Държавата си взе Туристическия дом на Къпинчо

* Със заповед на областния управител Ирина Митева атрактивният имот бе иззет от ТД „Амбарица” на Иван Ненов; обжалването не хвана ред, ЛАС потвърди
Имоти
Туристическият дом "Никола Габърски" в местността Къпинчо над Троян,  юни 2016 г.
СЪС СВОЕ РЕШЕНИЕ от м. януари 2016 г. Ловешкият административен съд (ЛАС) е отхвърлил жалбата на троянското Сдружение „Туристическо дружество „Амбарица”, представлявано от Валентина Милева и Иван Ненов като председател, срещу заповед на областния управител на Ловеч Ирина Митева от м. декември миналата година (зап. № РД-08-82/07.12.2015). Заповедта е за изземане от дружеството на Туристическия дом „Никола Габърски”, който се намира в местността Къпинчо над Троян и е публична държавна собственост.

ПРИЧИНАТА за отхвърлянето е формална – че жалбата не е внесена в законно установения срок (обжалваната заповед е връчена на представител на сдружението на 19 декември м. г., а обжалването е направено на 4 януари, макар че визираният в чл. 60, ал. 4 от Административно-процесуалния кодекс срок за подобни обжалвания е 3-дневен). Резултатът е, че Туристически дом „Никола Габърски” вече е под прякото разпореждане на областния управител г-жа Митева.

ЗАЩО отделяме такова внимание на един административен спор? Причината е пределно ясна – защото се касае за един изключително атрактивен троянски имот, който от доста години вече стои като паметник на нечие безхаберие, а би могъл да носи ползи и престиж на Троян. И че към него има претенции едно дружество, което не развива дейност и очевидно няма сили за подобна задача – да върне към живот този емблематичен туристически обект. Става дума за същото дружество, което дълги години бе единственото в Троян и развиваше богата дейност, но през 90-те години тръгна надолу, повечето от неговите бази бяха занемарени, отписано бе от регистрите на БТС и в крайна сметка доведе до разцепление на туристическата общност в Троян и създаването на две нови троянски туристически дружества; дълги години председател на ТД „Амбарица” бе бившият кмет инж. Дилян Енкин, а секретар – сегашният председател Иван Ненов, и именно при тяхното ръководство се стигна до описаното положение.

На входа на Туристическия дом стои барелеф на Никола Габърски
КАКВО се случва в момента с Туристическия дом на Къпинчо, носещ името на основоположника на организираното туристическо движение в Троян Никола Габърски? Според цитираното решение на ЛАС имотът, както вече споменахме, би трябвало да е под прякото разпореждане на областния управител. А по наша информация към обекта имат интерес и двете споменати нови троянски туристически дружества; но дали те имат силите да го стопанисват и възродят, не се знае.

СЛУЧВАЩОТО се с Туристическия дом „Никола Габърски” насочва вниманието към други два още по-занемарени имота на Къпинчо: държавният „Къпина 2” – комплексът, който бе ремонтиран основно преди години и щеше да се използва за социален почивен дом, но и до днес е с хлопнати кепенци; и общинският, известен като Резиденцията – който се разпада пред очите ни и вече трето поредно кметско ръководство няма идеи за него. Тяхната съдба има и някогашната кокетна база на ориентировачите, която буквално се разкапва. Има ли шанс за всички тези обекти, а и изобщо за парк „Къпинчо”, тази невероятна природна екстра на Троян?! Дано!

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Добре де, а става ли ясно какво ще е бъдещето на този туристически дом?

Анонимен каза...

Хич не съм учуден от мълчанието по тази тема.
Един от няколкото по рода си паркове в България...
Олицетворение на всичко в РЕкомунизирана България !

Анонимен каза...

Нищо няма и сега да се случи! Какворо до сега тайов и поске с нов стопанин. Жалко

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |