Когато музеят гостува в твоя дом

* Виртуалният урок в културната институция позволи на малките ученици да се докоснат до музейните експонати и да научат нови любопитни факти за своя роден край

Урок в музея
Авторката Валентина Маринова е начален учител в СУ „Васил Левски“, Троян. Участвала е и ръководила множество проекти във виртуалната мрежа за училищни партньорства в Европа eTwinning и е един от петимата й посланици у нас. Ангажирана е и с други образователни проекти по европейски програми.
Т21
НА 10 АПРИЛ второкласниците от СУ „Васил Левски“ бяха виртуални гости на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Целта на това „посещение“ (онлайн урок по предмета „Околен свят“) беше децата да се запознаят с традициите в нашия край, свързани с празника Лазаровден и да затвърдят знанията си за пролетните празници и обичаи по предмета „Околен свят“.  

Сегашният онлайн урок е поредният
И ТОВАне е първата съвместна инициатива, реализирана от уредниците на Музея и учители от СУ „Васил Левски“. През изминалите две години бяха подготвени и осъществени няколко урока. Чрез тях второкласниците се запознаха с историята на града ни, традиционните занаяти в Троянския край, с българските шевици и носии, а чрез атракцията „Музей в куфар” – с коледните традиции в нашата страна. Малчуганите научиха любопитни факти, докоснаха се до старинни предмети и разбраха техните имена. Развихриха своето въображение и декорираха керамични съдове с украсите, характерни за троянската керамична школа. Изработиха кукли в национални носии.

„КОГАТО Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед“ – така, по време на онлайн урока, Музеят влезе в домовете на малките второкласници и го направи различен и вълнуващ. От видео разходката в Музея и разказа на уредничката Десислава Вутова децата научиха любопитни факти за празничния календар на старите българи и мястото на Лазаровден сред пролетните празници - кога се празнува, защо е „подвижен“ и кой участва в него. С огромен интерес слушаха разказа за традицията в нашия край момичетата, облечени в невестини дрехи, със специална прическа, наречена „на крило“, да обикалят от къща на къща и да пеят за женитба, любов, здраве и плодородие, а в замяна да получават от стопаните пресни яйце и дребни монети. Отбелязан беше любопитният факт, че през 30-те години на миналия век празникът се е превърнал в „училищен“ и в него са участвали не само момичета.

Уредничката Деси Вутова започва своя видеоразказ
ВИДЕОРАЗКАЗЪТ на Десислава Вутова беше специално подготвен за урока на второкласниците от СУ „Васил Левски“. И беше на достъпно за учениците ниво, обвързан с учебната програма по предмета „Околен свят“ за 2. клас. Кадрите отведоха децата до интересни музейни експонати, а любопитните факти бяха илюстрирани със снимки, направени през 1935 г. и 1943 г. Активни участници в онлайн урока, малките ученици отговаряха на поставените въпроси и показаха завидни знания за пролетната празнична обредност в нашата страна. Те представиха своята виртуална стена, на която са публикувани нарисуваните от тях портрети на лазарки. Заедно разгледаха електронната книжка с описание на любимите им пролетни цветя. Урокът завърши със забавни игри – предизвикателство.

Лазарки през погледа и фантазията на учениците
ИНИЦИАТИВАТА „Урок в музея“ е част от националната програма на просветното министерство „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Чрез нея ще се осигурят повече възможности на учителите за по-вълнуващо реализиране на учебното съдържание, а на учениците – да обогатят своите знания и да затвърдят наученото в клас. Уроците в Музея ще изградят у малките посетители интерес към изкуството, историята, науката и традициите. А преживяванията тук осигуряват по-широк мироглед и увеличават общата култура на малките ученици. Урокът в културната институция или по-точно - когато музеят гостува в твоя дом, позволи на малките ученици да се докоснат до музейните експонати и да научат нови непознати факти за своя роден край.

БЛАГОДАРИМ на целия екип, работещ в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, за предоставените материали и възможността да бъде реализиран този урок!

Валентина Маринова, СУ „Васил Левски“, Троян

Виртуалният урок в Музея на занаятите, 10 април 2020 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |