Революцията на Изкуствения интелект

 разделяне на фактите от фикцията и подготовка
 за новата ера
 
* „Важно е да разберем, че докато технологиите заличават някои работни позиции, в пъти повече нови такива се отварят в други сфери“ * „Бъдете оптимисти, учете се, развивайте се, бъдете любознателни и отворени към бъдещето и всичко ще бъде наред. Застрашени са единствено тези, които чакат нещо наготово“
Гореща(та) тема
Иван Шошков
Авторът Иван Шошков е троянец, на 32, завършил троянското Художествено училище и след това туризъм във Великотърновския университет, работи в ИТ сектора. Сам се представя като „продавач на банани, катерач на върхове и писач на айти кодове“ Или разтълкувано: няколко години е мениджър на круизен кораб в Ха Лонг във Виетнам, след това заменя туризма с другата си голяма любов – компютърното програмиране, и в момента е програмист на добра позиция в добра компания в столицата, а по-отскоро се запалва по планинарството и алпинизма и вече гони големите височини. С остра обществена чувствителност и нетърпимост към глупостта и идиотиите около нас, любопитен, търсещ, променящ (се). По-долу г-н Шошков говори по горещата тема „Изкуствен интелект“ и се опитва, и според нас успява, да ни преведе на разбираем език „неразбираемото“. Т21
1984 ГОДИНА Е

И ИМА едни хора, които наричат себе си програмисти. На горните етажи на сградата има офиси, пълни с анализатори на данни, счетоводители, търговци, администратори. За по-сложните операции се звъни на програмиста, който създава на ръка алгоритъм, взимащ колекция от информация и предоставящ резултат от изчислението й. Програмистите са жизнено важни за тази група хора, защото им спестяват време и пари. Но има един проблем. Трудът на тези програмисти е скъп и колкото да е полезна работата им, пак отнема много време да се изчислят заплатите на 3000 служители.

1985 ГОДИНА

ИДВА Microsoft и създава Excell. За тези, на които не им се налага да го използват, и повярвайте ми – късметлии сте, това е програма за концентрация на данни от един тип. В една колона имаш имената на служителите, в друга дните отпуск, който са ползвали и накрая имаш дневната им надница. Може да изпълняваш препрограмирани команди, които ти дават възможността да изчислиш заплатите им и оставащите им дни отпуск за секунди вместо за часове.

И ТУК идва голямото притеснение на някои хора в информационната идустрия. Програмистите ще изчезнат с появата на Excel. Но не, със спестеното време компаниите започват да разискват по-сложни проблеми и за софтуерните инженери се появяват изцяло нови ниши, в които да използват уменията си. Сега индустрията на информационните технологии е една от най-доходоносните, с най-голям потенциал за развитие, непрестанен глад за кадри и почти постоянно нарастващи заплати. Още по-назад във времето, 1642 година, изобретяват първият функциониращ и потребен калкулатор. Край на математиците! Математиците ще останат без работа. Е, математици има и до ден днешен.

1987 ГОДИНА

ADOBE създават всеизвестния софтуер на име Photoshop. Всички в света на изкуството скачат против него с твърдението, че това ще ги измести от индустрията и ще ги остави без работа. Вместо това се създават нови професии, а художниците, които са се страхували, остават непокътнати. Създават се цели нови индустрии с милиони професионалисти по целия свят, които допреди 5 години дори не са подозирали какво ще се случи с тях.

30 НОЕМВРИ 2022 ГОДИНА

Зората на Изкуствения интелект – изображението е генерирано от изкуствен интелект
НА ПАЗАРА OpenAI пускат ChatGPT. GPT e „Generative Pre-trained Transformer”, което означава Генеративен Препрограмиран Транформатор. Това е така наречения изкуствен интелект, който рязко навлезе в живота ни и е напът да преобрази цели индустрии. Същността на този модел е следната. Алгоритъм минава през абсолютно целия достъпен за хората интернет. Всички сайтове. Тази информация се „концентрира“, подава се на модела и с нея се тренира. След това този модел, на база информацията, която е усвоил, може да създава нова информация. Както хората взимаме решения и сме креативни на базата предишен опит, преживявания, и натрупани знания, по подобен начин и ChatGPT прави същото.

ПРОБЛЕМЪТ на този модел обаче е, че докато хората можем да изхождаме за сложни проблеми на базата малко подадена информация и да създаваме изцяло нова такава, моделите за изкуствен интелект не работят така. При тях е обратното и за да произведат малко информация, им е нужен колосален размер от такава.

ПО ЕДИН
или друг начин тези модели просто сдъвкват вече налична информация и я изплюват по нов начин. Лапаш суха лента дъвка и изплюваш несъразмерно мокро топче, което вече може да лепнеш под бюрото. Караш го да ти напише статия за третия клепач на котките и той прочита всичката налична информация за това и ти съставя информативен текст. Ако вече не е бил натрениран с иформация за котките, просто би казал „Съжалявам но нямам налична информация за това“; докато човекът ще намери котка, ще я наблюдава в различни ситуации и на базата на това ще създаде изцяло нова информация и рано или късно ще отговори на въпроса “За какво служи третият клепач на котката”. За да създаде една поема, моделът е изчел милиарди редове поезия, докато някои хора могат да създадат стихотворение без да са прочели една книга в живота си.

НО НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ
по това. Тези модели за изкуствен интелект носят огромен потенциал за революционализиране на цели индустрии. Изкуствен интелект вече създава снимки, които е почти невъзможно да бъдат разпознати като изкуствено създадени. Създава произведения на изкуството, които вече дори са спечелили награди в конкурси. Пише съдържание за реклами, статии, продуктови описания, писма и какво ли още не за секунди.

ЗА СТРАХОВЕТЕ (НИ)

КАТО човек, който работи в технологичната индустрия, напълно разбирам защо някои хора са притеснени. В ежедневието си използвам инструмент, който също е базиран на изкуствен интелект и работи като довършвачка на думи или Autocomplete, но за програмен код. В момента, в който този инструмент стана наличен за професионалисти, първите заглавия, които излязоха в интернет, бяха как ИТ сферата заминава на кино, защото всички ще бъдем уволнени и този инструмент ще върши нашата работа почти безплатно. Естествено, голяма част от тези заглавия бяха просто сензационализация с цел привличане на повече посещения към съответните сайтове, докато всички по-запознати с въпроса хора сме напълно спокойни.

РАДВАМ СЕ, че този инструмент е наличен, защото не само, че ми помага да си вършва работата по-ефективно и по-бързо, но също така ми освобождава време, което мога да използвам за разрешаването на много по-интересни и сложни проблеми, та дори да пусна и една пералня. Нещо от сорта на това, че математикът вече не губи време в елементарни сметки, защото има калкулатор и това време може да използва за изчисляване на орбитите на небесни тела.

ВАЖНО е да разберем, че докато технологиите заличават някои работни позиции, в пъти повече нови такива се отварят в други сфери. Професиите, най-застрашени от заличаване, са тези, които могат да се автоматизират най-лесно и ефективно. Професиите, които работят с много подобна на вид информация, водеща до сходни резултати са тези най-застрашени от изчезване. Такива са адвокатите, счетоводителите, публичната администрация, някои лекарски длъжности, консултанти, маркетингови специалисти. За бърз пример ще дам това, че новата версия на ChatGPT, която в момента е достъпна само с абонамент, е преминала един от най-сериозните изпити по право в Америка по-добре от 98% от кандидатите за този лиценз. Изкуственият интелект също е минал без проблем изпити по счетоводство и дори медицина.

ИЗНЕНАДВАЩО е обаче, това че всички мислихме, че професиите на креативноста като фотографи, графични дизайнери и създатели на съдържание ще бъдат в най-голяма безопасност, изхождайки от твърдението, че единственото нещо, липсващо на изкуствения интелект, е точно това - креативността. Ставаме свидетели обаче на това как най-застрашени в момента се оказват именно тези професии. За това и тази технология е толкова стряскаща. Защото все още дори не можем да определим потенциала й и мащаба, в който ще засегне ежедневието ни.

И ЗА ОПТИМИЗМА (НИ)

НО Е ХУБАВО, все пак да запазим оптимизма си и да помислим как всяка технология е била смятана за апокалипсиса на работната сила, а в същност е създала изцяло нови професии и възможности за икономическо развитие. Влизаме в нова информационна революция, смятана от някои за по-съществена дори от индустриалната. И в този контекст винаги трябва да се стремим към това да бъдем гъвкави в професиите си и да усвояваме нови знания. Да се приспособяваме към бързоразвиващия се свят, а не да стоим на едно място и да се надяваме на най-доброто. Важно е не да мислим как да изгорим каруцата, защото е нова и страшна, а да са научим как да я подкараме към нови хоризонти.

В СВЯТ, в който сме затрупани от евтини пластмасови боклуци от Китай, хората започват все повече да търсят това, което е направено на ръка. Това, което не всеки може лесно да придобие. Така ще бъде и в света на информацията. Хората ще започнат все повече да ценят личния опит на твореца, мнението му и факта, че тази информация е създадена от човек и неговия личен опит.

БЪДЕТЕ оптимисти, учете се, развивайте се, бъдете любознателни и отворени към бъдещето и всичко ще бъде наред. Застрашени са единствено тези, които чакат нещо наготово. И за десерт – заглавието на тази статия беше написано от изкуствен интелект, а съдържанието изцяло от мен.

5 май 2023 г.
Иван Шошков
 
Още от същия автор:

4 коментара:

Стоян Борджуков каза...

Относно взиковият модел чатжипити (пиша го нарочно с малка буква и на бг):
В настоящия момент, според мен, никой няма основание да се притеснява, че ще бъде сменен ... от когото и да е. Прословутият чат в момента е на нивото на тамагочи, което е лично. Влизаш и регистрираш лично тамагочи. Верно - говориш си с него, но какво от това. Знае малко и трябва сам да си го обучиш. Аз не се чувствам задължен да обучавам чужди компютри! Безплатно! Там е уловката. Щял, примерно ии да работи като продавач консултант... ами този ии не е научен! Трябва ли всеки, който иска ии за продавач сам да го учи?! Колко ще струва аз да го науча и мога ли да го продам, ако не е мой?! Или трябва да го купя от фирмата собственик и за какви пари? А да не би този продавач да е научен да продава в Бруклин, а в кокоши дол да не може?!
По личното ми скромно мнение на неспециалист-любител - сегашното състояние на ии е загуби-време. Търсачката на Гугъл е 1000 пъти по-полезна. Струва ми се тъпо аз да трябва да го уча, за да мога после да го питам, за каквото съм го научил. Такива тамагочита има в училище колкото искаш и са мноого по-готини. Когато му кажа - прегледай този сайт за това, което те питам - отговаря ми, че няма права и не преглежда сайтове (бил езиков модел) и ме праща на търсачката - тъпо. Казвам му - покажи ми картинка на ротационен цилиндър - то ме праща на 3 сайта, които ми извеждат съобщение, че не работет и са затворени от 3 години. Казвам му - то вика "извинявам ме". Категорично не търси по нета и по сайтовете. Не е търсачка. Проверява дали съседката ми му е кавала какво е ротационен цилиндър, а уж е компютър и математиката е ала-бала за него! Пращам му презентация по темата... моя, със статус "всеки с връзката" - бил езиков модел и не можел да се учи от презентазия и нямал права и нарушавал закона....
Ала-бала - специалистите си мълчат и гледат сеира на журналистите - ВЕРВАЙТЕ МИ!
СБ

Стоян Борджуков каза...

П.С.
Но пък Генчо, имаш 7900 статии на сайта... Ако ти издържат нервите - можеш да му ги копи-пейстнеш, щото ще ти откаже да прочете сам целия сайт, и после ще е по-голям ерудит по "Троенските" въпроси дори от тебе, щото учи страшно бързо... Няма да имаш нужда от търсачка да си припомняш какво си писал отколе - просто го питаш и ти казва веднага... Ама ... 8000 статии - кво му плащаш?! ;-))))

Стоян Борджуков каза...

Извинявам се, че се добавям, но ми стана смешно...
Рекох си - това е езиков модел - дай да сменя математиката с нещо по-романтично и вехто - хем по език хем по история да го пробвам...
И пиша: Тежко, тежко - вино дайте, пиян дано аз забравя... и му казвам - ти продължи! И познайте - продължи ми с Вазов - и той имал подобно стихотворение. Копи-пействам му цялото стохотворение и му казвам от кого е - то ми вика "а - да бе да!"

Но учи бърже. Много.
Езиков модел - дето се вика - алкохолик събеседник без да му плащаш пиенето и си приказвате. За практическа и сериозна работа - не става - не шашкайте хората!
Поздрави!

? каза...

Дано е така, както твърди авторът. Но, има хора, които друго казват, предупреждават за някои проблеми. Мъск, Стюърт Ръсел, Джефри Хинтън, Теодосий Теодосиев, приживе Стивън Хокинг. Знае ли човек кой е прав.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |