Честит празник, златни троянски майстори!

* Днес е голям празник за Троян – денят на св. Спиридон, патронът на тези, които събират в чудна хармония красота и полза, минало и настояще, художество и прагматизъм
Св. Спиридон
Занаятчийско шествие в деня на св. Спиридон, Троян, сн. архив Т21

ДНЕС, 12 декември, е голям празник за Троян – денят на св. Спиридон, покровителя на грънчарите и на всички занаятчии. Патронът на майсторите със златните ръце, които събират в чудна хармония красота и полза, минало и настояще, художество и прагматизъм. Които ни дават българска опора и самочувствие. И радост.

А ТРОЯН е занаятчийската столица на България, и в миналото, и днес, спор няма. Тук е уникалният и единствен в страната Музей на народните художествени занаяти, намиращ се в самото сърце на града ни и в буквалния, и в духовния смисъл. Тук е Националното изложение на художествените занаяти в Орешак – чиято мисия е да ни представя и свързва с другите (по света и у нас); нищо че в момента Изложението е в труден период. Най-важното – тук са десетките днешни троянски майстори, правещи своето изкуство и бизнес едновременно, стъпили здраво на традицията, но гледащи към днешния ден, пазещи традицията, развивайки я (всъщност традиция се пази само по този начин, с преповтаряне не става). Тук е най-старото керамично училище в България (днешната Национална гимназия по приложни изкуства). Тук е троянската керамика – превърнала се в знак за българското, в разпознаваема национална емблема.

И ВЯРНО, нямаме си занаятчийска Чаршия като в Трявна (не че не сме имали, но грешно разбираната модернизация в едни времена я зачерква) или занаятчийско селище като Етъра край Габрово (всъщност Етъра е щял да бъде в Троян, но разни управленски лобита го преместват от занаятчийската столица във фабрикаджийската); доскоро в града си нямахме и представителен магазин за занаятчийските творения, тази неестествена липса вече е запълнена.

ЧЕСТИТ празник, златни троянски майстори! Честит ви св. Спиридон! Да живее Троян, майсторската столица на България!  

Т21 

 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |