Успешно гостуване на Троянския музей във Велико Търново

* Присъстващите се обединиха около идеята, че статиите в сборника поставят следващи въпроси, някои от които си струва да се
 обсъдят на кръгла маса
Академично
Проф. д-р Красимира Мутафова и троянските й гости, Великотърновски университет, 27 март
ТРОЯНСКИЯТ музей беше третият, след Русенския и Плевенския, представен в образователно-културната поредица „Музеите на България“ на Информационно-библиотечния и издателски комплекс при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието, проведено на 27 март, препълни залата на Централната университетска библиотека. В центъра на представянето бе юбилейният сборник „Троян – документи, открития, събития, личности“, посветен на 150-годишнината от обявяване на Троян за град, а инициатор на срещата беше проф. д-р Красимира Мутафова – консултант на сборника и един от неговите автори, директор на Информационно-библиотечния и издателски комплекс. Музеят беше представляван от директора Елеонора Авджиева и уредниците Мария Минковска и Десислава Вутова, също автори в сборника.

Представеният сборник „Троян – документи, открития, събития, личности“
В ЕКСПОЗЕТО на проф. Мутафова няколко пъти се чуха думи за важното историческо място на Троянския регион още от времето на античността и през средните векове, най-вече във връзка с охраната на прохода. Сборникът бе високо оценен и беше подчертан приносният му характер, особено поради изследванията, базирани на нови преводи на османотурски документи. Сред авторитетните учени в публиката беше обичаният от поколения студенти проф. Анчо Калоянов, разработвал темата за името на град Троян. Присъстващите се обединиха около идеята, че статиите в сборника поставят следващи въпроси, някои от които си струва да се обсъдят на кръгла маса – отново за името на града, за отделни троянски личности, за най-разпространените местни имена и др.

Залата на Централната университетска библиотека бе препълнена за троянското представяне
НЕВЕДНЪЖ беше споменато, че троянските музейни гости са възпитаници именно на Великотърновския университет. По време на срещата и след това, в неформална обстановка, стана ясно, че почти всеки по някакъв начин е свързан с Троян или има специално отношение към него. И може би неслучайно проф. Мутафова завърши своята презентация с думите на един от авторите в сборника, Генадий Маринов: „Троян е малък град… малко над 20 000… Троянци обаче, и не съвсем без основание, са убедени, че тук е като в известния американски филм – „Малко, но от класа“.”

А ЩО СЕ ОТНАСЯ до „Троян – документи, открития, събития, личности“, тиражът на сборника вече е почти изчерпан и вероятно ще има второ издание.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |