Инж. Тонимир Гечев: Не може едни да плащат, други не

* „А дали софиянецът проф. Коста Костов заплаща услугата „доставка на вода“ на ВиК оператора „Софийска вода“ АД в дома си в столицата?“, пита управителят
 на „ВиК Стенето“ ЕООД

инж. Тонимир Гечев
Право на отговор
 
Именитият столичен медик проф. Коста Костов, който от години има къща в троянския кв. „Кнежки лъг“, мах. Бонковски дол, хвърли истинска бомба с гневния си пост във фейсбук, препубликуван по апела на автора и в Т21 (виж „150 години без вода“ – бел. ред.), в който винеше кмета на Троян, троянския Общински съвет и упраавителя на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД (инж. Тонимир Гечев) за лошото качество и недостига на питейна вода във въпросната махала. Според проф. Костов причината е в „замразеното“ пускане в експлоатация на построения от Община Троян нов хидрофор, за което виновниците са вече споменатите (кметът, Общинският съвет и управителят на „ВиК Стенето“). По-долу ви представяме отговора на управителя на водното дружество инж. Тонимир Гечев, изпратен до Т21, който хвърля по-различна светлина върху проблема, с други думи – казва ни, че в случая виновни са… оплакващите се.
Т21
УВАЖАЕМИ г-н Маринов, във в-к „Троян 21“ публикувахте статия на проф. Коста Костов от неговата фейсбук страница, в която се обвиняват Общинският съвет, кметът на община Троян и управителят на „ВиК Стенето“ ЕООД (Троян) в безхаберие и безчовечност по проблем, по който авторът няма компетентност и разбиране.

ПОЯСНЕНИЯТА. През 60-те години на миналия век се водоснабдява ул. „Стою Комитата“ от местен каптаж и резервоар към него като част от водоснабдяването на община Троян. През 80-те години на миналия век част от същата улица се присъединява към водопроводната мрежа на град Троян и ползвателите на услугата „доставка на вода“ я заплащат на ВиК оператора (споменатото общинско дружество „ВиК Стенето“ ЕООД – бел. ред.), а високата част на улицата с 14 къщи, включително и тази на проф. Костов, остават захранени с питейна вода от местния каптаж и резервоара към него, като сами си поддържат водопроводната мрежа и не заплащат услугата „доставка на вода“. Проблемите с водоснабдяването (в този участък) започват преди десетина години, когато се занемарява поддръжката на каптажа и резервоара от ползвателите му.

На преден план – новият хидрофор в Бонковския дол, който от година чака да бъде въведен в експлоатация
ОБЩИНА ТРОЯН предприема действия по този проблем като изгражда хидрофорна система, с която да се добавят необходимите количества във водопроводната мрежа. През 2022 г. хидрофорната инсталация е завършена и въведена в експлоатация от РДНСК Ловеч и предадена на „ВиК Стенето“ ЕООД. А системата не работи в момента, понеже никой от собствениците на тези 14 къщи до момента не си е изградил водомерна шахта и водомерен възел и не си е открил партида във „ВиК Стенето“ ЕООД. И няма как част от къщите по улицата (ул. „Стою Комитата) да бъдат потребители на ВиК оператора и да заплащат услугата „доставка на вода“, а другата част да ползват водата безвъзмездно, каквото е искането на проф. Костов?!

А ДАЛИ софиянецът проф. Коста Костов заплаща услугата „доставка на вода“ на ВиК оператора „Софийска вода“ АД в дома си в столицата?
12 април 2023 г.
инж. Тонимир Гечев, 
управител на „ВиК Стенето“ ЕООД, Троян  
 
Още по темата:

2 коментара:

Danchevi каза...

Дали когато г-н Гечев отиде при хирург или друг вид лекар има нужните компетентности по здравеопазване или просто му се доверява и разчита здравословния му проблем да бъде решен?
Вземам отношение по темата като гражданин и като общински съветник, който няколко години слуша подобни оправдания и извинения относно различни проблеми касаещи ВиК сектора в общината ни, които от техническа гледна точка имат съвсем лесни решения,…. но не се решават! Не веднъж е правен опит да бъде прехвърляна вината върху гражданите, които видите ли, искат да ползват услугите на ВиК дружеството без да плащат за това. Подобно обвинение на скоро бе отправено и към жителите на кв. Попишка, където определено проблемите остават и според ВиК дружеството и Общ. администрация виновни за това са си самите граждани, които не искали да си изградят водомерни шахти. Възможно е и да има такива граждани, но убеден съм, че повечето хора просто желаят нормална и качествена услуга, срещу съответната цена, която биха заплащали. Мисля че в конкретния случай, едва ли д-р Костов очаква да получава вода от местното ВиК безплатно, нещо което се вменява от позицията на г-н Гечев.
Уважаеми, нека не бъркаме ДЕМОКРАЦИЯТА с ОХЛОКРАЦИЯ, охлокрация буквално означава -диктатура на тълпата! Управленските решения, касаещи общата собственост не се вземат от едни или други граждани, според това което им „кефне“, защото същите тези граждани са избрали свои представители, които в съответните управленски органи компетентно и отговорно да управляват собствеността им. По отношение на ВиК „Стенето“, положението е кристално ясно, орган на неговото управление се явява Общински съвет гр. Троян, който назначава управител, който управител е длъжен да се съобразява и привежда в изпълнение/ без значение дали му се иска или не/ решенията на колективния орган на местното самоуправление. Обяснявам подробно ситуацията, защото много често тя не се разбира, като лековато се хвърлят негативите върху кмета на общината, който принципно представлява изпълнителната власт и може да бъде обвинен ако не е изпълнил решенията на общинския съвет. В случая се касае за нещо друго, за неизпълнение на решения на общинския съвет и по точно за неизпълнение на „Програмата за водоснабдяване на малките населени места“, която програма Общинския съвет в Троян приема още преди години под давлението и жалбите на граждани засегнати от проблемите на водоснабдяването.
Многократно и по различни начини г-н Гечев възпрепятства през годините решаването на посочените в програмата проблеми, като ни обяснява колко сме некомпетентни по темата и общински съветници, и администрация, и граждани! Но г-н Гечев, ние нали затова сме ви поставили за управител на нашата обща собственост! И ако без съмнение сте човекът в общината, който има най-големи компетентности в сектора, и технически и юридически, защо не ги използвате за решаване на проблемите на хората? Нали точно затова получавате и доста тлъстичка заплата като управител?

С уважение: Мариян Данчев

Danchevi каза...

Ако имаше разбирателство от страна на г-н Гечев много от проблемите на гражданите касаещи ВиК проблемите в Общината ни можеха да бъдат решени през последните години. Пари за това има достатъчно, тъй-като по сметките на ВиК „Стенето“ и към момента има над 1 милион лева, които управителя не желае да използва за разрешаване на същите тези проблеми. Всеки може да си направи сметка, че само от инфлацията за 2022 г. сме изгубили 100 -200 хиляди лева. Очевидно обаче тук играта е друга, защото при евентуалното и все по сигурно напоследък одържавяване на дружества от типа като нашето, тези пари, които на практика са на всички нас, ще станат собственост на държавното ВиК, което веднага ще бъде прехвърлено на частен субект и парите прибрани от него!
Мариян Данчев

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |