Троянската Нощ в музея – сладка, с песен и вино

* Гостуващата изложба „Захар, кафе и Сие“ от Горна Оряховица – става с виждане * В галерията – публиката и „Певците“ на Светла Червенкова с Доктор Веги се радваха истински един на друг
На купон в събота
Музеят "а ла Кристо", 13 май 2023 г.
УНИКАЛНИЯТ в страната троянски Музей на занаятите (МНХЗПИ) не се шегува, когато прави нещо. Прави го амбициозно, изпипано, с класа. Така, в не по-малка степен, е и в троянската галерия „Серякова къща“, която от доста години вече, и за добро, е в структурата на МНХЗПИ. Така бе и тази събота (13 май) в поредната троянска Нощ в музея, европейската културна инициатива, в която България се включва през 2006 г., а ние (в Троян) през 2010 г. И въпреки че този път тя (троянската музейна нощ) бе по време на голям музеен ремонт и не бе така пищна като други години, класата си личеше.

Откриването на сладката изложба – музейните шефове Пламен Мадемов и Елеонора Авджиева
В МУЗЕЯ, чиято сграда бе опакована заради ремонта, сякаш по проект на Кристо, нощномузейният гвоздей бе гостуващата изложба „Захар, кафе и Сие“ от поредицата „Пороците“ на Историческия музей в Горна Оряховица. Изложбата представи горноряховският музеен шеф Пламен Мадемов – със самочувствието на представител на сладката столица на България, но и с извинението, че представените опаковки са празни.

Пред сладкарницата на братя Цветкови, Горна Оряховица, 1935 г.
А сред изложеното могат да се видят (пре)любопитни неща и си заслужава, препоръчваме. Оттам научихме, че през 1912 г. в Горна Оряховица се открива най-голямата Захарна фабрика на Балканите, а през 1913 г. опустошителното Горнооряховско земетресения й нанася сериозни поражения. На кадро пък видяхме най-голямата отколешна сладкарница в Горна Оряховица, от 1935 г., със смешното от днешния ъгъл име „Модерна бозаджийница сладкарница – братя Цветкови“, но затова пък изгледът й не буди смях, а по-скоро завист и тъга, сякаш е снимано в Париж, някак прекалено стилно и европейско за днешните български мерки (май вървим натам, където сме били, и дано пак стигнем – бел. ред.). Разбрахме и за една горнооряховска шоколадова далавера, завършила печално за сладкарската фамилия Обрешкови – те опитали да изкарат на пазара свой „български Тоблерон“, но швейцарската фирма, произвеждаща оригиналния „Тоблерон“, завела дело, спечелила го и докарала Обрешкови до фалит. Но да не разказваме повече, защото става (само) с виждане.

"Певците" в действие
Сред публиката в музейната нощ
В ГАЛЕРИЯТА. Тук гвоздеят бе местната вокална група „Певците“ – сборна формация от ученици и членове на театралната трупа „Нюанси“ плюс Доктор Веги (младата троянска стоматоложка д-р Вергиния Петракиева, която още не сме забравили от ученическата сцена). „Певците“ започнаха с флашмоб и после изнесоха цял концерт – пяха с много хъс и си личеше, че и те, и немалката публика се радват истински един на друг. 
 
Доктор Веги и Светла Червенкова
Галеристката Мариела Шошкова
А леко встрани стоеше една изящна дама – която сякаш невидимо дирижираше и вдъхновяваше певците, и си бе точно така, ръководителката на формацията Светла Червенкова, голяма, браво. Преди да завършим, трябва да кажем браво и на други две дами – Елеонора Авджиева и Мариела Шошкова, директорката на музея и галеристката, без тях тази хубава работа нямаше да стане. И за да си е купон като купон, имаше и пиене – дегустация на вино от бутикова колекция, подарък за музейната нощ от троянската Винотека „Винослав“.

Т21    
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |