Партиите се разбраха за РИК, този път без разправии

* Всяка от шестте парламентарно представени политически формации със свой човек в ръководството – председателят е за ГЕРБ-СДС, секретарят за ПП-ДБ, другите си имат зам.-председатели * Областният Виктор Стойчев: „„Конфликти нямаше. За пръв път от доста време насам“ * Росица Димитрова ще ръководи РИК Ловеч
Избори 2024
Ловешката общинска съветничка от ГЕРБ Росица Димитрова ще е председател на РИК Ловеч за изборите на 9 юни 2024 г.
НАПУК на многогодишната традиция Районната избирателна комисия (РИК) Ловеч да се конституира отгоре (от ЦИК) след неразбории и дърления за ръководните позиции при предварителните консултации, сега всичко мина гладко. При срещата с парламентарно представените партии и други по желание за определяне състава на 13-членната РИК Ловеч за предстоящите на 9 юни т. г. избори „2 в 1“ (извънредни парламентарни и за евродепутати), свикана от областния управител Виктор Стойчев в петък (12 април), се стигна до консенсус и разпределението на постовете е ясно. Като, разбира се, се спазват без уговорки предварително определените квоти според парламентарната тежест на партиите – коалиция „ГЕРБ-СДС“ (4 членове), коалиция „ПП-ДБ“ (3), „Възраждане“ (2), ДПС (2), коалиция „БСП за България“ (1) и ИТН (1). „Конфликти нямаше. За пръв път от доста време насам постигаме съгласие и не оставяме на ЦИК да назначи служебно някой от длъжностните лица в ръководството на РИК Ловеч“, коментира по БНР г-н Стойчев.

ДОГОВОРЕНИТЕ ръководни позиции в РИК Ловеч са председател, четирима зам.-председатели и секретар, т. е. за всяка от шестте парламентарно представени политически формации да има по нещо и да няма сърдити. От партията на Борисов са предложили свой председател и трима членове. ПП-ДП са поискали секретарското място и двама членове. „Възрожденците“ и ДПС ще имат зам.-председател и един член, а БСП и ИТН – само зам.-председател. За председател „герберите“ са номинирали Росица Димитрова, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС в ловешкия местен парламент.

Момент от партийните консултации при областния управител, 12 април 2024 г.
ДОКОЛКО РИК играе роля за правилното и честно протичане на изборния процес, т. е. заслужава ли си вниманието към нейния състав. Отговорът е еднозначен – заслужава си. Защото по закон (Изборния кодекс) РИК осъществява дейностите по прилагане на кодекса и свързаните с него нормативни актове, назначава, обучава и осъществява контрол върху секционните избирателни комисии, регистрира и обявява кандидатските листи, осъществява контрол при провеждането на предизборната кампания, разглежда жалби и сигнали за нарушения на изборния процес и създава и поддържа публичен регистър за тях, установява и обявява резултатите от гласуването и съставя окончателния протокол, предава на ЦИК изборните документи (своя протокол, протоколите на секционните комисии, разписките от компютърната обработка, компютърната разпечатка на данните), а на Областната администрация – останалите изборни материали, и др. (чл. 72, ИК). Накратко – РИК осигурява цялостното оперативно ръководство и организацията на изборите в съответния избирателен район и носи сериозни отговорности.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |