Музеят на занаятите – национален пионер в дигитализацията

* Директорка Елеонора Авджиева: Тази работа е невидима за посетителите, но е базисна за музейното дело
Отличници
Троянският музей притежава най-голямата колекция от керамика в България – 7264 бройки
МИНАЛАТА седмица (17-18 април) Музеят на занаятите в Троян посрещна гости от Националния политехнически музей (София), дошли да се запознаят с добра практика на троянските си колеги, които работят по система за дигитализация на музейните фондове. Софтуерната програма е разработена специално за Музея на занаятите и той е пионер в тази дейност в България. Идеята дошла преди време след впечатления от шотландски музеи, преминала през различни опити за осъществяването й и вече няколко години троянските специалисти въвеждат дигитални паспорти на експонатите от фондовете паралелно с другата си работа.

Възрожденска керамика в музейната експозиция
СТАВА ДУМА за заснемане и описване на богатство от десетки хиляди експонати, включващо най-голямата колекция от керамика в България, колекции от художествени тъкани и облекла, от произведения на металообработващите занаяти, от стругарски и резбарски творби, от археологическото наследство на Троянския край и от творби на изобразителното и приложното изкуство. Музейната директорка Елеонора Авджиева коментира, че тази работа е невидима за посетителите, но е базисна за музейното дело, тъй като ще осигури много по-лесно, професионално и отговорно боравене с музейните фондове.

А ФАКТЪТ, че един общински музей споделя опит с представителна и амбициозна институция като Националния политехнически музей, говори сам по себе си за нивото му. Да припомним също, че двата музея поддържат професионални и приятелски отношения, благодарение на които преди година например троянци имаха възможност да видят любопитната изложба „Елате ни на гости”, представяща модернизацията на градския домашен бит от началото до средата на 20. век.

Нели Генкова

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Как се формира бюджета на този музей?
Някой знае ли колко човека работят твм и каква е средната заплата в него?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |