Музеят на занаятите – отново даван за пример

* Специалисти от Музея на занаятите и галерия „Серякова къща” взеха участие във втората Международна работилница за стратегическо планиране на националната платформа за културно наследство, провела се на 11-12 април в София

Отличници
Троянският Музей на занаятите (пълното му наименование е Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, МНХЗПИ) – уникален за България, фокусиран върху народното изкуство (художествените занаяти) и притежаващ една от най-богатите керамични колекции (занаятчийска керамика от Възраждането до наши дни) у нас, неслучайно, Троян е безспорната керамична столица на България, своеобразна троянска и национална банка на красота и памет, обгрижвана, изследвана и показвана с голямо професионално майсторство от музейния екип, ръководен вече две десетилетия от всеотдайната и безкомпромисна Елеонора Авджиева – често е даван за пример в музейната гилдия. Но не само заради специфичния си обект, а по-скоро заради новаторството – за непрекъснатото търсене и внедряване на музейни новости (технически и технологични), дигитализацията, цялостната модернизация (от известно време музеят работи и по един иновативен и нелек „вестникарски“ проект – вкарване в електронно обръщение на всички троянски вестникарски издания от първата половина на миналия век до днес с опцията да търсим материалите по зададена дума/думи – бел. ред.). Нещо такова – даване за пример на троянския Музей на занаятите, се случило и на скорошната Международна работилница за стратегическо планиране на националната платформа за културно наследство, провела се в София. По-долу препечатваме кратката информация за събитието от страницата на музея във фейсбук. Т21
Момент от Международната работилница, София, 11 април 2024 г.
СПЕЦИАЛИСТИ от Музея на занаятите и галерия „Серякова къща” (структура към музея – бел. ред.) взеха участие във втората Международна работилница за стратегическо планиране на националната платформа за културно наследство на 11-12 април в София. Работилницата е съвместна инициатива на Националната група за сътрудничество с „Европеана“ – уеб портал на Европейския съюз, който обединява дигитализирани изображения на обекти, отразяващи различни аспекти от европейското културно-историческо наследство (своеобразна електронна библиотека, осигуряваща достъп до милиони материали, предоставени от библиотеки, архиви, музеи, галерии и други институции).

АКЦЕНТИТЕ бяха върху технологични новости като триизмерно лазерно сканиране и  софтуерните инструменти за представянето на сбирки. В срещата взеха участие зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, ръководителят на проекта Нели Неделчева, мениджърът бизнес развитие на „Европеана“ Милена Попова, доц. д-р Милена Добрева, член на УС на „Европеана“, и много специалисти от музеи, галерии, библиотеки, БНР, БТА, Българската национална филмотека  и други институции, работещи в областта на културно наследство и информационните технологии.
 
НАШИЯТ Музей на занаятите се оказа един от малкото в страната, който вече е дигитализирал голяма част от своите фондове и е в готовност да работи с новата платформа. По време на представянето на добрите практики той непрекъснато беше даван за пример като важен и адекватен партньор на „КЛаДА-БГ“ (национална изследователска е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури Clarin и Dariah), Софийския университет и др. 
 
Бяха показани вече обработени триизмерно наши експонати, както и стари снимки с подобрено качество. Много колеги проявиха интерес към нашата работа, а специално да се запознаем поиска г-жа Попова от „Европеана“, която се оказа със силна троянска роднинска връзка.

13 април 2024 г.
Музей на занаятите, Троян
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |