Донка Михайлова: „Пак искат да ни национализират“

* Нов законопроект предвижда одържавяване на ВиК сектора в страната, Троян потърпевш * „Влизам в битката за отстояване на интересите на троянци и на конституционните права на местното самоуправление. Разчитам на подкрепа“, заяви градоначалникът
Тема с продължение
ЕДИН гневен пост на кмета Донка Михайлова в профила й във фейсбук на 13 април напомни, че напъните за национализация на ВиК сектора у нас, в частност на троянското общинско водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД, продължават с пълна сила и въпреки обещанията/лъжите, включително на най-високо управленско ниво, се очертава сериозната заплаха да добият законодателен/ задължителен характер. Ето кметските редове: „Пак искат да ни национализират управлението, стопанисването и експлоатацията на ВиК системите. Пак Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува (на 11 април) „по терлици” проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. Министър Шишков не спази обещанието си пред ръководството на Националното сдружение на общините в Република Българи (НСОРБ) да създаде работна група с участието на общини и държава за предварително обсъждане на законопроекта. Не се съобрази със становищата на общините, на омбудсмана, на КЕВР, на Асоциация „Води”, на голямата част от експертите и гражданите. За троянци законът означава поне две неща – рязко повишаване на цената на ВиК услугите и трайно намаляване на инвестициите за поддържане на ВиК системата. За страната ни – нарушаване на конституционния принцип за равноправно третиране на държавна, общинска и частна собственост и на правата на органите на местното самоуправление“. Финалните думи на г-жа Михайлова са призивни и категорични: „Влизам в битката за отстояване на интересите на троянци и на конституционните права на местното самоуправление. Разчитам на подкрепа“.
***

СИТУАЦИЯТА е такава, казвано е и доказвано неведнъж  – клекне ли Троян на натиска и допуснем общинското „ВиК Стенето“ ЕООД да се влее в държавния воден холдинг, т. е. допуснем ли национализацията на общинския воден сектор, негативните ефекти, ощетяващи троянци, ще са в няколко посоки. Първо – автоматично цената на водата ще скочи с около 1 лев/ куб. м и ще достигне ловешкото (холдингово) ниво. Второ, но не по значение и свързано с първото – общинската собственост на дружеството ще бъде одържавена, т. е. ще ни бъде отнета в полза на държавата (можем да го наречем и експроприация – бел. ред.). Трето – „отпушването“ на европейските водни инвестиции в Ловешка област, които сега, поне така се твърди, макар че едва ли е съвсем вярно, били „запушени“ от троянския отказ за вливане в държавния холдинг, няма да ни донесе ползи, тъй като европейските субсидии ще се насочат към най-слабите звена, а отличникът в сектора (Троян), който от две десетилетия и горница ежегодно инвестира немалко собствени средства в развитието на общинската ВиК структура, ще бъде ощетен заради слабаците.

ДА ПРИПОМНИМ и друго – обичайният аргумент за натиск за национализацията е обвързването й (на национализацията, за благозвучно я наричат консолидация) с европейските субсидии, което било изискване на ЕС. Да, ама в края на миналата година г-жа Михайлова, в качеството си на зам.-председател на НСОРБ и представител на сдружението в Комисията за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), чрез която се осигуряват европейските средства за подобряване на водната инфраструктура у нас, участвала в заседание на новоназначения състав на комисията, на което се обсъждал подготвяният Законопроект за водоснабдяването и канализацията и там чула нещо неочаквано и стряскащо. Ръководителката на Управляващия орган на ОПОС у нас Галина Симеонова уточнила, че „от национално ниво преди 10-12 години е излязло решението за консолидиране на сектора“ и съответно за лишаването от европейско финансиране“ (виж „Кой (ли) ни натиска за национализация на ВиК дружествата?“ – бел. ред.). Тоест не на ЕС, а наша, родна, е идеята за тотално одържавяване на ВиК сектора в България; а защо, не е трудно да се досетим – в сектора има и ще има много (европейски) пари и апетитите за усвояване не са никак малки.

И ОЩЕ едно припомняне. Чест прави на троянските власти (кмет, общинска администрация, местен парламент, местни партийни структури, ръководството на водното дружество), че последователно и единно вече десетилетие и горница отстояват общинския статут на „ВиК Стенето“ ЕООД; въпреки натиска, достигащ на моменти до твърде директни и груби проявления, примерно – през 2016 г. тогавашният областен управител на Ловеч Ирина Митева обяви, че Община Троян се опитва да извива ръце и да нагнетява напрежение (виж „Държавата обяви война на Троян!“ – бел. ред.). Предприет бе и един превантивен ход – основните ВиК съоръжения бяха извадени от капитала на водното дружество и присъединени директно към активите на Община Троян, т. е. при евентуалната национализация на ВиК сектора тази немалка общинска собственост да си остане наша, троянска.    
 
Генадий Маринов
Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |