Трима наши на Панаира на грънчарството в Сибиу

* Нина Димитрова представи колекцията „Стара керамика“ на Музея на занаятите * Кольо Йовков спечели второ място в грънчарското състезание срещу 32-ма майстори от Румъния и Унгария
По света и у нас
Нина Димитрова на трибуната, Кольо Йовков с призовата грамота
ЕКИП от Музея на занаятите, Троян – уредничките Нина Димитрова и Десислава Вутова заедно доайена на троянските майстори грънчари Николай Йовков, представи България на традиционния Панаир за грънчарство и традиционни ястия, организиран от Националния музеен комплекс „Астра“ в град Сибиу, Румъния (27-31 юли). Троянското участие бе по покана на колегите от Етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово, който е побратим с музея в Сибиу, гостувал му е многократно и е добре познат там.

ТАЗГОДИШНОТО издание на Панаира в Сибиу бе юбилейно 10-то и премина под надслова „Красота. Керамика. Функционална керамика“. Като в панаирната програма имаше научна конференция, търговска част, грънчарско състезание, кулинарен конкурс за приготвяне на ястия в традиционен глинен съд.

НИНА ДИМИТРОВА
участва в конференцията със своя доклад за колекцията „Стара керамика“ на Музея на занаятите и представи богатството от над 3500 съда в музейната колекция, изработени в периода от началото на 19. век до 60-те години на 20. Век. В презентацията й бе онагледена пъстротата от форми и видовете украса, характерни за местното грънчарско производство в този период.

КОЛЬО ЙОВКОВ имаше очакваното забележимо присъствие в грънчарското състезание, в което по регламент се използваше традиционното ръчно грънчарско колело. Изработените от него предмети – основно гювечи с антропоморфна украса, грабнаха и публиката, и журито и му донесоха втората награда в конкуренцията на 32-ма майстори от Румъния и Унгария. В кулинарната надпревара нашата група представи рецепти за две традиционни троянски ястия – свински джолан със сини сливи и катък.   

Домакините и троянските участници, вдясно Деси Вутова, Сибиу, 30 юли 2022 г.
ДЕСИ ВУТОВА, третият ни участник на Панаира в Сибиу, е била многократно в Румъния – знае отлично румънски език и е проучвала църковни обекти, ръкописи и изображения, свързани с почитта към св. Параскева-Петка. Православната светица, покровителка на Троян и патрон на троянската църква, която бе тема на нейната докторска дисертация, е силно тачена и в северната ни съседка.

Т21, по информация от Музея на занаятите

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |