„Неблагонадеждният“ – първата изложба за годината

* Ще бъдат показани 40 платна на първомайстора Григор Първев (1922-2019) – по повод 100-годишнината от рождението на автора и 60-годишнината на Музея на занаятите; откриването: 20 януари, 17:30 ч.
Предстоящо, галерия „Серякова къща“
Григор Първев (1922-2019)
НА 20 ЯНУАРИ (четвъртък, 17:30 ч.) в галерия „Серякова къща“ се открива една специална юбилейна изложба, първата за годината – озаглавена „Неблагонадеждният“ и посветена на 100-годишнината от рождението на един от първомайсторите сред троянските художници, Григор Първев (1922-2019). Изложбата е и първото събитие от поредицата, отбелязващи 60-годишнината на Музея на занаятите - Троян, в чиято структура е троянската галерия.

ГРИГОР ПЪРВЕВ е роден в с. Драганово, Великотърновско. След гурбет в Австрия, където работи като градинар и открива художествените си заложби, завършва Художествената академия в София през 1951 г., специалност стенопис. След година в затвора, където е тикнат от комунистическия режим по обвинение в противодържавна дейност, го изпращат по разпределение учител в Кърджали. Там търновецът среща троянката Тотка Каранейчева, учителка по литература, с която свързва живота си. След поредните житейски несгоди двамата се местят в Троян. Тук с конкурс Григор Първев е назначен за художник на киното – рисува афиши за филмите. През 1967 г. е първата му самостоятелна изложба – графика, във фоайето на троянското читалище. После се отдава на живописта – портрети, натюрморти, пейзажи, фигурални композиции. Участва в множество общи регионални, национални и международни изложби, но тъй като е считан за „неблагонадежден“ в политическо отношение, не е приет в Съюза на българските художници (СБХ). Наред с рисуването пише разкази за деца и възрастни, участва в театрални постановки.

СЛЕД ПРОМЕНИТЕ през 1989 г. художникът е преоткрит от колекционери и галеристи. От създаването на Дружеството на троянските художници през 1991 г. е негов член и участва във всички общи изложби. През 2008 г., по случай 140-годишнината от обявяването на Троян за град, е удостоен с почетното отличие „Златен герб - Троян“. През м. януари 2012 г. Григор Първев отбелязва 90-тата си годишнина с ретроспективна изложба в галерия „Серякова къща“. Напусна земния си път през 2019 г.

НАСТОЯЩАТА изложба ще включва около 40 платна на Григор Първев от фонда на Музея на занаятите. Неговата музейна колекцията наброява общо 57 творби – графика и живопис, част от тях са дарени от автора на културната институция. Последното дарение на седем негови работи бе направено след смъртта на автора, през 2020 г., от дъщеря му доц. д-р Мария Маркова, която е преподавател в Софийския университет.

Т21, по информация на галерия „Серякова къща“
 
Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |