТС изгуби на всички инстанции. Даже нещо повече – в хода на делото се оказа, че БТС не притежава никакви доказателства/документи за предоставяне (от държавата) на хижа „Амбарица“ и години е прибирала наеми неправомерно.

НОВАТА АТАКА: БТС СРЕЩУ „НИКОЛА ГАБЪРСКИ“

СЕГА същото това БТС се опитва да тури ръка на Туристическия дом „Никола Габарски“ на Къпинчо над Троян. Ситуацията не е съвсем същата като с хижа „Амбарица“ и сегашният стопанин на атрактивния туристически обект – Валентина Милева, председател на троянското Туристическо дружество „Амбарица“ (старото троянско туристическо дружество, дружеството майка, от което в по-ново време се нароиха още няколко и чийто дългогодишен секретар бе известният троянски спортен деятел Иван Ненов, а дългогодишен председател – бившият троянски кмет инж. Дилян Енкин, дружеството, което със собствени сили и средства строи Туристическия дом и дълги години го притежава и стопанисва – бел. ред.), не успя да го възроди. И за годините, които го стопанисва, тази чудна наша туристическа придобивка, която бе гордост за Троян и радваше всички ни, по-скоро вегетира и е полузабравена. Така е. 
 
НО БТС се опитва да изгони хората на ТД „Амбарица“ и да тури ръка върху Туристическия дом (за който през 2003 г. държавата му дава правомощия) не от чисти подбуди, това е сигурно. Вероятно има някоя наша фирма и наш човек, които се гласят за наематели. Зад всичко това пък стои избраният наскоро нов председател на БТС Венци Венев (собственик на фирмата за спортни стоки и услуги „Сивен“), и до него една местна фигура – Георги Георгиев от с. Черни Осъм, който е член на ръководството на БТС и бе в основата на атаката срещу Ема Гатева, а сега, нищо че е член и на ръководството на ТД „Амбарица“, атакува „своите“ хора и иска да ги изгони от Туристическия дом.

КАМЕРА, НОВА КЛЮЧАЛКА И ОХРАНА

АТАКАТА на БТС срещу Туристическия дом в Троян е безмилостна. Преди десетина дни хора на съюза нахлуват в дома, сменят ключалката на външната врата, монтират камера за видеонаблюдение в централното фоайе и назначават охранител – действия, които се квалифицират като самоуправство, но на тях явно не им пука, явно апетитите към обекта са големи. По подобен начин се опитаха да действат и на хижа „Амбарица“.

КАКВО Е РЕШЕНИЕТО?

Съсипията на базата на ориентировачите е очевадна, Къпинчо, Троян, 2023 г.
НАБЛИЗО има друг троянски обект, стопанисван или по-точно казано съсипван от БТС – някогашната база на троянските ориентировачи, намираща се на няколкостотин метра от Туристическия дом. Който иска, нека отиде и види на какво е заприличал тази иначе добра като архитектура и локация сграда – руини, грозни гледки, разпад, мръсотия, накратко срам, голям срам! Така че БТС не е решение, БТС е проблем. Решението би могло да дойде, ако държавата (Туристическият дом е одържавен през същата 2003 г.) в лицето на нейния наместник за област Ловеч, т. е. областният управител, си влезе в правомощията, възстанови правата на държавата над обекта и след това намери читав наемател, с конкурс, разбира се. Има и друг вариант, но той като че ли не вълнува троянската управа – Община Троян да си поиска обекта и той да бъде деактуван от държавна в общинска собственост. Не е невъзможно… (но пък тук изниква въпросът ако Общината си го вземе, какво – нали т. нар. Резиденция, друг атрактивен имот на Къпинчо с голям туристически потенциал, бе общински, след това, през 2019 г., бе продаден на някакво неясно софийско дружество уж с добрите намерения да се възроди и да се превърне в хотел, а днес продължава да тъне в занемара – бел. ред.).

Генадий Маринов

Валентина Милева
Бел. ред. Очаквайте интервюто ни с председателката на ТД „Амбарица“ и стопанка (от години и в момента) на Туристически дом „Никола Габърски“ Валентина Милева. Разговаряхме на място – в Туристическия дом, видяхме и монтираната камера, сменената ключалка и разхождащия се пред сградата охранител.

 

1 Коментара:

Наблюдател каза...

В зората на демокрацията, кръчмата на туристическия беше много вървежна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |