Конак и памет

* „Като неделима част от постоянните експозиции на Музея на занаятите Конакът поддържа жив историческия спомен за миналото на града, осигурявайки фактографска плътност на въздействената експозиция в основната сграда, посветена на развитието на традиционните народни занаяти в Троян и в Централния Балкан като цяло“

проф. д-р Вера Бонева
Другите за нас
Всички троянци знаем тази сграда, а гостите ни й се дивят – на нея и на целия музеен комплекс (Музея на занаятите), чиято съставна част е. Бившият турски Конак, една от малкото оцелели сгради след опожаряването на Троян от турците през 1877 г., използвана за различни цели в по-ново време, реставрирана, а от началото на 70-те години приобщена към музея, съдържаща днес две ценни музейни експозиции – на възрожденската история на Троян и на произведения на най-значимите троянски художници. Една сграда, завършваща архитектурно и смислово музейния ансамбъл. За стойността на тази сграда и за важността й за Музея на занаятите говори известната историчка, университетски преподавател и музеолог проф. д-р Вера Бонева.Т21
ПРЕЗ ЕПОХАТА на османското владичество конакът е резиденцията на административните власти. Поради продължителната употреба на думата, тя се е превърнала и в символ на самите местни институции. По разбираеми причини конакът не се е ползвал с много висок авторитет сред българите. Намиращи се в централните части на градовете, конаците по правило стават жертва на урбаинистичните процеси след Освобождението. Има обаче няколко оцелели през времето и музеефицирани в наши дни сгради от този тип - Велико Търново, София, Троян, Етрополе.
 
Конакът днес
КОНАКЪТ в Троян е изграден със средства и труд на българите в планинското селище във връзка с обявяването му за град през 1868 г. Той е единственото масивно здание в Троян, оцеляло от пожарищата на Руско-турската война от 1877/78 г. През 1969 г. е идентифициран като недвижима културна ценност с местно значение. Това обаче не го поставя на второстепенна позиция в сравнение с другите два споменати конака (Учредителното събрание във Велико Търново и Двореца в София), които са претърпели много промени във външния си вид и във вътрешната си архитектура от 1878 г. насам.

ПО ОТНОШЕНИЕ на Конака в Троян също са предприети реставрационни действия. Това става след тежка битка срещу идеята за събарянето му с цел построяването на "модерен" хотел в сърцето на историческото градче. Реставрационните дейности са осъществени през 1969-1970 г. и след това той е приобщен  към структурата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Сградата е общинска собственост и се поддържа в изрядно състояние, за което свидетелстват актуалните снимки, които съм приложила.

ОТ 1970 Г. до момента Музеят на занаятите поддържа експозиции в Конака, които са интегрална част от цялостния наратив за стопанското, социално, образователно и културно развитие на Троян и региона. До началото на 90-те години на миналия век на втория етаж е съществувала  експозиция „Работническо и революционно движение в Троян и Троянския край“, която е закрита по инструкция на тогавашното ръководство на Министерството на културата. От 2010 г. на същото място е подредена постоянна експозиция, представяща творчеството на водещи троянски художници.

С КЛАСИЧЕСКИ музейни методи на първия етаж е реконструирано историческото развитие на града от създаването му до Освобождението от османска власт. 60 движими културни ценности придават автентичен дух на разказа, който се подсилва от реконструкцията на затворническа килия – познато обиталище на редица бунтовници срещу османското владичество и герои от Априлското въстание и Освободителната война. Изключително важното място на Троянския край в комитетската мрежа на Васил Левски и в хода на Освободителната война е показано по убедителен начин.

Гледка от експозицията в Конака, първи етаж
Гледка от експозицията в Конака, втори етаж
КАТО НЕДЕЛИМА част от постоянните експозиции на Музея на занаятите Конакът поддържа жив историческия спомен за миналото на града, осигурявайки фактографска плътност на въздействената експозиция в основната сграда, посветена на развитието на традиционните народни занаяти в Троян и в Централния Балкан като цяло. Излизайки от срещата си с Троянското възраждане в Конака, посетителят попада под художественото въздействие на два монументални паметника – на Захарий Стоянов – спасил се именно в Троянския Балкан след кървавата вакханалия на Априлското въстание, както и паметника на Ботевия четник Димитър Икономов – Димитриката. Така, представата за ролята на града в националния развой става отчетлива, естетически извисена и трайно запомняща се.

НАСТОЯЩАТА музеоложка импресия е резултат от последната ми среща „на живо“ с Троянския музей - на 7 юли т. г. Спокойният неделен ден ми даде възможност да се взра в повече детайли на пространствата, които са ми добре познати. Да се насладя на красотите на троянската керамика. Да попия много ново знание от беседата на директорката Елеонора Авджиева - както за политическото и административно минало на града, така и за художествените му традиции. Позволявам си да споделя част от снимките на Конака, който беше основен обект на моя интерес в приятния юлски ден. Осмелявам се и да кажа за пореден път, че разпознаваемостта на Музея на занаятите в национален план е обективен резултат от съчетанието на респектиращо културно наследство, професионализъм на музейните специалисти и несекваща грижа от страна на Общината, чиято сграда (май не случайно) е разположена лице в лице срещу стария турски Конак.

КАТО ИЗТОЧНИК на част от данните в този текст съм ползвала и следната книга: Елеонора Авджиева. Музеи. Истории за хора с кауза (Издателство „Фабер", 2022).

6 август 2024 г., София
Проф. д-р Вера Бонева
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |