Деси Вутова от Музея на занаятите вече е доктор по история

* Дисертационният й труд е за балканските аспекти на култа към св. Петка Търновска, небесната закрилница и на нашия Троян
Кариера
Деси Вутова с проф. Пламен Павлов
ДЕСИСЛАВА ВУТОВА от Троянския музей на занаятите в петък, 11 март, защити докторската си дисертация на тема „Балкански аспекти на култа към св. Петка Търновска, 15.-18. век“ и получи научната степен доктор по история. Дисертацията, чийто научен ръководител е проф. Красимира Мутафова от Великотърновския университет, е готвена четири години, научихме от г-жа Вутова. А председател на журито при защитата бил проф. Пламен Павлов, също от Великотърновския университет.

ДИСЕРТАЦИЯТА
на троянката е първото интердисциплинарно изследване на култа на Балканите към св. Петка Търновска, която е и небесната покровителка на Троян и патрон на троянската църква. Направен е сравнителен анализ на ранните жития и служби на светицата до края на 17. век. Проследен е образът на св. Петка в  иконописното наследство на Балканите, 15-17. век, с коментар на непубликувани до този момент четири полски икони на светицата. Принос е подробният анализ на житийния цикъл от катедралата в гр. Роман (Румъния). Подготвена е и пълна хронотопна карта на църквите с патрон св. Петка Търновска на територията на днешна България, Северна Македония, Сърбия, Косово, Румъния и Албания, общият брой на разгледаните църкви е 115. Анализирани са общобалканските черти в почитането на св. Петка: градозащитният култ, светицата като лечителка и покровителка на дома и семейството, общите черти с култа към пресв. Богородица, св. Марина, Архангел Михаил, светицата като персонификация на петъчния ден и връзката й с появата и утвърждаването на вярванията за дванадесетте „лоши” петъка от годишния календар.

Момент от защитата на дисертацията, Велико Търново, 10 март 2022 г.
ДЕСИ е завършила балканистика във Великотърновския университет (2005 г.) и научният й интерес към св. Петка е още от студентските години. Вече 16 години е уредник в Музея на занаятите, където постъпва на работа веднага след дипломирането си. Прецизна, задълбочена и отдадена на музейната и изследователската си работа, автор с находчиво перо. Владее румънски, гръцки и албански език.

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |