150 години без вода

* „От една година новият, вече поостарял хидрофор, чака да бъде въведен в експлоатация, време, през което двадесетина къщи по улицата са без течаща вода“

проф. Коста Костов
Сблъсъци
Авторът – проф. Коста Костов, никак не е случаен, голямо име в родната пулмология (диагностиката и лечението на заболявания на белите дробове и дихателните пътища). И няма как да отдадем този му стряскащ текст, публикуван на 9 април в профила му във фейсбук, единствено на емоцията и личната заинтересованост, макар че със сигурност има и от това. Столичанинът проф. Костов, който от години има къща в троянския кв. „Кнежки лъг“ (мах. Бонковски дол), споделя за един сериозен проблем – двадесетина къщи в квартала са без течаща вода, а изграденият преди година нов хидрофор кой знае защо не се въвежда в експлоатация; и междувременно водоподаването е от каптаж, „който е саниран с… хлор“, в него „плуват умрели плъхове и игриви змии“  и водата „ухае зловещо на хлор“. Професорът вини за случващото се общинската управа и основно кмета, като приканва „всички троянци, които милеят за съдбата на своите съграждани, да споделят този текст, а журналистите от местния вестник – да го публикуват“. Разбира се, даваме думата на проф. Костов, като очакваме разяснения от ответната страна (общинската управа); ще потърсим и мнения на съкварталци.
Т21
ТОВА е новият хидрофор на ул. „Стойчо Комитата“ в мах. Бонковски дол, кв. „Кнежки лъг“, гр. Троян. В тази махала от 17 години имам скромна, близо 150-годишна къща, която ползвам периодично и се гневя на общинското безхаберие.

ОТ ЕДНА година новият, вече поостарял хидрофор, чака да бъде въведен в експлоатация, време, през което двадесетина къщи по улицата са без течаща вода и се снабдяват с вода от каптаж, който се санира с...хлор, а във водата на каптажа плуват умрели плъхове и игриви змии. Точно така – водата от крановете на чешмите в къщите, в които растат и деца, ухае зловещо на хлор. С тази вода се мият съдове, а ако остане малко, може да стигне и за едно телесно преплакване, вкл. на деца. Не че жителите от горната част на улицата в тази троянска махала (Бонковския дол) не са свикнали на оскъдна хигиена. Така са от близо 150 години, откак съществува махалата. Т. е. прескочили са един век и са преполовили втория.

На преден план – новият хидрофор в Бонковския дол, който от година чака да бъде въведен в експлоатация
ПОСТРОЕНИЯТ преди една година нов каптаж струва няколко десетки хиляди лева, предаден от фирмата изпълнител на Общината, но Общинският съвет, кметът Донка Михайлова и управителят на общинската фирма „ВиК Стенето“ (инж. Тонимир Гечев) нехаят за проблема и хигиената на жителите на махалата, а това вече започва да смърди на безхаберие и безчовечност.

ОБЕЩАВАМ, че този пост ще публикувам периодично до местните избори и ако хидрофорът не проработи до края на м. април, ще дойда в Троян в изборния ден на местните избори, ще агитирам и гласувам по съвест срещу настоящата кметица, за да отговоря на очакванията на моите съмахленци, които вчера ме посрещнаха с натрупан гняв срещу кметското безхаберие и с отправени към мен надежди за спасение. Приканвам всички троянци, които милеят за съдбата на своите съграждани, да споделят този текст, а журналистите от местния вестник – да го публикуват.

ЗА КМЕТА Донка Михайлова, чийто сайт изобилства от информация за успешна управленска кариера, бих перифразирал Гюстав Флобер: когато почестите изобилстват, нещо в работата липсва.

8 април 2023 г.
проф. Коста Костов, във фейсбук
 
Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |