Излезе от печат второто издание на „Речник на троянския говор“

* „Голямо събирателско и изследователско дело, довело до създаването на една, смело можем да я наречем, вечна троянска книга“
Книги
ПОРЕДНИЯТ значим факт в издателската библиография на троянския Музей на занаятите. Преди броени дни излезе от печат второто издание на „Речник на троянския говор“, автори Стоян Ковачев и Тотьо Тотевски (първото е от 1998 г.). Новото издание е фототипно, но с леки добавки – илюстрация на корицата от прочутия ни земляк Милко Диков и предговор на Генадий Маринов. И е по идея и със спомоществователството на сина на автора Стоян Ковачев – Тихомир Ковачев, който от години живее в САЩ, но си е от троянец по троянец и дълбоко свързан с родното.

РЕЧНИКЪТ
е плод на дългогодишната събирателска и изследователска дейност на Стоян Ковачев и се опира на неговата дипломна работа от филологическия факултет на Софийския университет (1961 г.) със същия обект – троянския говор (диалект). В „представителния труд“, както е определен „Речник на троянския говор“ в увода към първото издание, са включени 2750 специфични лексеми (думи) и 1677 фразеологизми (изрази) от нашия край, „изровени“ при теренните проучвания във всички селища на района (общините Троян и Априлци). Използвани са данни от цялата езикова територия и интервюта с близо 70 местни жители, носители на диалекта, а обработката на езиковия материал е по доказана научна методология и с изключителна филологическа прецизност.

Стоян Ковачев
РЕЗУЛТАТЪТ – ярка и мащабна картина на троянския говор (диалект), който е легнал в основата на кодифицирания книжовен български език. Голямо събирателско и изследователско дело, довело до създаването на една, смело можем да я наречем, вечна троянска книга. Това издание се свързва с важна годишнина – през 2022 г. Музеят на занаятите (пълното му наименование е Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, МНХЗПИ) отбелязва своя 60-годишен юбилей. А на 11 май т. г., в деня на светите братя Кирил и Методий, се навършват 20 години от кончината на автора Стоян Ковачев.

Т21
P. S. Отделно ви представяме предговора към второто издание
 на „Речник на троянския говор“ – виж ТУК
 
Още по темата:

2 коментара:

Марин Платников каза...

Как мога да се сдобия с книгата?

troyan21 каза...

Продава се в Музея на занаятите и в троянската галерия "Серякова къща", цена 12 лв.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |