В Музея за Св. Спиридон: „Троянските пътеки на Петър Гигов“

* Ще бъдат показани произведения на големия бусински майстор грънчар, откриването – 10 декември, 15:00 ч.
Предстоящо
Петър Гигов в работилницата си, с. Бусинци
ВСЯКА година за празника на грънчарите и всички занаятчии – Св. Спиридон, 12 декември – нашият Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ) организира специално събитие. Традицията се запазва, като този път събитието ще е изложба на големия грънчар Петър Гигов от с. Бусинци (Трънско), другия голям център на керамиката наред с Троян. Освен голям майстор, бай Петър в продължение на десетилетия е радетел за опазване на традиционното грънчарството в Бусинци. Участва в десетки изложби у нас и по света, негови произведения има и в българската секция в Музея на занаятите в световната културна столица Париж.

В НАСТОЯЩАТА изложба, озаглавена неслучайно „Троянските пътеки на Петър Гигов“, ще бъдат показани работи на големия бусински майстор, собственост на МНХЗПИ, откупувани при участията му в изложби в Троян и Орешак през годините. Включени са и предмети и архивни материали от личната колекция на племенника на майстора - Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“. Откриването е на 10 декември, петък, от 15:00 ч., а изложбата ще може да бъде видяна до края на м. февруари 2022 г.

***

И НЕЩО в допълнение. Хит на българския книжен пазар в момента е романът „Глина“ на Виктория Бешлийска, в който място на действието е грънчарското село Бусинци, а главният герой – сърцатият грънчар Велико, най-добрият. Който с майсторлъка си трябва откупи свободата на бусинските майстори грънчари.

Т21, по информация от Музея на занаятите
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |