„Нощ в музея“ – винаги различна и винаги на ниво

* Над 300 души влязоха в музея в съботната вечер * Гостуващата изложба „Портрет имаш, жена нямаш“ – вдъхновена от надпис върху стара пощенска картичка * Момчетата от „Para Hot Jazz“ ни върнаха във времето на суинга и Париж от 30-те
Отзвуци
ТРОЯНЦИ обичат „Нощ в музея“. От 2010 г. насам Музеят на занаятите само веднъж е пропуснал да организира събитието поради ремонтни дейности, но и тогава е имало очаквания. Музейните хора знаят, че на Международния ден на музеите, 18 май, трябва широко да отворят вратите, подобно на стотици други музеи в цяла Европа, и винаги да са различни и на ниво. Повече от 300 души са влезли в сградата на културната институция в съботната вечер. Интересът продължи през цялото време чак до 22:30 ч. Профилът на посетителите на първо място включва родители с децата си, което е радващо. Да потърсят развлечение са влизали и тийнейджъри.

ОБЩО над 70 деца са рисували върху керамични чинийки, над 30 са се пробвали на грънчарското колело на Николай Йовков. Пъстро и по женски оживено е било около Росица Бакалова, майсторка на традиционни плетени чорапи. От разходката в музея са се възползвали 30-тина души, сред които редовни посетители. Те са изслушали специално подготвената от Десислава Вутова беседа и са имали възможност да се докоснат (буквално) до една от непоказваните музейни ценности – сахан от 1735 г.

ГОСТИ на града са били приятно изненадани, че са попаднали на „Нощ в музея“. Шекерджийницата на Христиана Тодорова, поставена на входа на сградата, не е била подмината от нито едно дете и е привлякла към събитието случайни минувачи. Други посетители са дошли специално за гостуващата изложба „Портрет имаш, жена нямаш“ на Исторически музей - Попово. Вдъхновена от надпис върху стара пощенска картичка, изложбата е вълнуващ разказ за българските емигранти от началото на миналия век.

ДРУГАТА сцена на „Нощ в музея“ беше галерия „Серякова къща“, която срещна ценителите на джаза с квартет Para Hot Jazz: Димитър Благоев (китара), Юри Божинов (бас), Влади Михайлов (виола) и Борислав Илиев (китара). Момчетата изпълняват френски джипси суинг от 30-те и 40-те – танцувална музика, вдъхновена от бащите на този стил Джанго Рейнхард и Стефан Грапели. Така нощта в музея стана почти като филмовата „полунощ в Париж“ – едно пътуване назад в друго време, с други стандарти за забавление и класа. Удоволствие беше и да се слушат, и да се гледат четиримата артисти, които правят своята музика много усмихнато, с разбиране, любов и лекота.

А НАВЪН една съвършено кръгла луна осветяваше нощта в музея. Троянци и гости със сигурност ще си чакат и следващото издание.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |