Инж. Мариян Данчев: Очевидно обаче тук играта е друга

* „Повечето хора просто желаят нормална и качествена услуга, срещу съответната цена, която биха заплащали. Мисля, че в конкретния случай едва ли проф. Костов очаква да получава вода от местното ВиК дружество безплатно, нещо, което се вменява от позицията на г-н Гечев“

инж. Мариян Данчев
Тема с продължение

След като управителят на троянския воден оператор „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев изказа становището си по казуса за недостига и лошото качество на питейната вода в мах. Бонковски дол на кв. „Кнежки лъг“ в Троян и по обвиненията за случващото се към кмета, Общинския съвет и  и водното дружество и неговия шеф, направени от собственика на имот в махалата проф. Коста Костов (виж „150 години без вода“ – бел. ред.) и върна топката в полето на собствениците (виж „Инж. Тонимир Гечев: Не може едни да плащат, други не“ – бел. ред), сега думата взе общинският съветник инж. Мариян Данчев. Който до голяма степен се солидаризира с казаното от проф. Костов и видя проблема във „ВиК Стенето“ ЕООД и лично у управителя, отговорни за „неизпълнение на решения на Общинския съвет и по точно за неизпълнение на „Програмата за водоснабдяване на малките населени места“, която програма Общинския съвет в Троян приема още преди години под давлението и жалбите на граждани засегнати от проблемите на водоснабдяването“. Като съветник инж. Данчев от години работи по проблемите на водоснабдяването в община Троян и е сред най-подготвените и ангажирани с темата в местния парламент.
Т21

ДАЛИ когато инж. Гечев отиде при хирург или друг лекар, има нужните компетентности по здравеопазване или просто му се доверява и разчита здравословният му проблем да бъде решен?

ВЗЕМАМ отношение по темата като гражданин и като общински съветник, който няколко години слуша подобни оправдания и извинения относно различни проблеми, касаещи ВиК сектора в общината ни, които от техническа гледна точка имат съвсем лесни решения… но не се решават! Неведнъж е правен опит да бъде прехвърляна вината върху гражданите, които, видите ли, искат да ползват услугите на ВиК дружеството без да плащат за това. Подобно обвинение наскоро бе отправено и към жителите на кв. „Попишка“, където определено проблемите остават и според ВиК дружеството и общинската администрация (Община Троян) виновни за това са си самите граждани, които не искали да си изградят водомерни шахти. Възможно е и да има такива граждани, но съм убеден, че повечето хора просто желаят нормална и качествена услуга, срещу съответната цена, която биха заплащали. Мисля че в конкретния случай едва ли проф. Костов очаква да получава вода от местното ВиК дружество безплатно, нещо, което се вменява от позицията на г-н Гечев.

УВАЖАЕМИ, нека не бъркаме демокрацията с охлокрация („охлокрация“ буквално означава „диктатура на тълпата“)! Управленските решения, касаещи общата собственост, не се вземат от едни или други граждани, според това което им „кефне“, защото същите тези граждани са избрали свои представители, които в съответните управленски органи компетентно и отговорно да управляват собствеността им. По отношение на „ВиК Стенето“, положението е кристално ясно, орган на неговото управление се явява Общински съвет Троян, който назначава управител, който управител е длъжен да се съобразява и привежда в изпълнение (без значение дали му се иска или не) решенията на колективния орган на местното самоуправление. Обяснявам подробно ситуацията, защото много често тя не се разбира, като лековато се хвърлят негативите върху кмета на общината, който принципно представлява изпълнителната власт и може да бъде обвинен, ако не е изпълнил решенията на Общинския съвет. В случая се касае за нещо друго, за неизпълнение на решения на Общинския съвет и по точно за неизпълнение на „Програмата за водоснабдяване на малките населени места“, която програма Общинският съвет в Троян приема още преди години под давлението и жалбите на граждани, засегнати от проблемите на водоснабдяването.

МНОГОКРАТНО и по различни начини инж. Гечев възпрепятства през годините решаването на посочените в програмата проблеми, като ни обяснява колко сме некомпетентни по темата и общински съветници, и администрация, и граждани. Но, г-н Гечев, ние нали затова сме Ви поставили за управител на нашата обща собственост! И ако без съмнение сте човекът в общината, който има най-големи компетентности в сектора – и технически и юридически, защо не ги използвате за решаване на проблемите на хората? Нали точно затова получавате и доста тлъстичка заплата като управител.

АКО ИМАШЕ разбирателство от страна на г-н Гечев, много от проблемите на гражданите, касаещи ВиК проблемите в общината ни, можеха да бъдат решени през последните години. Пари за това има достатъчно, тъй-като по сметките на „ВиК Стенето“ ЕООД и към момента има над 1 млн. лева, които управителят не желае да използва за разрешаване на същите тези проблеми. Всеки може да си направи сметка, че само от инфлацията за 2022 г. сме изгубили 100-200 хил. лв. Очевидно обаче тук играта е друга, защото при евентуалното и все по-сигурно напоследък одържавяване на дружества от типа на нашето, тези пари, които на практика са на всички нас, ще станат собственост на държавното ВиК, което веднага ще бъде прехвърлено на частен субект и парите прибрани от него!

13 април 2023 г.
С уважение:
инж. Мариян Данчев, общински съветник

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |