„Глина“ и Виктория Бешлийска в Троян

* Нашумелият роман за прочутите бусински грънчари ще бъде представен в ИКЦ  –  10 декември, 16:00 ч. * Авторката –  „филолог по образование и откривател по призвание“
Предстоящо
Виктория Бешлийска
ОКАЗВА СЕ, че Свети Спиридон ще бъде почетен в Троян и с още едно „керамично“ събитие, наред с музейната изложба на прочутия бусински грънчар Петър Гигов – в същия ден, 10 декември, петък, от 16:00 ч. в Информационно-културния център ще бъде представен дебютния роман „Глина“ на младата писателка Виктория Бешлийска (за който вече стана дума, виж „В Музея за Св. Спиридон: „Троянските пътеки на Петър Гигов“).

РАЗБИРА СЕ, книгата си ще представи авторката, която, както я определят организаторите, е „филолог по образование и откривател по призвание“. Г-жа Бешлийска е от Плевен (р. 1983 г.), но в момента живее в София и работи в сферата на… търговията. Завършила е плевенската математическа гимназия и след това българска филология в Софийския университет. Работила е като учител по български език и литература и редактор. Известна е със страстта си към българското минало – историческо и езиково, и с блога си във фейсбук „По дирите на думите“, където търси, открива, събира и популяризира стари български думи, лични истории и спомени.

ЗА „ГЛИНА“ четем в анотацията: „Роман, в който са втъкани много от думите, представени в блога на авторката. Легенда разказва, че през 17. век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“ – романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън“.

Т21
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |